Nu Skin
Adevarata Stare de Bine
Optezi sa Impresionezi

Cât de sigur este spumantul de baie

Redactor Andreea Baluteanu

Ce poate fi mai plăcut, la finalul unei zile pline, decât să te scufunzi în apa înspumată și caldă? Pentru multe dintre noi, o baie cu spumă a devenit o metodă ieftină de relaxare și de a uita de toate grijile pe care le avem.

Cu toate acestea, așa cum se întâmplă deseori în societatea contemporană, situația nu e deloc roz. Specialiștii au descoperit că mult iubitul nostru spumant de baie nu e deloc inofensiv, ba din contră!

Descoperă în rândurile de mai jos cum îți poate dăuna sănătății un produs cosmetic aparent nevinovat!

Scurt istoric al spumantului de baie

E acolo de când erai mică și te jucai cu duioasele răţuşte printre baloanele de spumă. Azi, spumantul de baie ne tentează cu arome irezistibile și cu o textură catifelată, care ne alungă stresul și ne induce acea stare profundă de relaxare.

Baie cu spuma

Primele produse de baie efervescente au apărut la începutul secolului XX. Inițial, ele chiar reprezentau cosmetice inofensive, fiind alcătuite, în mare, din fulgi de săpun (un produs vegetal). Situația s-a complicat odată cu anii 1930, atunci când au apărut surfactanții, un compus chimic conceput, în mare parte, din ingrediente sintetice. Iar lucrurile au degenerat...

Dacă ai azi impresia că spumantul tău de baie e de fapt o formă de săpun lichid, ești cum nu se poate mai departe de adevăr. La fel ca gelul de duș, acest produs conține detergenți aspri cu pielea ta, cu o multitudine de efecte adverse. Află din rândurile de mai jos la ce să te aștepți!

Compoziția unui spumant de baie

Începem cu prima veste proastă: detergenții (ingrediente de curățare) ce intră în compoziția spumantului tău de baie sau a gelului de duș nu sunt cu nimic diferiți de elementele dintr-un produs de curățenie. E adevărat, concentrația e diferită, dar chiar îți dorești să pui pe piele aceleași ingrediente pe care le folosești pentru a dezinfecta chiuveta?

Între acești detergenți, lauril sulfat de sodiu (sodium laureth sulphate, îl recunoști și sub titulatura de LSS/SLS) și cocamidopropil betaină (cocami-dopropyl betaine) sunt cele mai periculoase. Ele intră atât în alcătuirea gelului de duș, cât și a spumantului; problema în cazul acestuia din urmă este că, fiind introdus în apa de baie, nu doar îți atinge pielea, dar poate pătrunde și în tractul urinar. În plus, durata de expunere a organismului este mult mai mare. Acestora li se adaugă un conservant, tetrasodium EDTA, potențial iritant, și methylchloroisothiazolinone, o substanță despre care experţii avertizează că poate provoca mutații genetice.

Nu ne oprim aici! Adoratul spumant de baie conține și cocamidă EDTA (cocamide EDTA sau alți compuși a căror denumire complicată se încheie cu DEA, TEA sau MEA), alături de bronopol, DMDM hidantoină (hydantoin), diazolidinil uree (diazo-lidinyl urea), imidazolidinyl uree (imidazolidinyl urea) și quaternium-15, toți fiind compuși chimici cu nume imposibil de pronunțat și cu proprietatea de a „stârni” formarea celulelor canceroase. Studiile au demonstrat că circa 93% dintre produsele pe care le găzduiești în baia ta includ măcar o parte, dacă nu toate aceste ingrediente.  

Afecțiuni pe care le poate produce spumantul tău de baie

Vom începe cu o veste bună: nu există studii clare care să fi demonstrat că spumantul de baie produce cancer. Cu toate acestea, expunerea la ingredientele periculoase din compoziția spumantului de baie pune un mare semn al întrebării, mai ales pe termen lung. Iată numai câteva dintre afecțiunile pe care le poate produce „aliatul” stării tale de bine!

Iritatie pe piele

Iritații și alergii. Mai ales dacă ai pielea sensibilă, utilizarea unui spumant de baie cu o compoziție atât de riscantă poate produce un disconfort extrem de ridicat.

Scurgeri vaginale. În mod normal, scurgerile vaginale sunt cât se poate de sănătoase, deoarece contribuie la curățarea vaginului. Însă, conform WebMD, ingredientele din spumantul de baie pot afecta flora vaginală, producând scurgeri anormale, iritații, prurit și mirosuri neplăcute.

Uscăciune vaginală. Mai ales dacă te confrunți în mod normal cu acest fenomen, bulele de săpun pot acutiza această problemă.

Infecții. Aici e o relație indirectă; nu vei face candidoză de la spumantul de baie, dar iritanții din compoziția sa te pot face mult mai susceptibilă să cazi pradă infecției.

Rețetă naturistă de spumant de baie

Trebuie să renunți la spumantul de baie? Nu suntem aici ca să dăm verdicte și știm cât de plăcută e o baie cu spumă, dar, ținând cont de faptele expuse mai sus, ar fi de preferat să eviți să apelezi la această formă de relaxare în mod frecvent. De fapt, specialiștii te avertizează că ar trebui să ai aceeași atitudine reticentă și față de gelurile de duș: un săpun natural, pe bază de glicerină, e o opțiune mult mai bună.

Uleiuri esentiale

Însă nu ne dorim să te privăm de plăcerea unei băi cu spumă, așa că îți lăsăm mai jos o rețetă naturistă de spumant de baie. Iată de ce ai nevoie:

- 1/2 cană de sare Epsom sau fulgi de magneziu;

- 1/8 cană de sare roz de Himalaya (opțional);

- 1 cană de săpun lichid (alege o variantă cât mai naturală);

- 1 linguriță de glicerină vegetală;

- 30-50 de picături de uleiuri esențiale (la alegere).

Amestecă toate ingredientele, apoi picură sub robinet, exact așa cum faci cu spumantul tău de baie preferat.

Așa cum am văzut, spumantul de baie e un produs mult mai complicat decât ai fi crezut. Ingredientele cu potențial iritant ce intră în compoziția sa ar trebui să îți pună un semn de întrebare! Poți apela în continuare la spumantul de baie, dacă ai impresia că nu vei mai fi fericită în lipsa lui, dar noi îți recomandăm să limitezi utilizarea sa, încercând să îl înlocuiești cu varianta naturistă pe care ți-am propus-o mai sus!

Tu ce părere ai? Vei mai utiliza spumant de baie, după ce ai aflat că nu e atât de sigur pentru sănătatea ta?

Descoperă aici și o rețetă de gel de duș bio!

Surse foto: iStock

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)

Vezi cele mai noi video-uri de pe divahair.ro

Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

    Ti-a placut articolul? Urmareste DivaHair pe Facebook sau pe mail!

    Cauta un furnizor in zona ta

    LIKE si intra in universul divelor!