Tu cunosti avantajele cosmeticelor Bio si Eco?

Cosmeticele BIO sunt tot mai cautate. Daca nu le-ai incercat inseamna ca nu ai aflat care sunt avantajele acestora in comparatie cu produsele obisnuite. De aceea, Mariana Mara Grigorescu, farmacist primar, cosmeticiana, reprezentant SICOBEL Franta si AFRODITA, Slovenia, raspunde celor mai frecvente 11 intrebari legate de cosmeticele BIO.
1. O marca de cosmetice se poate denumi "biologica" fara sa fie certificata de un organism independent, agreat de autoritati?
Pentru cosmeticele biologice este obligatoriu sa se obtina certificarea BIO sau ECO de la un organism de control care vegheaza respectarea caietelor de sarcini si control al etichetelor BIO si ECO.
![]() |
![]() |
![]() |
Aceste etichete sunt garantia calitatii si permit recunoasterea unei cosmetologii naturale autentice, limitarea abuzurilor de limbaj si valorizarea produselor.
In Franta, aceste organisme, sunt Ecocert ai Qualité France. Un produs certificat BIO sau ECO se distinge prin prezenta acestor logo-uri si prin menþiunea « Cosmétique Ecologique et Biologique. Certifié par Ecocert SAS BP - 47 32600 L'Isle Jourdain. ». De acea putem garanta calitatea si toleranta dermatologica a produselor BcomBIO. Mai nou, gama dermocosmetica organica BcomBIO s-a largit de curand cu liniile BcomBIO HOMME pentru barbati si cu BBcomBIO pentru copii si bebelusi.
2. Care e diferenta dintre produsele cosmetice BIO si cele ECO?
Produsele cu certificat BIO au minim 95% ingrediente naturale din care minim 95% ingrediente BIO din totalul celor vegetale si minim 10% din totalul ingredientelor.
Produsele cu certificat ECO au minim 95% ingrediente naturale din care minim 50% ingrediente BIO din totalul celor vegetale si minim 5% din totalul ingredientelor.
3. Un produs cosmetic BIO contine conservanti?
Conservantii sunt compusi importanti. Ei permit garantarea unei bune conservari in timp si, deci, o utilizare sigura pentru consumator. Revendicarile "fara conservanti" sunt uneori abuzive. Unele produse se pot fabrica fara conservanti, cum ar fi unidozele sau compozitiile 100% uleioase. Un produs cosmetic BIO contine conservanti aflati pe lista Directivelor Europene care reglementeaza cosmeticele si de catre organismul certificator. De exemplu Ecocert autorizeaza 5 conservanti: alcoolul benzilic, acidul salicilic, acidul benzoic si sarea sa de sodiu, acidul sorbic si sarea sa de potasiu, acidul dehidroacetic. Sunt interzisi conservantii nonbiodegradabili: parabenii si fenoxietanolul.
4. Un produs certificat BIO contine coloranti sau parfum de sinteza?
Pentru a fi certificat BIO, un produs cosmetic trebuie sa respecte un anumit numar de criterii la nivel de compozitie. Astfel colorantii si parfumul trebuie sa fie cu totii naturali. Si alte ingrediente sunt excluse: siliconii, parafinele, alte derivate de petrol.
5. Cultura materiilor prime certificate BIO utilizeaza ingrasaminte de sinteza, pesticide?
Materiile prime utilizate in produsele BIO nu trebuie sa contina nicio urma de pesticide si trebuie cultivate doar cu ingrasaminte naturale care figureaza pe lista oficiala autorizata.
6. Care este diferenta dintre un produs cosmetic clasic si un produs BIO?
Sa luam drept exemplu produsele BcomBIO. Acestea au un procent mai mare de ingrediente active pentru ca excipientii, aditivii (faza apoasa si faza grasa, ingredientele de texturare, umectantii si emulgatorii) sunt substante naturale, care au si rol dermatologic. Chiar si compozitia de parfumare este naturala si poate avea rol dermocosmetic (uleiuri esentiale, anumite extracte vegetale).
7. Diferenta dintre un cosmetic BIO si unul "natural" vine din procentul de ingrediente naturale?
Un cosmetic natural si un cosmetic BIO pot sa contina ambele aceeasi cantitate de ingrediente naturale. Un cosmetic Bio trebuie sa contina cel putin 95% ingrediente naturale, procent nereglementat de cosmetica naturala. Adevarata diferenta este ca la un produs BIO cel putin 95% din ingredientele vegetale trebuie sa fie certificate BIO. Un cosmetic natural poate sa nu contina niciun ingredient certificat BIO.
8. Produsele cosmetice BIO garanteaza respectul fata de mediu?
Produsele BIO garanteaza nu numai calitatea si ca nu sunt periculoase pentru sanatate, dar garanteaza si contributia la protejarea mediului. Astfel, ambalajele si materiile prime sunt biodegradabile, produsele de curatenie utilizate sunt reglementate pentu limitarea poluarii, deseurile sunt triate etc. Marca BcomBIO merge si mai mult in directia protejarii mediului prin suprimarea ambalajelor externe, etui-urilor, limitandu-se consumul de hartie, de cerneluri, colectarea gunoaielor.
9. Produsele BIO sunt testate pe animale?
Produsele finale sunt testate pe culturi celulare, apoi pe voluntari, barbati si femei. Si nici nu se folosesc ingrediente de origine animala in cosmeticele BIO, cu exceptia mierii, lanolinei, laptelui care sunt materii prime produse de animale.
10. Produsele cosmetice BIO sunt mai scumpe decat produsele cosmetice obisnuite?
Cand calitatea produselor este superioara consumatorii au tendinta sa creada ca acestea trebuie sa fie si mult mai scumpe. Dar nu este adevarat. Anumite marci au marja redusa propunandu-si sa fie accesibile tuturor. Reprezentantii BcomBIO chiar asigura ca marja lor este foarte redusa, tocmai in acest sens.
11. Produsele BIO sunt vandute doar in magazine specializate in cosmetica BIO?
Cosmeticele BIO beneficiaza de toate modalitatile de distributie: farmacii, parafarmacii-drogherii, saloane de infrumusetare, magazine specializate, internet etc. Astazi BcomBIO se comercializeaza in: Franta, Luxemburg, Belgia, Anglia, Spania, Grecia, Italia, Romania, Serbia, Muntenegru, Turcia, Ucraina, SUA, Canada, Arabia Saudita, Benin, Congo, Coreea de Sud, Emiratele Arabe Unite, Liban, Libia, Kuweit, Oman, Qatar, Taiwan, Vietnam.
Mariana Mara Grigorescu, farmacist primar, cosmeticiana, reprezentant SICOBEL Franta si AFRODITA, Slovenia
Contact:

