Ce sunt arzatoarele de grasimi si de ce pot fi periculoase pentru organism

Ce sunt arzatoarele de grasimi si de ce pot fi periculoase pentru organism

Redactor Alexa Galgau

Pastilele pentru slabit reprezinta o industrie aflata in plina dezvoltare in societatea actuala. Cu presiunile venite din media legate de aspectul fizic si standardele adesea nerealiste de frumusete, multe persoane ajung sa incerce metode cat mai rapide si, uneori, periculoase, pentru a pierde in greutate.

Afla ce sunt arzatoarele de grasimi si ce riscuri sunt asociate cu consumul lor!

Ce sunt arzatoarele de grasimi?

Arzatoarele de grasimi sunt produse care scad pofta de mancare, reduc absrobtia anumitor substante si stimuleaza metabolismul, marind in acelasi timp rezistenta organismului la efort. Ele sunt cu adevarat utile in cazul persoanelor care sufera de obezitate si au un indice de masa corporala de 30 sau mai mult, dar si in cazul celor cu probleme de greutate si afectiuni aflate in directa legatura cu acestea (diabet sau tensiune arteriala marita).

Exista cinci tipuri de arzatoare de grasimi:

- termogenice;
- care blocheaza absorbtia carbohidratilor;
- care blocheaza absorbtia lipidelor;
- care reduc apetitul;
- care regleaza functia tiroidiana.

Arzatoarele de grasimi termogenice sunt cele care cresc metabolismul si, implicit, numarul de calorii arse. Ele cresc temperatura corpului si stimuleaza sistemul nervos, substanta de baza fiind cofeina. Multe suplimente pentru slabit de pe piata contin extracte din ceai verde, efeda sau scoarta de copac Yohimbe.

Cea de-a doua categorie de arzatoare de grasimi le cuprinde pe cele care blocheaza absorbtia carbohidratilor. Extractul de fasole alba este principalul ingredient al acestora si impiedica enzimele digestive sa descompuna carbohidratii, care trec prin organism neprocesati. Astfel, se reduce cu mult aportul caloric al unei mese si se incurajeaza scaderea in greutate, fara a fi afectata masa musculara.

Arzatoarele de grasimi care blocheaza absorbtia lipidelor au ca substanta de baza chitosanul. Aceasta substanta are un efect similar cu cel al fibrelor si incurajeaza functia digestiva. Chitosanul se leaga de grasimile alimentare si blocheaza absorbtia acestora, ceea ce conduce la un colesterol scazut si pierdere in greutate.

Poate cea mai populara categorie de arzatoare de grasimi este formata din cele care reduc apetitul. Pe scurt, acestea iti pacalesc organismul, facandu-te sa nu simti foamea sau sa te simti satula, prin cresterea nivelului unor substante precum serotonina. De obicei, ingredientul de baza al acestor suplimente este un extract dintr-o planta africana, numita hoodia.

Cea de-a cincea categorie de arzatoare de grasimi este reprezentata de cele care regleaza functionarea glandei tiroide, raspunzatoare pentru multe dintre functiile organismului, inclusiv pentru metabolism si temperatura corpului. Cele mai multe medicamente de acest tip se dau pe baza de reteta, insa exista si unele pe baza de plante.

Care sunt pericolele consumului de arzatoare de grasimi?

In vreme ce persoanele obeze pot beneficia de pe urma consumului de pastile de slabit, in corelatie cu alte metode de slabit, pentru o persoana normala din punct de vedere al greutatii exista diferite riscuri asociate cu administrarea arzatoarelor de grasimi.

In ceea ce priveste arzatoarele de grasime termogenice, acestea pot avea efecte secundare cauzate de continutul ridicat de cofeina: cresterea pulsului, tensiune arteriala marita, insomnie, slabirea sistemului imunitar sau reactii la nivel emotional (anxietate, schimbari de dispozitie, comportament agresiv etc.). Un alt efect comun al arzatoarelor de grasimi termogenice este deshidratarea, deoarece ele au un puternic efect diuretic.

Arzatoarele de grasimi care functioneaza prin blocarea absorbtiei de carbohidrati pot avea anumite efecte secundare, care variaza de la neplacute la periculoase. Printre cele mai comune reactii la aceste suplimente se numara balonarea, provocata de extractul de fasole alba care se gaseste in majoritatea tratamentelor de acest tip. In cazurile mai grave, pot aparea starea de greata si chiar diareea. Desi studiile arata ca, in dozaj mare, aceasta substanta poate incetini metabolizarea carbohidratilor, suplimentele care se gasesc pe piata nu sunt destul de concentrate pentru a avea un efect real.

Popularele suplimente care blocheaza absorbtia lipidelor reduc, in acelasi timp, capacitatea organismului de a asimila si multi nutrienti importanti. Probabil cel mai daunator efect este blocarea absorbtiei grasimilor sanatoase, precum Omega 3 sau Omega 6. Multe dintre vitaminele corpului sunt solubile in grasime, ceea ce inseamna ca ele nu mai sunt asimilate cum trebuie de organism, rezultand in afectiuni precum anemia , boli dermatologice sau o capacitate scazuta a corpului de a coagula sangele.

Suplimentele pentru slabit care reduc apetitul nu sunt nici ele lipsite de pericole. Ele pot cauza hipertensiune arteriala si la nivelul plamanilor, probleme cardiovasculare si puls neregulat. Pe termen lung, aceste arzatoare de grasimi pot afecta sistemul nervos si pot chiar crea dependenta fizica si psihica. Efedra, planta din care se extrage substanta principala a acestor suplimente, a fost asociata cu reactii adverse severe, motiv pentru care a fost si interzisa in Statele Unite.

In ceea ce priveste suplimentele care regleaza functia tiroidiana, acestea pot fi foarte periculoase, deoarece contin hormoni de origine animala, care pot afecta functionarea corecta a organismului. Greseala cea mai comuna a oamenilor in aceasta privinta este ca nu se consulta cu un specialist si se autodiagnosticheaza, sperand ca vor scapa de problemele de greutate printr-o solutie miraculoasa si simpla.

Dincolo de aceste tratamente care promit marea cu sarea, exista intotdeauna solutii la indemana, chiar daca nu sunt atat de simple. In loc sa blochezi absorbtia carbohidratilor, consuma mai putine alimente de acest gen. Inlocuieste grasimile nesanatoase cu cele sanatoase si evita prajelile. Creste-ti metabolismul prin miscare si exercitii cardio si consuma fibre pentru a oferi organismului senzatia de satietate. Totul depinde de tine si de cat efort esti dispusa sa depui pentru sanatatea ta!

In ceea ce priveste arzatoarele de grasimi, expresia "Daca suna prea bine ca sa fie adevarat, probabil ca asa este" se aplica de cele mai multe ori. In afara cazurilor grave de obezitate, care au nevoie si de tratamente de acest tip, prescrise si monitorizate de doctor, suplimentele pentru slabit nu ar trebui alese in detrimentul unor metode sanatoase, precum sportul sau mancatul mai sanatos.

Articolul urmator
Exerciții cu greutăți: beneficii și idei de antrenament
Exerciții cu greutăți: beneficii și idei de antrenament
Cât de ușor cred bărbații că te pot seduce?
Incepe quiz
Cât de ușor cred bărbații că te pot seduce?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

1.5 (4)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.