Ritualul de îngrijire al franțuzoaicelor, deslușit în câteva rânduri

Ritualul de îngrijire al franțuzoaicelor, deslușit în câteva rânduri

Redactor Divahair.ro

Ce se întâmplă cu femeile din Franța? Fie că este vorba de pielea fără cusur, de garderoba lor șic ori de părul răvășit fără prea mult efort, imagini precum cele ale actrițelor Marion Cotillard sau Brigitte Bardot ne apar mereu în minte. În fapt, francezii au întotdeauna ceva în plus față de restul europenilor, principalele exemple fiind din aria gastronomică și industria modei.

Din fericire pentru noi, non-francezii, există o carte care poate face lumină asupra acestui „je ne sais quoi”. În cartea „The French Beauty Secret”, Mathilde Thomas, cofondator al cultului de frumusețe Caudelie, ne oferă pe tavă tot ceea ce face francezii atât de… francezi când vine vorba despre frumusețe, naturalețe și îngrijire. Sigur, ei o fac sa pară și natural, însă în rândurile ce urmează noi îți vom oferi nouă secrete ale femeilor din această regiune, pe care ele le folosesc pentru a-și menține frumusețea și discreția.

Nu consideră îngrijirea pielii un răsfăț

Spre deosebire de omoloagele lor americane, femeile din Franța își dau seama că o rutină de îngrijire a pielii, indiferent cât timp durează sau cât de multe produse sunt necesare, este o parte esențială a vieții lor. Bineînțeles, mulți invidioși vor spune că ele se bucură de toate premisele favorabile pentru a gândi așa, Franța fiind un colțișor de rai dedicat parfumurilor, dovadă fiind și renumitul institut din regiunea Grasse. Conform redacției Infoparfum.ro, esențele autentice, de nișă și chiar aromele vândute în masă poartă, de cele mai multe ori, semnătura parfumierilor din Franța. De asemenea, casele de modă care sunt deja cunoscute pentru diviziile lor de parfumuri posedă tot origini franceze. Chiar și la o privire superficială ne vom da seama că acesta este un adevăr, nu un mit. Lancome, Givenchy, Chanel, Dior, Boucheron sunt doar câteva exemple, de aici și pasiunea pe care femeile o dezvoltă încă de la cele mai fragede vârste pentru această industrie.

„Noi știm că un pic de răsfăț nu este doar un lux”, spun femeile din Franța. „Este vorba doar despre a alege cele mai bune produse, dar și despre înțelegerea faptului că fiecare femeie are dreptul la o rutină de frumusețe care o face să arate și să se simtă bine.” Pentru ele, frumusețea este o artă de vivre, care ar trebui să ofere placere, nu durere. Din această cauză, tratamentele faciale fac parte din rutina de îngrijire a pielii, nu sunt tratate ca un lux, lucru care se întâmplă în alte țări europene la fel de dezvoltate precum Franța.

Găsesc o rutină de îngrijire a pielii care funcționează și îi rămân loiale acesteia

Poate că este vorba despre o abordare mai lentă a vieții, în general, sau despre o lecție de răbdare. Însă, pentru franțuzoaice, frumusețea nu este ceva la care te întorci într-un moment de panică, atunci când apare un rid sau un comedon. Mai degrabă este un ritual în care descoperi ceea ce ți se potrivește cel mai bine, pentru a păstra cunoștințele pe viitor. Thomas observă că, pentru majoritatea femeilor americane, ritualul de îngrijire a pielii este privit ca un cumul de remedii pe care ele le abordează în momentul în care apare o problemă.

Să luam spre exemplu îngrijirea părului, un subiect sensibil pentru majoritatea femeilor. Femeia americană și cea europeană, în sens larg, alege un tratament pentru păr în momentul în care vârfurile sunt despicate, iar șuvițele sunt lipsite de strălucire și volum. Comparativ, o franțuzoaică veritabilă va opta regulat pentru cel mai bun tratament pentru păr pe care l-a descoperit de-a lungul anilor, aplicându-l cu un scop preventiv, nu pur curativ. Drumul francez pare, încă o dată, cel mai bun pentru femeia societății moderne.

Recunosc că îngrijirea se extinde dincolo de față

Corpul este un templu, auzim asta la fiecare pas. Însă câte femei acordă o atenție deosebită trupurilor lor în timpul sezonului rece, atunci când expunerea este una limitată? Și nu vorbim doar despre decolteu, ci extindem ritualul de îngrijire mai jos de gât și piept. Există un principiu al plăcerii, conform spuselor lui Thomas, care spune că rutina de frumusețe a unei femei trebuie să fie placută și relaxantă, nicidecum privită ca o sarcină obositoare.

Nu se știe dacă este vorba despre modul în care arătau instalațiile sanitare în epoca lui Napoleon, însă, potrivit lui Thomas, majoritatea franțuzoaicelor nu sunt obișnuite să se răsfețe cu dușuri lungi și fierbinți. Din contra, este mai probabil ca ele să facă dușuri călduțe, terminând cu o tresărire de apă rece pentru a-și alinta tonusul, dar și pentru a aduce un plus de fermitate pielii. Intensificarea circulației nu este singurul secret al franțuzoaicelor, la fel de importantă fiind și dantura perfectă.

Se spune ca zâmbetul este o armă importantă în arsenalul de seducție al unei femei, iar pentru a fi într-adevăr răvășitor, dantura trebuie să fie ireproșabil îngrijită. Tocmai din această cauză, în nicio baie franțuzească nu vei vedea că lipsește cea mai bună periuță de dinți electrică pe care femeia respectivă a găsit-o pe piață, prevăzută cu senzori care pot detecta presiunea aplicată gingiilor și dinților în timpul periajului. Foarte atente la detalii, dar și la accesoriile pe care le primesc la achiziție, femeile care vor să își îngrijească dantura observă capetele de periaj, alegând formatul cilindric.

La fel ca în cazul tenului, îngrijirea danturii constituie un ritual regulat, pe care nu îl vor omite sau efectua în grabă, indiferent de timpul pe care îl au la dispoziție. Și, cel mai important, investiția într-o periuță de dinți electrică nu va fi văzută ca un lux, ci ca o necesitate. Lucru pe care Thomas îl afirmă și despre ondulator, bigudiuri, placă și uscătorul de păr, care nu trebuie să lipsească din arsenalul unei franțuzoaice veritabile.

Mai puțin este mai mult când vine vorba de machiaj

Când te gandești la un machiaj tipic franțuzesc, probabil în minte ți se va contura o imagine naturală, punctul de atracție fiind, fără doar și poate, lumina pe care o glisează particulele strălucitoare ale rujului roșu. Asta deoarece accentul este pus mai mult pe aspectul sănătos al pielii, care nu are nevoie de o mulțime de produse de machiaj. În Franța este foarte curtat aspectul strălucitor al pielii, spre deosebire de Statele Unite ale Americii, unde femeile caută remedii rapide care, din nefericire, le lasă pielea uscată sau deteriorată. Rezultatul? Ele cumpără mult mai multe produse de machiaj, iar din această cauză întreg ritualul pare unul complicat, cu multe trepte, spre deosebire de simplitatea debordantă a machiajului franțuzesc – piele catifelată și ruj roșu, strălucitor.

Nu în ultimul rând, femeile din paradisul iubirii și al luminii își acceptă semnele și își îmbrățișează ridurile. În loc să lupte cu inevitabilul, ele îl îmbrățișează. Vor încerca să aibă o viață echilibrată, să se concentreze nu doar pe fețele lor, ci și pe chipurilor celor din viața lor. Așadar, încă te găsești în căutarea adevăratului secret pentru frumusețea franceză? L-ai găsit chiar aici: încrederea!

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.3 (12)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.