Vrei sa nu te mai ingrasi iarna? Invata cum sa schiezi!

Vrei sa nu te mai ingrasi iarna? Invata cum sa schiezi!

Redactor Alexa Galgau

Se apropie sezonul rece si, odata cu acesta, incepe febra schiatului, unul dintre cele mai populare sporturi de iarna. Te tenteaza ca anul acesta sa inveti si tu cum sa schiezi? Daca da, iata cateva idei despre acest sport care sa iti faca "debutul" pe partie mai placut si mai usor.

Schiatul nu numai ca este foarte distractiv, dar are si numeroase beneficii pentru organism. Efortul fizic iti va stimula imunitatea si vestile bune nu se opresc aici - poti sa iti iei adio de la kilogramele in plus care se depun in sezonul rece.

Iata cateva avantaje ale schiatului:

- creste flexibilitatea corpului

- in functie de intensitate, schiatul poate sa arda si 1000 de calorii pe ora (convingator, nu?)

- lucreaza intregul corp, deoarece trebuie sa iti mentii echilibrul, ceea ce inseamna ca iti ajustezi mereu pozitia si iti soliciti toate grupele de muschi, chiar si cele care in mod normal nu sunt folosite

- este un antrenament cardio eficient, care mentine pulsul la un nivel ridicat si creste capacitatea inimii si a plamanilor. 

- imbunatateste starea mentala prin eliberarea de endorfine si adrenalina - nu degeaba coboara toti oamenii atat de fericiti de pe partie!

Invata cum sa schiezi corect

Multi oameni aleg sa schieze fara sa se consulte cu un instructor, ceea ce poate fi periculos. Oricine trebuie sa invete cateva tehnici de baza ale schiatului, pentru a evita accidentarile si pentru a profita la maxim de acest sport distractiv.

Primul pas este, bineinteles, alegerea echipamentului, ceea ce este mult mai dificil decat suna. S-ar putea sa te afli exact in aceeasi situatie ca atunci cand intri intr-un magazin cu pantofi - mult prea multe optiuni! Ar fi imposibil sa alegi echipamentul potrivit fara sa stii care sunt criteriile dupa care sa te ghidezi (experienta ta pe partie, inaltime, greutate etc.).

Pentru inceput, cel mai simplu ar fi sa folosesti echipamentul de la centrele de inchiriere. Astfel vei obtine si recomandarea unui specialist si nu vei fi nevoita sa cumperi alt echipament (care are un pret piperat) in momentul cand treci peste nivelul de incepator. Dupa ce vei incerca mai multe tipuri de echipament, vei putea alege ceea ce ti se potriveste cel mai bine.



In ceea ce priveste imbracamintea, trebuie sa tii cont de cateva aspecte. In primul rand, stratul de haine de la exterior trebuie sa fie impermeabil, in special in partea de jos a corpului. Este recomandat sa nu porti bumbac pe piele, ci un material care sa izoleze termic si sa folosesti o singura pereche de sosete, nu mai multe (daca folosesti mai multe perechi, iti ingreunezi, de fapt, circulatia, iar picioarele vor fi reci). Pentru a mentine caldura corpului, este important sa porti cat mai multe straturi, care sunt mai eficiente decat un singur pulover gros, de exemplu.

Exista numeroase tehnici pe care trebuie sa le inveti de la un instructor specializat pentru a putea schia corect. Chiar si cu instructajul adecvat, majoritatea oamenilor fac o serie de greseli atunci cand invata sa schieze, pe care ar trebui sa incerci sa le eviti odata ce ai ajuns pe partie.

In primul rand, tendinta multora este de a se lasa pe spate, deoarece le este frica de alunecare si de panta. Aceasta greseala poate crea multe probleme, din cauza ca, imediat ce nu mai exerciti presiune asupra varfului claparilor, schiurile nu mai sunt complet in contact cu zapada si pierzi mult din controlul pe care il ai asupra miscarii.

Pozitia corecta in timpul schiatului este aceea in care centrul de greutate este pozitionat in fata picioarelor si nu este tocmai usor de intuit de la inceput. Tot legat de postura, tine cont ca schiurile ar trebui sa fie la nivelul umerilor atunci cand sunt paralele, nu mai indepartate, deoarece te poti dezechilibra cu usurinta.

O alta greseala comuna a celor care invata cum sa schieze este miscarea soldurilor in timpul alunecarii. Atunci cand te apleci intr-o anumita directie, trebuie sa ai grija sa nu impingi soldurile in directia opusa, deoarece centrul de greutate nu se va deplasa destul. Aplecarea corecta se realizeaza cu intregul corp, pentru a da rezultate.

La inceput aproape toata lumea are tendinta de a se uita la schiuri, fara a acorda destula atentie directiei in care aluneca. Capul trebuie tinut ridicat si privirea inainte, nu in zapada de la picioare - daca acolo te uiti, acolo vei ajunge!

Modul in care gandesti in momentul cand inveti sa schiezi poate face o diferenta enorma atunci cand te afli pe partie. Este normal sa iti fie frica la inceput, in fond este ceva nou si pare greu de controlat. Iata cateva sfaturi care te pot ajuta sa treci peste emotiile initiale si sa te distrezi cu adevarat - doar acesta e scopul, nu?

Sfaturi de luat in considerare cand inveti sa schiezi 

- Ai incredere in instructor si asculta sfaturile pe care ti le ofera. Daca executi corect exercitiile pe care ti le da la inceput, iti va creste instant increderea in tine.

- Nu face o tragedie din faptul ca ai cazut, se intampla oricui! Dupa ce se intampla, vei vedea ca de fapt nu este atat de rau precum iti imaginai si o sa iti fie mai putin frica pe viitor.

- Incearca sa mentii presiunea constanta asupra varfurilor claparilor, cu ajutorul gambelor. Astfel, centrul de greutate va fi pozitionat corect si vei avea mai mult control asupra miscarilor.

- Bucura-te de moment! Atat timp cat ai invatat tehnicile de baza de la cineva specializat, pericolele sunt minime. Asa ca de ce sa nu te distrezi cat poti de multi?

Asadar, daca te-ai hotarat sa inveti cum sa schiezi, nu trebuie decat sa iei cateva lectii si sa iti faci curaj sa le pui in aplicare. Atat timp cat pornesti cu dorinta de distractie, te vei putea bucura cu adevarat de acest sport atat de popular!

 

 

Vrei să știi cum va arăta viața ta peste 10 ani? Fă testul acesta și afli răspunsul în mai puțin de 1 minut!
Incepe quiz
Vrei să știi cum va arăta viața ta peste 10 ani? Fă testul acesta și afli răspunsul în mai puțin de 1 minut!

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.