Tot ce trebuie sa stii despre expunerea la solar

Tot ce trebuie sa stii despre expunerea la solar

Andreea Catrina

Vara inseamna soare, vacanta ... si implicit mare si plaja. Dar pentru unele persoane vara poate insemna si solar. In ultima vreme, din ce in ce mai multe femei aleg sa mearga la solar inaintea sezonului estival tocmai pentru a nu se afisa pe plaja ori la piscina cu pielea nebronzata. Mai mult de-atat, acest fenomen a dat nastere si unor mituri urbane, unul dintre ele fiind acela ca "daca mergi la solar inainte sa mergi la plaja, bronzul va rezista mai mult". Dupa cum spuneam, mituri ...

Fie ca faci parte din categoria celor care prefera solarul, fie ca esti tentata de ideea de a merge in viitorul apropiat la solar, exista cateva lucruri pe care ar trebui sa le stii, inainte de a lua aceasta decizie.

Ce este solarul?

Solarul este un aparat emitator de radiatii ultraviolete care faciliteaza obtinerea bronzului. Principiul de baza pe care functioneaza acest aparat este simularea unei atmosfere similare expunerii la soare printr-un numar de lampi fluorescente cu amestec de fosfor.



Ce sunt radiatiile ultraviolete (UV)?

Radiatiile ultraviolete sunt radiatii electromagnetice, care au o lungime de unda mai scurta decat radiatiile luminii vizibile ochiului omenesc. In cantitati mici, radiatiile ultraviolete sunt benefice sanatatii si joaca un rol essential in sinteza vitaminei D in organism.



Exista trei tipuri de raze ultraviolete: UVA, UVB si UVC. Dintre acestea UVA si UVB sunt cele periculoase. Razele UVA reprezinta 95% din razele UV ce ating pielea. Razele UVA sunt prezente pe toata durata anului, sunt mai lungi si pe termen lung cauzeaza imbatranirea pielii. Razele UVB sunt mai scurte, ating epiderma si stimuleaza productia de melanina, prin urmare, aparitia bronzarii. Tot ele sunt raspunzatoare si de insolatii si celelalte efecte neplacute (de exemplu, piele inrosita, arsurile solare).

Cum se formeaza bronzul?

Razele ultraviolete reactioneaza cu un pigment al pielii numit melanina. Melanina este prima "bariera" impotriva soarelui si ea absoarbe razele ultraviolete periculoase inainte ca acestea sa isi puna amprenta asupra pielii tale. Bronzul apare in urma declansarii acestor mecanisme naturale de protectie ale organismului, mai exact intensificarea secretiei de melanina de la nivelul celulelor pielii.


Solarul - bun sau rau?

Aparitia relativ recenta a solarului face ca efectele sale exacte, pe termen lung, sa nu fie cunoscute de oamenii de stiinta. Cu toate acestea, solarul are adeptii si adeptele sale, in ciuda faptului ca in unele tari a fost chiar interzis! Eu nu iti voi spune daca este bine sau nu este bines a mergi la solar, dar iti voi oferi mai jos o lista de argumente pro si contra. Te invit sa le citesti, sa le analizezi cu atentie si abia apoi sa iei singura o decizie.

Argumente pro:

- Expunerea controlata la razele ultraviolete poate fi mai sigura decat expunerea la soare, pentru ca in cazul solarului razele sunt filtrate (ceea ce nu se mai poate spune despre razele natural, in conditiile in care stratul de ozon devine din ce in ce mai subtire).
- Razele ultraviolete au un rol important in fixarea calciului in oase.
- Risc minim de arsuri, in cazul in care regulile de baza sunt respectate.
- Stare de bine - pielea bronzata este considerata mai atragatoare de unele persoane si poate ascunde micile defecte (pete, acne).



Totusi, majoritatea argumentelor de mai sus se pot aplica si in cazul unui bronz natural, la soare. Singura diferenta este ca solarul poate face in cateva minute ceea ce soarele reuseste abia in doua-trei zile. Iti poti da seama, in acest context, de ce solarul nu este o alegere tocmai sanatoasa pentru pielea ta. In plus, argumentele contra nu se opresc aici:

Argumente contra:

- Expunerea la raze ultraviolete din surse artificiale creste riscul de cancer de piele. Conform ultimelor cercetari in domeniu, persoanele care se expun la raze ultraviolete artificiale, mai des de o data pe luna, isi cresc sansele de dezvoltare a unui cancer de piele cu 55%.
- Expunerea pe perioade indelungate la solar imbatraneste prematur pielea.
- Solarul degradeaza parul. Tocmai de aceea este important sa ti-l protejezi cu produse speciale sau sa il tii acoperit.
- Slabeste sistemul imunitar, drept urmare te poti trezi cu infectii ori te poti imbolnavi mult mai usor.



Stiati ca:

- 20 de sedinte a cate 20 minute de expunere la razele ultraviolete naturale (soare) sunt suficiente pentru un bronz sanatos?
- Din categoriile cu cel mai mare risc, in ceea ce priveste expunerea la solar, fac parte persoanele cu pielea foarte deschisa la culoare, persoanele cu parul blond ori roscat natural, dar si cele cu ochii verzi sau albastri?
- In cazul solarului, femeile au un risc mai mare de a dezvolta un cancer de piele pe picioare, iar barbatii pe spate?
- Solarul este contraindicat celor care iau anumite medicamente?
- Femeile care se expun la solar mai mult de doua sedinte pe saptamana au un risc de 75% mai mare de aparitie a ridurilor premature?
- Solarul creste riscul aparitiei cancerului de san?
- Razele ultraviolete naturale stimuleaza activitatea glandei tiroide si a metabolismului?
- Fumatorii care merg la solar sunt de trei ori mai expusi riscului de a face cancer de piele decat nefumatorii?

Tips!

O piele frumos bronzata este pusa in valoare de accesorii in culori neon. Iata cateva modele dintre care te poti inspira!

  geanta roz
 geanta albastru electric
Articolul urmator
Un dermatolog explică de ce frecarea zilnică cu gheață pe față vă poate oferi o piele impecabilă 
Un dermatolog explică de ce frecarea zilnică cu gheață pe față vă poate oferi o piele impecabilă 
Ghicim ce zodie ești! Tot ce trebuie să faci e să ne zici care sunt vedetele tale preferate
Incepe quiz
Ghicim ce zodie ești! Tot ce trebuie să faci e să ne zici care sunt vedetele tale preferate

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.6 (120)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.
    Bianca (anonim)
    12 ianuarie 2014 19:07

    Pentru cele care merg la solar EVITATI LAMPILE CHOCOLATE BROWN!!!Am fost recent la un solar care avea lampi Chocolate Brown si am ajuns direct la spital cu arsuri!!!Sunt niste lampi ieftine si de proasta calitate contrafacute in Ungaria!Datorita pretului mic, propietarii saloanelor le cumpara fara sa se gandeasca la sanatatea clientilor! Evitati aceste saloane daca tineti la sanatatea pielii dvs !!!

    Maria (anonim)
    23 aprilie 2012 21:09

    daca am aparat dentar pot sa ma duc la solar?

    ela (anonim)
    28 iunie 2010 01:01

    nici eu nu sunt de acord cu solarul.E o prostie cel putin nici macar nu reizsta bronzul sau ceva, ce sa zic de par ...cine are par bogat nu are cum sa-si dea seama ca i l-a afectat.Eu am convins persoane sa se bronzeze natural si nu au avut dezamagiri .S-au bronzat mai greu dar a fost si o culoare adecvata ,si a si tinut bronzul ceva timp ! Sunt persoane care chiar nu se pot bronza si nah , merg la solar .Foarte bine dar nu exagerati ...se observa pielea chiar daca nu va dati seama

    andreutza (anonim)
    22 iunie 2010 03:03

    ffff adevarat cunosc pers de 20 de ani foloseste solarul de cativa ani buni toata lumea cand il vede ii da peste 30 de ani si chiar arata de 30 poate chiar mai bine, andreea dar ti se pare ca te bronzezi:)o sa vezi ce urmari o sa ai dupa operiada mai lunga...io nu sunt contra solaului si io il folosesc norocul meu sunt destul de inchisa la piele nu imi tre multe sedinte imi place sa imi fac aspe de bronz sunt constienta ca nu e bun dar sa gandim logic in ziua de azi in lumea asta tot iti face rau nimic nu e bun orce ai folosi,manca....iti face bine pe o partesi rau pe cealalta.folositi si voi ce nu va face rau din prima :)

    andreutza_4andreutza
    22 iunie 2010 03:03

    tot io andreutza sunt:)...am uitat sa specific apreciez fff mult articolul si tot ce este diva hair...un site foarte interesant ajuta foarte mult...o seara frumoasa

    alina (anonim)
    17 iunie 2010 22:10

    nu stiu ce sa spun despre articol,eu mi-am intrebat dermatologul daca pot sa merg la solar si a zis ca pot sa merg dar sa folosesc o crema protectoare si sa stau doar 9 min,a zis sa am rabdare nu sa ma bronzez rapid

    adaia
    17 iunie 2010 19:07

    andreea nu a inteles...articolul se referea la expunerea indelungata ... e calar ca dupa doar cateva sedinte nu o sa ii fie afectata vizibil pielea!

    alina (anonim)
    17 iunie 2010 19:07

    o fi ea pielea bronzata mai atragatoae si mai sexy, da mai bine e sa fii sanatoasa, dekt sa te trezesti cu cine stie ce belele peste cativa ani si sa nu mai stii ce sa faci , sa-ti fie oroare sa te privesti in oglinda.si vb in cunostiinta de cauza , pt ca cunosc persoane care au mers la solar ani la rand, si nu neaparat foarte des,1 data sau de 2 ori cel mult pe sapt , si arata mai urat ca o batranica de 50-60 ani, persoanele in cauza avand pana in 35 ani. parerea mea e ca tot mai sanatos e bronzul obtinut la soare, chiar dak il obtii mai greu ...acum..parerile sunt impartite

    try_tomorrow (anonim)
    17 iunie 2010 09:09

    Andreea, expunerea pe perioada INDELUNGATA :) Or, tu mergi o data pe saptamana, probabil de cateva luni.

    andreea (anonim)
    17 iunie 2010 08:08

    nu sunt deacord...merg la solar momantan o data pe saptamana si nu mis e pare ca pielea mea se imbatraneste, daca stii cum sa ai grija de ea... in fine, fiecare cu parerea lui...