Exercitiile de aerobic, secretul siluetei si al sanatatii

Exercitiile de aerobic, secretul siluetei si al sanatatii

Elena Gherasim

Alaturi de alimentatia sanatoasa, exercitiile fizice sunt cheia reusitei oricarei diete de slabire sanatoase, care nu ii fura organismului energia si sanatatea. In randul celor mai celebre tipuri de exercitii la care femeile apeleaza atunci cand vor sa scape, in cel mai scurt timp, de kilogramele nedorite se afla exercitiile de aerobic, adevarate probe de incercare pentru rezistenta muschilor si vointa celor care le practica.

Daca intentionezi sa slabesti sau sa iti tonifiezi organismul prin miscare, afla totul despre exercitiile de aerobic, beneficiile acestora si efectul pe care il au asupra starii tale de bine!

exercitii aerobic

Care este specificul exercitiilor de aerobic?

Cunoscut si sub denumirea de exercitii cardio, aerobicul este unul dintre cele mai solicitante sporturi, presupunand un efort fizic intens si sustinut. Ideea de baza a exercitiilor de aerobic se concentreaza pe modul in care muschii si organismul primesc doza optima de oxigen, astfel incat sa o poata transforma in energie si hrana pentru celule. In acest sens, aerobicul pune accentul pe activitatea intensa a muschilor mari ai corpului, precum cei de la picioare, maini sau coapse, care determina, in acelasi timp, un efort crescut din partea inimii si a plamanilor. Drept confirmare a impactului pe care exercitiile de aerobic le au asupra revigorarii organismului si activarii functiilor acestuia stau cresterea semnificativa a ritmului batailor inimii - acest lucru favorizand oxigenarea mai rapida a sangelui, intensificarea respiratiei si imbunatatirea circulatiei sangvine, respectiv a irigarii tesuturilor - manifestari resimtite inca din primele minute de miscare.

Avand in vedere ca actorii principali ai acestuit tip de activitate fizica sunt muschii, exercitiile de aerobic includ o varietate de forme, printre cele mai cunoscute si mai accesibile numarandu-se: jogging-ul, inotul, dansul, urcatul pe munte, ciclismul, stepul aerobic, schiatul, programele de exercitii destinate activitatii indoor si, nu in ultimul rand, la un nivel mai putin solicitant, plimbarile lungi si alerte.

step aerobic

Cum execut corect exercitiile de aerobic?

Datorita specificului sau, aerobicul nu impune reguli stricte si permite o varietate de miscari si intensitati ale ritmului, adaptate conditiei fizice a organismului, motiv pentru care varsta, genul sau rezistenta fizica nu reprezinta un impediment in practicarea acestui sport. Pentru eficientizarea exercitiilor este recomandat ca acestea sa fie precedate de o serie de miscari de respiratie, menite sa ofere organismului cantitatea necesara de oxigen pentru inceperea programului. De asemenea, in cazul in care suferi de probleme cardiace, prudenta si intensitatea efortului fizic sunt moderate, astfel incat sa fie prevenite accidentele cardio-vasculare.

Care sunt beneficiile aerobicului asupra organismului?

La nivel de ansamblu, exercitiile de aerobic contribuie la cresterea rezistentei organismului, respectiv a muschilor si oaselor, care pot face fata traumelor mult mai usor, oxigeneaza in profunzime intregul tesut celular, anuleaza efectele stresului, datorita eliberarii de endorfina care are loc odata cu activitatea musculara si, nu in ultimul rand, cresc rezistenta cardiaca.

In mod particular, exercitiile de aerobic au un impact pozitiv atat asupra remodelarii si tonifierii corporale, cat si asupra starii de sanatate.

aerobic pe bicicleta

Slabesti si iti mentii greutatea

Pentru a functiona normal, organismul are nevoie de o anumita cantitate de energie, care sa sustina circulatia sangvina, respiratia si activitatea tuturor organelor. Pe masura ce activitatea organismului creste peste media normala, iar acesta este supus unui efort fizic semnificativ, si rata consumului de energie creste, moment in care corpul incepe sa consume din rezervele de grasimi si carbohidrati existente in organism. Asa se explica faptul ca exercitiile de aerobic te scapa de kilogramele in plus vazand cu ochii si, cel mai important, te feresc de efectul de yo-yo al dietelor.

In acest sens este bine sa stii ca pentru a reusi sa iti remodelezi si sa iti mentii silueta trebuie sa faci aerobic de cel putin doua ori pe saptamana, cate 30-40 de minute si sa cresti atat durata, cat si frecventa, pe masura ce organismul se obisnuieste cu intenstitatea efortului. In cazul in care nu ai prea mult timp liber, poti apela la un mic truc: variaza tipul exercitiilor de aerobic, de la ciclism, inot, dans, la plimbari, step aerobic si alergari usoare, astfel incat coprul tau sa nu aiba timp sa "invete" ritmul miscarilor. In cazul in care vrei rezultate rapide, retine ca printre cele mai eficiente exercitii de aerobic se numara jogging-ul, dansul in apa si exercitiile care iti pun la incercare rezistenta si forta musculara. aerobic in dieta

 

Alungi depresia si stresul

In general sportul este o buna modalitate de a te relaxa si de a-ti recrea starea de bine care iti permite sa dormi linistita si sa fii fericita. Datorita intensitatii pe care o presupun, exercitiile de aerobic cu atat mai mult favorizeaza eliberarea de endorfina, numita si "hormonul fericirii". In plus, aerobicul este o excelenta modalitate de a petrece timp cu prietenele tale si de a te relaxa, fie ca iesi sa alergi in aer liber, mergi pe bicicleta sau te bucuri de muzica, dansand. De asemenea, silueta bine conturata si starea de bine pe care le vei obtine iti vor da mai multa incredere in tine, iar tu vei radia de frumusete si optimism.

Previi afectiunile inimii

Aerobicul este unul dintre cele mai populare mijloace prin care activitatea cardiaca este imbunatatita, fiind crescuta rezistenta inimii si capacitatea acesteia de a face fata efortului fizic prelungit. Mai mult decat atat, o activitate corecta si sanatoasa a inimii va determina o mai buna oxigenare a sangelui si a celulelor din organism, ceea ce inseamna sanatate, frumusete si o viata mai lunga.

De asemenea, datorita arderilor de grasimi si carbohidrati pe care exercitiile de aerobic le favorizeaza, sunt prevenite depunerile de colesterol pe artere.

exercitii aerobic in dieta

Previi diabetul

Nenumarate studii medicale au confirmat importanta cruciala a activitatii fizice in prevenirea si combaterea diabetului. Alaturi de un regim alimentar echilibrat si sanatos, excercitiile de aerobic fac minuni pentru sanatatea ta, ajutandu-te sa mentii nivelul de zahar din sange la un stadiu normal.

Iti protejezi oasele

Datorita complexitatii lor, exercitiile de aerobic ajuta la cresterea densitatii oaselor si contribuie la cresterea rezistentei acestora, ceea ce inseamna ca osetoporoza - boala oaselor slabe -  te va ocoli.

Asadar, exercitiile de aerobic se numara printre cele mai simple metode de a avea o silueta bine conturata, de a fi mereu in forma si a-ti mentine sanatatea.

Tu ce sport practici ca sa slabesti si sa fii mereu in forma?

Articolul urmator
Exerciții cu greutăți: beneficii și idei de antrenament
Exerciții cu greutăți: beneficii și idei de antrenament
Cu ce fel de poveste se aseamana viata ta?
Incepe quiz
Cu ce fel de poveste se aseamana viata ta?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.3 (47)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.