Cele mai comune 5 pozitii de yoga

Cele mai comune 5 pozitii de yoga

Redactor Alexa Galgau

Yoga este o metoda excelenta de a avea un stil de viata mai sanatos si ofera numeroase beneficii, cel mai evident fiind transformarea corpului: va fi mai flexibil si mai puternic. In plus, yoga reduce nivelul de stres si iti imbunatateste starea mentala, avand efecte similare cu cele ale meditatiei.

Afla care sunt cele mai comune pozitii de yoga pentru incepatori.

Te va ajuta yoga sa slabesti?

Dupa ce ai vazut cum arata Madonna, probabil te-ai gandit sa te apuci de yoga ca sa obtii si tu un corp de invidiat. Totusi, trebuie sa iei in considerara faptul ca daca te rezumi doar la yoga, nu vei slabi asa cum iti imaginezi. Studiile au aratat ca, desi corpul devine mult mai puternic si mai flexibil, yoga nu ridica pulsul indeajuns incat sa dai jos kilogramele in plus. Pentru rezultate optime in acest sens, trebuie sa combini intinderile cu exercitii cardio si cu un regim alimentar corespunzator.

Care sunt beneficiile practicarii yoga?

Daca nu esti convinsa ca vrei sa te apuci de yoga din cauza ca nu este cea mai rapida si eficienta metoda de slabire, trebuie sa iei in considerare numeroasele beneficii pe care le aduce organismului. Iata doar cateva dintre ele:

- Creste flexibilitatea: pe masura ce avansezi in practica, vei observa cum tot corpul devine mai maleabil si mai relaxat, iar durerile pe care le aveai constant incep sa dispara.

- Intareste muschii: muschii bine definiti nu doar ca arata minunat, dar sanatatea acestora tine la distanta afectiuni precum artrita sau problemele cu coloana vertebrala. Avantajul practicarii yoga este ca imbunatateste si flexibilitatea, si puterea corporala in acelasi timp - daca te duci la sala, de obicei cresti masa musculara fara a imbunatati maleabilitatea corpului.

- Intinderea coloanei: vertebrele au nevoie de miscare, deoarece numai astfel pot obtine nutrimentele de care au nevoie. Fara un antrenament care sa implice si coloana, se poate ajunge la presarea nervilor si la slabirea vertebrelor.

- Scade colesterolul: studiile arata ca yoga scade nivelul de cortizol si adrenalina, rezultand intr-un nivel glicemic mult mai mic. Oamenii cu diabet care practica yoga sunt mai feriti de complicatiile acestei afectiuni.

Pozitie de yoga simpla, cu picioarele incrucisate (Sukhasana)

 

Pozitia cu picioarele incrucisate este printre cele mai simple exercitii de yoga, cu ajutorul caruia te vei relaxa, iti vei intari spatele si iti vei intinde genunchii si gleznele.

1. Stai in pozitia sezut, cu picioarele intinse in fata ta.

2. Incurciseaza-ti gambele si pune talpile sub genunchii picioarelor opuse.

3. Marginile talpilor trebuie tinute relaxat pe podea, lasand un spatiu confortabil intre picioare si pelvis.

4. Pelvisul trebuie sa stea intr-o pozitie neutra. Ca sa gasesti aceasta pozitie, apasa cu mainile pe podea si ridica sezutul foarte putin de pe jos. 

 

 Sursa foto: www.yogaoutlet.com

 In timp ce stai in aceasta pozitie timp de cateva respiratii, incordeaza muschii coapselor si lasa-te in jos, inapoi pe podea. Incearca sa balansezi osul pubian si noada, astfel incat sa fie echidistante fata de podea.

5. Mainile poti sa le tii fie in poala, cu palmele in sus, fie pe genunchi, cu palmele in jos. Ai grija sa nu iti arcuiesti spatele - ficare vertebra trebuie sa stea perfect vertical peste cealalta. Mentine aceasta pozitie cat simti nevoia.

Pozitia cainelui, cu aplecare in jos (Adho Mukha Svanasana)

Aceasta pozitie reduce nivelul de stres, intinde muschii umerilor, ai picioarelor si ai mainilor. In plus, practicarea acestei pozitii de yoga amelioreaza simptomele menopauzei si imbunatateste digestia.

Sursa foto: www.dailyperricone.com

Iata pasii pe care trebuie sa ii urmezi pentru a executa corect pozitia cainelui cu aplecare in fata:

1. Stai pe podea, spirjinindu-te in palme si genunchi (genunchii trebuie sa fie pe aceeasi axa cu soldurile, iar mainile sa fie pozitionate un pic in fata umerilor).

2. In timp ce expiri, ridica genunchii de pe podea. La inceput tine-i usor indoiti si tine calcaiele putin ridicate. Impinge usor noada in fata si ridica usor posteriorul catre tavan. Incordeaza muschii din partea interioara a picioarelor.

3. In timp de expiri, impinge muschii coapselor in spate si intinde calcaiele spre podea. Indreapta genunchii, dar ai mare grija sa nu ii tii foarte rigizi.

4. Incordeaza muschii bratelor si preseaza degetele aratatoare pe podea. Tine omoplatii inchisi, apoi deschide-i si trage-i spre zona inferioara a spatelui. Tine capul drept intre brate, nu il lasa sa atarne.

5. Mentine aceasta pozitie intre 1 si 3 minute. Cel mai important este sa mentii coloana dreapta pe tot parcursul exercitiului.

Pozitia cainelui cu ridicare in sus (Urdhva Mukha Svanasana)

Aceasta pozitie de yoga imbunataste postura, intareste coloana, stimuleaza organele abdominale si tonifiaza muschii fesieri.

1. Stai intinsa cu fata spre podea, cu picioarele si talpile intinse. Indoaie coatele si pune palmele desfacute pe podea, in zona taliei, astfel incat mainile sa fie perpendiculare pe pardoseala.

2. Inhaleaza si impinge bratele in podea si putin in spate, ca si cum te-ai stradui sa te tarasti pe jos. Apoi indreapta mainile si ridica-ti trunchiul in acelasi timp, impreuna cu picioarele (doar cativa centimetri de la podea), timp de o respiratie. Tine coapsele incordate si bratele ferme si cu coatele inspre exterior.

3. Impinge omoplatii in interior si coastele inspre exterior. Intinde-te din zona sternului in sus, evitand sa impingi mai mult coastele, ca sa nu pui presiune pe baza spatelui. Ai grija sa nu fortezi niciodata spatele si sa nu tii gatul incordat. Mentine aceasta pozitie intre 1 si 3 minute.

Pozitia copilului (Balasana)

Pozitia de yoga Balasana este foarte benefica pentru coloana vertebrala si are un efect benefic si asupra starii mentale, eliminand stresul.

1. Ingenuncheaza pe podea, unind degetele mari de la picioare si calcaiele, apoi separand genunchii la nivelul umerilor.

2. Expira, in timp ce iti presezi trunchiul intre coapse.

3. Lasa mainile intinse pe podea, de-a lungul picioarelor, cu palmele in sus, si lasa umerii sa cada spre podea. Simte cum greutatea acestora trage omoplatii de-a lungul spatelui. Mentine aceasta pozitie intre 1 si 3 minute.

Pozitia copacului (Vrksasana)

 Pozitia de yoga Vrksasana este ideala pentru imbunatatirea echilibrului corporal.

 

1. Impreuneaza palmele si ridica-le deasupra capului.

 

2. Lasa-ti greutatea pe piciorul stang si indoaie genunchiul drept. Ridica piciorul drept si pune talpa pe coapsa stanga. Daca poti, preseaza aceasta portiune cu calcaiul. Stai in aceasta pozitie timp de 30 de secunde, revino in pozitia initiala si repeta miscarea cu piciorul stang.

 

Acestea sunt cele mai comune pozitii de yoga pentru incepatori, care daca sunt practicate cu regularitate, ii vor oferi corpului o flexibilitate si o putere aparte. Daca introduci yoga in stilul tau de viata, te vei simti mai bine in pielea ta si vei avea un corp mai sanatos si o minte mai calma.

Cel mai greu test! Nimeni nu raspunde corect la toate cele 10 intrebari
Incepe quiz
Cel mai greu test! Nimeni nu raspunde corect la toate cele 10 intrebari

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

2.7 (7)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.