Top 5 sportivi romani celebri

Top 5 sportivi romani celebri
Andreea Gluh, redactor
Luni, 03.02.2014

Cuprins

De multe ori trecem cu vederea orele de sport de la scoala si spunem ca activitatea fizica nu are o importanta prea mare, doar daca nu cumva am primit vreun sfat de la medicul curant prin care ne este recomandat sa facem sport. Ba chiar mai mult, unii sunt de parere ca acest domeniu nu le face cinste si ca practicandu-l nu fac altceva decat sa iroseasca timp pretios. Iata insa ca exista oameni care si-au dedicat viata sportului si ne-au facut tara cunoscuta peste hotare. Daca vrei sa vezi care sunt acestia, noi iti vom prezenta un top 5 al sportivilor romani celebri.

Elisabeta Lipa

Cunoscuta canotoare Elisabeta Lipa s-a nascut pe 26 octombrie 1964, in localitatea Siret din judetul Suceava.

Sportul pe care l-a imbratisat a facut-o cunoscuta la varsta de 19 ani, odata cu participarea la Jocurile Olimpice de vara de la Los Angeles, California, unde a si castigat prima medalie de aur la dublu vasle.

De-a lungul carierei sale, Elisabeta Lipa a acumulat un numar impresionant de medalii, fiind de 25 de ori campioana nationala si obtinand, pe langa aceasta, inca cinci medalii de aur, doua de argint si una de bronz la cele sase olimpiade la care a participat. Toate acestea au propulsat-o pe culmile recunoasterii la nivel national si international, astfel incat a primit titlul de maestra emerita a sportului, iar Federatia Internationala de Canotaj a declarat-o, in anul 2000, ca fiind cea mai buna canotoare a secolului al XX-lea.

Drept urmare, in acelasi an, a primit medalia "Thomas Keller". Mai tarziu, a fost numita presedintele Federatiei Romane de Canotaj si, in acelasi timp, presedintele Clubului Sportiv Dinamo Bucuresti.

Elisabeta Lipa a adoptat si o meserie in viata de zi cu zi: aceea de ofiter de politie. In timp a reusit sa inainteze in grad, fiind numita chestor de politie in anul 2004.

Contributia sa la recunoasterea Romaniei pe plan international in domeniul canotajului nu a trecut neobservata nici de catre concetatenii sai, care i-au oferit in anul 2008 titlul de Cetatean de Onoare al orasului Siret.

Gheorghe Hagi

Unul dintre sportivii romani celebri peste hotare este Gheorghe Hagi. Acesta s-a nascut pe 5 februarie 1965, in localitatea Sacele din judetul Constanta si a inceput sa joace fotbal la varsta de 10 ani. Echipa la care a debutat a fost Farul Constanta.

De-a lungul anilor Gheorghe Hagi a avut ocazia de a face parte din mai multe echipe de fotbal: Sportul Studentesc, Steaua Bucuresti, alaturi de care s-a facut cunoscut la nivel international si a reusit sa castige, in perioada 1987-1990, trei titluri de campion al Romaniei, doua Cupe si Supercupa Europei. Alte echipe demne de mentionat sunt Real Madrid, Brescia, Barcelona, Galatasaray. De asemenea, trebuie amintit ca atunci cand a jucat la echipa nationala, el a reusit sa inscrie 35 de goluri.

Talentul sau si corectitudinea jocului l-au propulsat pe Hagi pe culmile succesului, el trecand in 2001 de la statutul de jucator la cel de antrenor al echipei nationale. Apoi, in 2003, a ales sa fie antrenor in Turcia, unde a si reusit sa castige o Cupa. Cand s-a intors in Romania, a preluat conducerea echipei FCU Timisoara, dupa care a fost antrenor la FC Steaua Bucuresti, din iunie 2007 pana in luna septembrie a aceluiasi an. Pentru ca rezultatele nu au fost notabile, Gheorghe Hagi a decis sa demisioneze, iar in 2010 a decis sa se intoarca in Turcia, pentru a conduce din nou echipa Galatasaray. La finalul anului trecut insa, celebrul fotbalist a revenit pe meleagurile natale, ca antrenor al Viitorului Constanta.

Celebritatea nu l-a orbit pe Hagi si dincolo de cariera sa sportiva a decis sa foloseasca averea acumulata in scopul descoperirii unor noi talente si al promovarii acestora. Asadar, in 2009 a infiintat Academia de fotbal Gheorghe Hagi, in localitatea Ovidiu din judetul Constanta.

Succesul de care a avut parte a facut ca Hagi sa fie supranumit Regele fotbalului romanesc si Maradona din Carpati.

Gabriela Szabo

O sportiva de renume este si Gabriela Szabo, care s-a nascut pe 17 noiembrie 1975 la Bistrita. Cariera sa in domeniul atletismului a debutat pe vremea cand avea 12 ani, atunci cand talentul i-a fost descoperit cu ocazia unui cros organizat la scoala.

De-a lungul anilor atleta s-a facut cunoscuta la nivel international si a reusit sa adauge la palmaresul ei nu mai putin de 12 medalii de aur intr-o perioada de timp de patru ani: 1996-2000. Unul dintre cele mai rasunatoare succese a fost cel de la Sydney, unde a castigat Olimpiada.

Recunoasterea meritelor Gabrielei Szabo a fost facuta prin intermediul distinctiilor primite: Cea mai buna sportiva a Europei (1999), Ordinul National Serviciul Credincios in grad de Comandor (2001) si Colanul de Aur (2008). 

In anul 2004 s-a retras din activitatea sportiva, insa nu si din viata publica. A continuat sa participe la diverse actiuni de promovare a sportului si a beneficiilor acestuia pentru sanatate atat in tara, cat si peste hotare. In plus, responsabilitatile ei se extind si la nivelul Federatiei Romane de Atletism, in cadrul careia detine functia de vicepresedinte.

In ciuda succesului pe plan profesional, Gabriela Szabo a declarat in numeroase randuri faptul ca imposibilitatea de a avea copii o intristeaza, mai ales ca are o casnicie fericita cu cel care i-a fost si antrenor, Zsolt Gyongyossy.

Leonard Doroftei

Unul dintre cei mai celebri sportivi romani este pugilistul Leonard Doroftei. El s-a nascut la Ploiesti, pe 10 aprilie 1970.

Cariera in box si-a inceput-o la varsta de 14 ani, cand a debutat la clubul Prahova Ploiesti. In doar doi ani, in perioada 1986-1988, a reusit sa se faca remarcat gratie faptului ca a castigat toate competitiile nationale la care a participat. Intre anii 1992 si 1997 a reusit sa castige cinci titluri la categoria seniori.

Nici adversarii din cadrul Jocurilor Olimpice nu i-au stat in cale lui Doroftei, el reusind sa castige medalii de bronz la Barcelona, in 1992 si la Atlanta, in 1996.

Cata vreme a luptat ca amator, a reusit sa castige 239 de meciuri. In 1997 el a devenit boxer profesionist, in urma semnarii unui contract cu un club din Canada, Interbox. In 2002 a reusit sa castige si titlul de campion mondial profesionist la categoria semi-usoara, pe care insa l-a pierdut un an mai tarziu, in urma anularii unui meci din cauza faptului ca pugilistul roman nu se incadra in categoria de greutate.

In 2004 s-a retras din activitatea competitionala, pentru ca mai apoi sa isi indrepte atentia catre cea de antrenorat. In 2012 a fost numit presedinte al Federatiei Romane de Box, dandu-i-se astfel ocazia priveasca sportul de dincolo de ring.

In prezent Leonard Doroftei este in cautarea unui pugilist care sa poata castiga medalia de aur de la Jocurile Olimpice care se vor tine la Rio de Janeiro, in anul 2016.

Nadia Comaneci

Cine nu a auzit de celebra Nadia? Gimnasta s-a nascut la Onesti, pe 12 noiembrie 1961. Primul titlu din cariera l-a primit in 1970, cand a participat la o competitie nationala. Nu a durat mult pana cand a intrat in vizorul renumitilor antrenori Bela si Marta Karoly, care au luat-o sub aripa lor protectoare. Sub indrumarea acestora Nadia a reusit sa castige, la doar 13 ani, trei medalii de aur si una de argint la Campionatele Europene din Norvegia. Un an mai tarziu mica gimnasta a reusit ceea ce nimeni nu credea ca este posibil: a obtinut prima nota de 10 la Jocurile Olimpice de la Montreal.

De-a lungul timpului Nadia Comaneci a reusit sa castige la cele doua Olimpiade de la Montreal (1976), respectiv de la Moscova (1980) cinci medalii de aur, trei de argint si una de bronz. In plus, in 1979, desi cu o stare de sanatate vizibil afectata in urma unei infectii provocate de o taietura la incheietura mainii, gimnasta a reusit sa castige prima medalie de aur a Romaniei in concursul pe echipe din cadrul Campionatelor Europene.

Anul 1980 a marcat retragerea Nadiei din activitatea competitionala si implicarea ei in cea de antrenorat. In 1989, plina de curaj, a reusit sa treaca ilegal granita si a cerut azil politic guvernului Statelor Unite ale Americii. Cererea i-a fost acceptata, asa ca Nadia a inceput o noua viata in SUA. Pe baza recunoasterii ei internationale, a reusit sa isi faca o cariera promovand diverse echipamente sportive. In aceeasi tara l-a cunoscut si pe cel care in 1996 urma sa ii devina sot - gimnastul Bart Conner. Nunta a avut loc in Romania.

De-a lungul timpului Nadia Comaneci s-a implicat in numeroase proiecte, de la cele umanitare, pana la cele care constau in promovarea sportului. Ea este vicepresedinte al Consiliului Director al Special Olympics, presedinte onorific al Federatiei Romane de Gimnastica si al Comitetului Olimpic Roman. De asemenea, a fost numita Ambasadorul Sporturilor Romanesti si face parte din conducerea Consiliului Director al Asociatiei Distrofiei Musculare, in cadrul caruia detine functia de vicepresedinte.

Sportivii romani celebri reprezinta unul dintre motivele pentru care tara noastra detine un loc important pe plan mondial. Realizarile lor, dincolo de rezultatele obtinute la competitii ne fac sa ii respectam si sa le rostim numele cu mandrie.

Surse foto: Facebook; Wikipedia; about.com; fanphobia.net

Incepe quiz
Ce pantofi din povești te reprezintă?
Ce pantofi din povești te reprezintă?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

2.3 (5)

Ne găsești pe