Ce este fotoîmbătrânirea și cum o putem preveni?

Ce este fotoîmbătrânirea și cum o putem preveni?

Redactor Andreea Baluteanu

Începem materialul de azi cu o informație care nouă ne-a dat fiori: știai că 80% din semnele de îmbătrânire a pielii sunt provocate de expunerea la soare? Iar 90% din totalul de tumori de piele au loc tot din această cauză?

Cu alte cuvinte, fotoîmbătrânirea nu reprezintă numai un prilej de îngrijorare estetică. Iar produsele de protecție solară, singura modalitate de fotoprotecție care dă randament în toate situațiile și care previne fotoîmbătrânirea, trebuie aplicate pe tot cuprinsul anului, nu numai vara, nu numai atunci când mergi la mare. Ține minte: în joc nu e numai tinerețea pielii tale, și ea, la rândul ei, atât de importantă, dar și sănătatea!

Află din rândurile de mai jos ce este fotoîmbătrânirea, cum o poți preveni și care sunt produsele noastre de top pentru îngrijirea pielii care e stelar protejată contra radiațiilor solare!

Ce este fotoîmbătrânirea?

Despre fenomenul de fotoîmbătrânire se vorbește tot mai mult în ultimii ani și e și normal, dat fiind faptul că petele solare și ridurile apar la femei tot mai tinere, care au făcut abuz de soare. Practic, fotoîmbătrânirea constă în deteriorarea țesuturilor cutanate ca urmare a acțiunii nocive pe care o au radiațiile solare.

femeie care se protejeaza de soare pe malul unei ap cu palarie pe cap

Pielea este astfel alcătuită din trei straturi: stratul exterior (sau epiderma), stratul de mijloc (sau dermul) și stratul cel mai profund (sau țesutul subcutanat). Dermul e cel care conține cele mai importante proteine pentru aspectul pielii, respectiv colagenul și elastina, ce determină elasticitatea și rezistența pielii, semnele unui ten tânăr și neted. Tot în derm fac ravagii și radiațiile UV.

Însă în studiul radiațiilor UV care afectează pielea, oamenii de știință au făcut descoperiri importante în ultima perioadă. Conform lor, alarmante nu sunt numai radiațiile UVA și UVB. Deși impactul acestor tipuri de raze UV e în continuare atât de distructiv (radiațiile UVB sunt principala cauză a arsurilor solare și a slăbirii sistemului imunitar, în timp ce UVA-urile cauzează pete solare și fotoîmbătrânire), pielea e afectată și de lumina vizibilă (HE), responsabilă pentru fotopigmentare, și de INFRARED-A, raze cu o energie mai scăzută, dar care transmit în continuare căldura și au la rândul lor efecte negative în îmbătrânirea pielii.

Împreună, toate aceste radiații cauzează, pe lângă fotoîmbătrânire, și arsuri solare, pete solare, fotosensibilitate, daune ale sistemului imunitar și, pe termen lung, cancer de piele.

De asemenea, ține cont că tot mai mulți dermatologi ne avertizează și cu privire la pericolele luminii albastre, emanate de gadgeturile cu care ne petrecem timpul în fiecare zi.

Cum îți dai seama că suferi de fotoîmbătrânire?

În afara cazului ideal în care ai folosit produse cu protecție UV din fragedă pruncie și nu ai încălcat niciodată regulile unei expuneri sănătoase la soare, prezinți, într-un grad mai mic sau mai mare, semne de fotoîmbătrânire.

Iată care sunt acestea:

 • riduri;
 • leziuni pigmentare;
 • plăci hipopigmentate;
 • keratoză actinică;
 • mici vase de sânge;
 • lipsă de elasticitate;
 • pete închise la culoare;
 • o tentă gălbuie a tenului;
 • chisturi și coșuri.

Cum previi fotoîmbătrânirea

Am înțeles: subiectul despre care discutăm azi nu e deloc unul vesel. Însă scenariul care trebuie să te preocupe e cel optimist, deoarece, spre deosebire de îmbătrânirea intrinsecă a pielii, care e inevitabilă, fotoîmbătrânirea pielii poate fi evitată.

Cum? Ținând cont de sfaturile de mai jos!

 • Folosește produse de protecție solară și aplică-le cu cel puțin 30 de minute înainte de a ieși din casă, urmând să le reaplici apoi la fiecare 2 ore;
 • Acoperă-te cu șepci, pălării, poartă materiale naturale și neapărat ochelari de soare cu filtre UV;
 • Evită să te expui la soare între 11 și 17.
 • Protejează-te de soare tot timpul, pe tot cuprinsul anului și în orice condiții atmosferice.

Cum te aperi de fotoîmbătrânire: ISDIN FOTOPROTECTOR face din protecție o plăcere

Trebuie neapărat să subliniem un fapt: protecția solară nu e o datorie de vară, ci e musai să fie extinsă pe tot cuprinsul anului. Soarele trece și prin nori, formați din picături de apă sau din cristale de gheață, care atenuează, conform cercetătorilor, numai 25-30% din totalul de radiații. Iar atunci când sunt nori subțiri sau mici, nici măcar acest procent nu mai există. Mai mult, gheața reflectă radiațiile în procent de 85%, așa că e musai să apelezi la produsele de protecție solară și iarna, atunci când e ger și nici nu îți mai aduci aminte că există un soare pe cer. Dar există, iar pielea ta o știe prea bine!

fata tanara care aplica protectie solara pe fata

Și acum trecem la partea noastră preferată: îți vom vorbi despre gama noastră preferată, ISDIN FOTOPROTECTOR, care ne aduce produsele de protecție solară pe care să le utilizăm zi de zi. Cu o experiență de peste 45 de ani în dezvoltarea de produse dermatocosmetice create în colaborare cu specialiști, brandul ISDIN e un jucător important pe piața de fotoprotecție, ocupând poziția fruntașă în Spania, Peru, Chile și Mexic. Nu degeaba ne-au cucerit aceste produse: asociază maximul de eficacitate și de siguranță cu texturi inovatoare și o experiență de utilizare atât de plăcută și de reconfortantă.

ISDIN FOTOPROTECTOR și-a câștigat pe merite locul pe măsuța noastră de toaletă. Produsele de fotoprotecție facială au marcajul 5 Star Daily protection, astfel garantând o protecție UV ridicată în condiții reale cu coeficient de radiații crescut, și nu irită ochii, fiind testate de asemenea și pentru toleranța optimă a pielii. Adorăm textura lor: lejeră, cu absorbție rapidă, fără urme. Produsele nu lasă acea finisare lipicioasă pe care o uram la cosmeticele de gen și sunt pe deplin compatibile cu orice tip de ten, inclusiv cu cel gras și sensibil.

Mai mult, gama ISDIN e eficientă inclusiv pe pielea umedă. Sperăm să mai ai o întrebare, atât de importantă pentru societatea actuală! Cât de sea friendly sunt aceste cosmetice? Super! Produsele pe care noi le-am primit cu brațele deschise sunt prietenoase cu mediul înconjurător, majoritatea ingredientelor fiind biodegradabile și/sau anorganice.

Ce mai rămâne de spus? Să îți prezentăm produsele în care am investit acum! Începem cu UV MINERAL BRUSH, o pudră cu pensulă pentru protecţie solară cu uz zilnic, cu UVB/UVA SPF50 și 100% filtre minerale, protecție împotriva luminii albastre, capacitate de reducere a ridurilor și a porilor, aplicare ușoară, ingrediente anti-poluare și textură lejeră ce conferă un aspect mat invizibil, permițând de asemenea pielii să respire. Noi o aplicăm ca ultim pas în makeup și nu ne mai imaginăm viața fără ea.

produse ISDIN FOTOPROTECTOR

Vrei o bază de machiaj ideală, care să asigure o protecție ridicată, de 50+? Atunci alege Fusion Water. Baza apoasă matifiază fără a conține ulei, o veste excelentă, și se poate aplica inclusiv pe pielea umedă. Cu filtre de protecție chimice și biologice ultra eficiente, produsul asigură o hidratare intensă și o absorbție imediată!

ISDIN FOTOPROTECTOR

Fusion Water COLOR vine cu un plus: nu numai că îți oferă toate beneficiile de mai sus, împrospătând și pielea, dar e o cremă de protecție solară colorată. Cât de curând, o să uiți de fondul de ten.

Gama FOTOPROTECTOR ISDIN are și produse dedicate protecției și îngrijirii corpului. Nu lăsa deoparte nici gama FOTOULTRA, cu produse care asociază protecția cu ingrediente active pentru depigmentare, anti-age și prevenție hiperpigmentare. Pentru cei mici alege gama Pediatrics, iar dacă practici sporturi în aer liber sau mergi des la munte, trebuie neapărat să testezi FOTOPROTECTOR FUSION GEL SPORT, ce garantează o aplicare de top inclusiv pe zonele cu păr.

prieteni pe plaja

Ce fotoîmbătrânire? Riscul e minim cu produsele din gama ISDIN. Noi fentăm ridurile cu ajutorul lor și te invităm să le descoperi pe pagina online oficială, dar și pe Facebook și Instagram.

Surse foto: iStock

Articolul urmator
Ulei de marula: beneficii și mod de utilizare
Ulei de marula: beneficii și mod de utilizare
Cum este inima ta?
Incepe quiz
Cum este inima ta?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte subiecte care te-ar putea interesa

  Morpheus 8: beneficii și recomandări