Care este legătura între starea de bine și părul tău

Care este legătura între starea de bine și părul tău

Redactor Andreea Baluteanu

Închide ochii pentru o clipă și imaginează-ți cum arată o femeie fericită! Punem pariu că podoaba capilară a ocupat un loc central, indiferent de aspectul său? Ce să mai spunem despre lungime, despre culoarea părului, dacă femeia închipuită folosise sau nu vopsea de păr: cert este că aceste detalii contează cu siguranță.

De ce tindem să le admirăm instant pe femeile cu păr lung sau, dimpotrivă, cu o tunsoare scurtă și îndrăzneață? De ce atunci când trecem printr-o perioadă stresantă sau când căutăm să ne revenim după o traumă ne vopsim într-o culoare nebună sau ne tăiem nemiloase șuvițele? Nu în ultimul rând, de ce ne rugăm asiduu de părul nostru să crească înainte de nuntă?

Află mai jos răspunsurile psihologilor la aceste chestiuni și descoperă legătura dintre starea de bine și părul tău!

Bucuria se citește în cosițe: de ce e părul atât de important

De la micuțele care își manifestă apartenența la primul lor grup de prietene abordând același stil (nu vom uita niciodată fluturașii pe care ni-i prindeam în păr în copilărie sau elasticele colorate) până la adolescenții care își lasă părul să crească ca un semn de răzvrătire față de societate, părul e important din cele mai timpurii stadii ale dezvoltării. Chiar și după ce naști, vei vedea că mulți prieteni te întreabă cât păr are bebelușul tău, imediat după mult mai tradiționala curiozitate: „cu care dintre voi seamănă?”.

femeie fericita in pulover portocaliu

Psihologii explică acest fenomen prin faptul că, atunci când interacționăm social, ochii sunt asupra feței persoanelor din jur, iar părul e cel care atrage primul atenția. Prin urmare, bogăția (sau lipsa) podoabei capilare devine distinctivă.

Dar interpretările merg mai departe de aceste explicații ce țin de anatomie. Când ne dorim să facem o schimbare, cele mai ușoare intervenții sunt asupra culorii părului sau a lungimii sale. Doar nu putem să cumpărăm cât ai zice „noutate” o altă garderobă.

De asemenea, experții atrag atenția și asupra faptului că spre deosebire de trup, părul îmbătrânește mai greu. Deși și acesta se poate subția și rări odată cu trecerea anilor sau își pierde pigmentul de culoare, e mult mai ușor de menținut într-o bună stare și, atunci când e îngrijit, te întinerește. Și dată fiind obsesia pentru tinerețe a societății actuale, nu e de mirare că există o relație între starea de bine și părul tău.

Cum se explică însă că multe mirese își lasă părul să crească atunci când urmează să se mărite pentru a-l tăia imediat după luna de miere? Antropologii nuanțează că părul lung și bogat e și un simbol al fertilității, în timp ce șuvițele scurte arată că „nu mai ești disponibilă” și nu mai cauți atenția bărbaților, chiar dacă la nivel subconștient.

Dincolo de orice analize mai mult sau mai puțin complexe, e limpede că, atunci când ieși de la coafor, te simți instantaneu fericită. Cât timp tunsoarea e reușită, abia aștepți să îți surprinzi imaginea în toate oglinzile pe lângă care treci. Ce să mai spunem despre ușurarea și eliberarea experimentate după ce te tunzi pixie și poți simți cum adierea caldă îți mângâie ceafa, iar vântul îți ciufulește tandru șuvițele? E clar că aceste sentimente sunt unice pe lume, și nu ne pasă dacă au explicație psihologică (tăierea părului echivalează cu o manifestare a controlului în situații haotice) sau fizice (atunci când ai părul mai scurt, nu mai pierzi nutrienții esențiali pentru a hrăni firul, și astfel ești per ansamblu mai sănătoasă!).

Părul colorat te face mai fericită?

Nu am adus vorba despre blondele care se distrează mai bine, dar nici despre șatenele cu suflet blând, în care oricine are încredere. Însă și culoarea părului e esențială pentru starea noastră de bine și tocmai de aceea un produs de colorare ne aduce atâta fericire.

Așa cum am spus, să îți schimbi culoarea părului e cea mai simplă modalitate de a aduce un suflu nou în viața ta. E mană cerească atât în perioadele cu rutină și plictiseală, dar și când dorești să te rupi de trecut și să arăți că îți stăpânești viața. Din acest punct de vedere, vopseaua de păr Loncolor poate deveni instrumentul numărul 1 prin care să te simți bine în pielea ta.

Nu spunem că „blondes have more fun”, dar suntem sigure că părul blond emană inocență, dar și rafinament, veselie și feminitate. Ca să te simți liberă și fericită, încearcă magia unei nuanțe de blond auriu deschis, care te face să semeni cu o zână, iar imaginea proiectată de această ființă imaginară e una a entuziasmului și bucuriei, indiferent de încercările vieții.

fata blonda cu palarie care zambeste fericita

Șatenele emană blândețe, responsabilitate, candoare și inteligență. Se numără printre persoanele cu cel mai mare succes la interviurile de job și dau impresia de partenere loiale, mame desăvârșite, femei de succes și prietene la cataramă. Te simți pur și simplu bine purtând o nuanță de castaniu deschis precum cea obținută cu vopseaua permanentă cu amoniac de la Loncolor. Nu te poți abține, e ca și cum lumea ți se pare mai bună și mai frumoasă, pentru că într-adevăr sorții sunt favorabili șatenelor.

femeie satena care zambeste increzatoare rezemata de u zid

Desigur, e doar „gura lumii”, dar se spune că roșcatele sunt pasionale și înfocate și reprezintă femei pe care să le adori. Precum blondele, și-au menținut spiritul jucăuș, dar și libertatea spiritului, nu le pasă de preconcepții și trăiesc viața din plin. Se bucură de orice moment și sunt atât de rare. Firește, poți obține o splendidă nuanță de roșu intens deschis „la cutie”, cu vopseaua de păr cu amoniac de la Loncolor Ultra.

femeie roscata care danseaza pe un camp intr-o rochie roz

Exotice, seducătoare, misterioase: brunetele fură inima oricui. Au un aer de eleganță sofisticată și se numără printre cele mai dorite femei. Inteligența lor e percepută ca fiind peste medie, iar hotărârea și ambiția sunt considerate a fi trăsături de caracter definitorii. Poți împrumuta și tu din aceste calități cu o vopsea de păr brunetă, precum cea permanentă, dar fără amoniac, de la Loncolor Expert Oil Fusion.

femeie bruneta cu par lung extrem de frumoasa

Să ne înțelegem; mai sus ne-am jucat cu interpretările și cu clișeele. Poți fi o blondă sensibilă sau o brunetă cu chef de viață, nu e cazul să te supui stereotipurilor, dar e minunat să te poți juca cu părul tău, descoperindu-i capacitatea de a-ți dărui o stare de bine uimitoare!

Surse foto: iStock

Articolul urmator
Dermatita și mâinile crăpate: care este legătura?
Dermatita și mâinile crăpate: care este legătura?
Cat de rezistent este parul tau?
Incepe quiz
Cat de rezistent este parul tau?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4 (1)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.