Exercitii cardio: 3 mituri care te impiedica sa slabesti

Exercitii cardio: 3 mituri care te impiedica sa slabesti

Redactor Alexa Galgau

Exista numeroase teorii despre cum si cand ar trebui facute exercitiile cardio pentru a fi eficiente. Ti se pare ca depui mult efort, dar nu reusesti sa slabesti? De multe ori, abordarea gresita, neechilibrata a antrenamentului fizic poate duce la rezultate descurajante si chiar periculoase pentru sanatate.

Iata 3 idei eronate despre exercitiile cardio, care te pot impiedica sa scapi de kilogramele in plus.

 Intensitatea scazuta este mai eficienta

Unul dintre miturile adanc inradacinate spune ca slabesti mai repede daca alegi exercitii cardio usoare, precum mersul pe jos. Atunci cand intensitatea exercitiilor este crescuta si pulsul depaseste o anumita valoare, corpul are tendinta de a arde carbohidrati pentru a avea combustibil, nu tesut adipos. La polul opus, activitatea de o intensitate scazuta ar fi cea care contribuie cu adevarat la arderea grasimilor.

Desi aceasta idee nu este total nefondata, exercitiile intense sunt mult mai eficiente in procesul de slabire. Este adevarat: in timp ce mergi pe jos sau lent cu bicicleta, procentajul de ardere a grasimilor este mai mare.

In schimb, o data cu cresterea intensitatii, numarul total de calorii consumate creste semnificativ, deoarece corpul va folosi mai multa energie de-a lungul zilei pentru a se recupera in urma efortului depus. Astfel, metabolismul continua sa functioneze intr-un ritm alert chiar si dupa terminarea exercitiilor - se poate ajunge la un consum suplimentar de peste 200 de calorii. 

Aspectul dificil al exercitiilor cardio intense tine de rezistenta fizica, motiv pentru care multe persoane renunta la ele destul de repede. Daca se pun in balanta 5 minute de aerobic si o ora de mers pe jos, varianta din urma este de preferat, in mod cert. Dincolo de gradul de dificultate, repetarea aceluiasi tip de antrenament conduce la scaderea eficientei acestuia, din cauza tendintei corpului de a se adapta la efort.

Pentru a ajunge la rezultate optime, este recomandata imbinarea exercitiilor cardio de diferite intensitati. Astfel, in loc sa alegi strict joggingul sau mersul pe jos, poti alterna - 5 minute de mers lent, cu 5 minute de mers alert (poate chiar alergat) si tot asa. Un program variat nu numai ca impiedica stagnarea in slabire, dar este si mult mai distractiv.

 

Exercitiile cardio trebuie facute pe stomacul gol

Acest subiect larg dezbatut se refera la faptul ca se consuma mai multe grasimi daca persoanele care fac exercitii cardio nu au mancat inainte. Daca ritmul este lent, aceasta metoda poate ajuta la arderea rapida a grasimilor. Din pacate, nu este atat de simplu cand vine vorba de activitati intense. Problema este ca muschii folositi in acest scop se bazeaza pe o combinatie de carbohidrati si grasimi pentru a-si sustrage energia necesara. A face efort considerabil fara a oferi corpului combustibil poate avea efecte secundare precum hipoglicemia sau deshidratarea. Astfel, se poate intampla fie sa nu ai destula putere pentru a duce la capat exercitiile, fie sa inceapa sa fie consumate resurse din alte zone importante.

Daca faci exercitiile cardio dimineata, deficitul de proteine creat peste noapte va conduce la arderea masei musculare, ceea ce este problematic: se consuma foarte multa energie si se ard foarte putine grasimi. Pentru a evita aceasta situatie, ideal este sa mananci ceva usor (200-300 calorii) cu 30-40 de minute inainte de a face efort. Si, bineinteles, nu uita de hidratare: bea cel putin un pahar cu apa inainte de a face miscare.

 

Exercitiile cardio trebuie separate de cele de forta

De obicei oamenii se impart in doua categorii cand vine vorba de antrenamentul fizic: cei care aleg exercitiile cardio si cei care aleg exercitiile de forta. Adesea se creeaza impresia ca cele doua nu functioneaza bine impreuna. De cele mai multe ori, antrenamentul cardio este practicat pentru a pierde in greutate, in vreme ce exercitiile de forta sunt realizate pentru a creste masa musculara.

O combinatie echilibrata intre cele doua tipuri de exercitii va permite corpului sa functioneze la potential maxim. Alternarea sesiunilor cardio cu cele de forta presupune personalizarea antrenamentului in functie de rezultatele dorite si de tipul de fizionomie. Unele persoane slabesc usor, altele trebuie sa munceasca mai mult pentru a pierde in greutate, iar altele acumuleaza repede masa musculara. De multe ori rezultatele intarzie sa apara tocmai pentru ca este ignorata tendinta naturala a corpului de a se adapta la efort. Afla tipul tau somatic inainte de a crea un plan de slabire sau de intretinere.

O metoda usoara de a imbina cele doua genuri de antrenament este de a alerga pe banda (intr-un ritm lent) intre sesiunile de forta, insa fara a suprasolicita corpul. Daca efortul este prea mare, exercitiile cardio pot fi facute in zilele in care nu lucrezi la masa musculara. De exemplu, poti ridica greutati de 2-3 ori pe saptamana, iar in zilele de pauza poti incerca sesiuni cardio de o intensitate moderata, cate 20-30 de minute.

Fie ca este vorba de intensitate, durata sau de imbinarea cu alte tipuri de efort, exercitiile cardio trebuie realizate tinand cont de rezistenta corpului. Suprasolicitarea si lipsa unui echilibru intre dieta si sport nu numai ca impiedica obtinerea rezultatelor scontate, dar pot pune in pericol sanatatea.

 

Articolul urmator
Exerciții cu greutăți: beneficii și idei de antrenament
Exerciții cu greutăți: beneficii și idei de antrenament
Test de dieta: De ce nu reusesti sa slabesti?
Incepe quiz
Test de dieta: De ce nu reusesti sa slabesti?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

2 (4)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.