Cum respiri corect atunci cand alergi - 10 reguli simple

Cum respiri corect atunci cand alergi - 10 reguli simple

Elena Craciun

Sportul este la moda, iar tu poti iesi in evidenta si poti primi cuvinte de lauda daca ai grija de felul in care arati. Alergarea corecta este unul dintre cele mai eficiente si, totodata, unul dintre cele mai usoare tipuri de sport. In plus, nu ai nevoie de un antrenor personal, de aparatura complicata sau de un echipament special. Iti trebuie doar un tricou, niste pantaloni scurti sau tip colant, adidasi de alergare si inca ceva, despre care iti vom povesti in cele ce urmeaza.

Afla cum respiri corect atunci cand alergi!

Ce inseamna alergare corecta si de ce trebuie sa alergi corect?

Alergarea corecta presupune respectarea unor minime reguli ce au la baza aceeasi idee: coordonarea miscarilor si a respiratiei astfel incat sa nu iti suprasoliciti musculatura si/sau coloana si, mai ales, sa nu ajungi sa simti ca te sufoci.

Dupa doar 5 zile de alergat corect, vei incepe sa simti primele modificari in bine: nu mai obosesti la fel de repede, urci scarile mai usor, ai mai multa energie si respiri mai bine. Iti dai seama cat de bine o sa te simti in pielea ta dupa 10 sau 20 de zile?

  

Respiratia iti poate fi prieten sau dusman. Deci cum respiri corect in timp ce alergi?

Acel "ceva" pe care il mentionam mai sus este respiratia corecta in timpul alergarii. Afla din regulile de mai jos cum trebuie sa respiri cand alergi si cum iti poti coordona simultan respiratia si miscarea pentru a nu obosi repede!


1. In functie de cum respiri cand alergi, aerul poate actiona ca un imbold sau, dimpotriva, ca o frana! Respiratia corecta se invata, asa ca da-ti timp si ai rabdare sa progresezi de la zi la zi. Daca iti setezi asteptari prea mari de la eficienta ta in timpul alergarii, vei renunta, obosita fiind, dupa primele zile!

2. Invata sa respiri adanc! Atunci cand respiri corect, corpul se intinde si se oxigeneaza mai bine, astfel ca poti intarzia si chiar evita starile de oboseala, ameteala sau greata. Poti exersa respiratia adanca: mai intai intinsa, apoi in picioare, incearca de cate 10 ori sa respiri relativ repede umfland stomacul si simtind cum aerul iti ajunge din plamani pana in stomac. Observi cum abdomenul se ridica si se lasa in jos la maximum?

3. Alterneaza respiratia scurta si adanca cu respiratia lunga si adanca. Mai exact, cat timp alergi rapid, poti respira scurt si adanc, iar cand incepi sa obosesti si sa alergi mai incet, poti respira lung si adanc.

4. Respiratia trebuie sa aiba acelasi ritm, constant. Incearca sa iti creezi propriul ritm, in functie de ceea ce simti ca vrea corpul tau. Nu iti vei da seama de asta de la prima sesiune de alergare, insa sigur vei gasi solutia dupa 3-4 sesiuni. Iti dam un exemplu: inspira in timp ce faci 2-3 pasi lenti sau 1-2 pasi rapizi si expira cat timp faci 2-3 pasi lenti sau 1-2 pasi rapizi.

5. Respira in functie de temperatura: pe gura atunci cand aerul este cald, pe nas atunci cand aerul este rece. Bineinteles, poti incerca sa respire doar pe nas si in anotimpul cald. In functie de organismul tau, s-ar putea dovedi tipul de respiratie ideal pentru tine.

6. In timp ce alergi, tine spatele drept, nu apleca umerii si priveste mereu in fata. Asa vei respira mai mult si mai bine. In plus, chiar si doar vorbind la figurat, este intotdeauna bine sa privesti in fata si sa nu iti pierzi din vedere obiectivul.

7. Tine mainile in dreptul soldurilor, cu coatele indoite la 90 degrade, si misca-le din umar, din fata inspre spate si invers. Nu le incorda si nici nu le indoi spre piept, caci vei diminua capacitatea de a respira si iti vei obosi muschii mai repede.

8. Cand alergi, aterizeaza cu accent pe varful talpii si nu pe calcai. Cand alergi cu accent pe calcai, pui multa presiune pe coloana vertebrala, solduri, glezne si genunchi. Nu doar risti sa te accidentezi, dar vei obosi mai repede si, dupa doar cateva astfel de sesiuni de alergare defectuoasa, vei resimti dureri groaznice in zonele afectate.

9. Daca esti incepatoare in ale alergatului, insa vrei sa ajungi la un nivel avansat, nu uita sa ai rabdare cu tine insati! Avanseaza pas cu pas, gaseste un ritm propriu si seteaza obiective realiste, realizabile. Opreste-te din alergat in momentul in care nu poti rosti clar o fraza intreaga in timp ce alergi.
  

10. Inainte de fiecare sesiune de alergare, fa cateva exercitii de incalzire: putin stretching, cateva genufleziuni si sarituri pe varfuri. 

11. De fiecare data cand incepi sa obosesti, nu forta! Opreste-te sau doar mergi in pas alert pana cand simti ca poti relua sesiunea de alergat.

Trebuie sa mai stii despre respiratia corecta ca va oxigena eficient tesuturile, va contribui la cresterea masei muscular si va imbunatatii circulatia sangelui, in special la nivelul bratelor si picioarelor.

 

Vei vedea ca odata cu fiecare sesiune de alergare vei simti imbunatatiri: durata alergarii rapide va creste, vei respira tot mai bine, vei obosi mai greu, vei urca doar pe scari oricate etaje iti doresti si, cel mai important, te vei simti foarte bine in pielea ta! 

Articolul urmator
Exerciții cu greutăți: beneficii și idei de antrenament
Exerciții cu greutăți: beneficii și idei de antrenament
Ce greseli faci atunci cand vine vorba de barbati?
Incepe quiz
Ce greseli faci atunci cand vine vorba de barbati?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.8 (6)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.