Ce nu stiai despre matreata

Ce nu stiai despre matreata

Roxana Turcitu

In jurul problemelor legate de par si de scalp au inceput sa apara, de-a lungul timpului, o multime de mituri si presupuneri mai mult sau mai putin adevarate. Matreata este unul dintre cele mai discutate subiecte si tocmai din cauza unui numar mare de teorii care circula in legatura cu aceasta, de multe ori risti sa o tratezi in mod gresit sau sa pui un diagnostic parului tau care poate sa nu fie corect. Iata care sunt, de fapt, cauzele reale pentru care apare matreata si cateva dintre lucrurile pe care este posibil sa nu le stii despre ea.

Matreata nu este cauzata de scalpul uscat

De cele mai multe ori, daca la nivelul scalpului apare o senzatie de mancarime si observi cojite, primul instinct este sa iti cumperi un produs pentru hidratare. Dar de obicei, excesul de cojite de pe scalp este urmarea unei cantitati prea mari de ulei si nu a uneia prea mici. Acesta este unul dintre cele mai populare mituri cu privire la matreata: ca se datoreaza scalpului prea uscat. Adevarul este ca matreata este cauzata de o ciuperca (Malassezia) prezenta pe scalpul oricarei persoane. In mod normal, aceasta nu afecteaza sanatatea parului, dar in anumite conditii se dezvolta in mod excesiv si rezultatul se traduce prin aparitia matretii. Malassezia se hraneste cu uleiurile secretate de scalp si cu celulele moarte, rezultatul fiind decojirea unui numar mare de celule ale pielii si aspectul de fulgi al acestora.

 

Trebuie sa iti speli parul mai des

In mod normal, multi dermatologi nu recomanda spalarea zilnica a parului, ingrijorati fiind ca vei indeparta uleiurile naturale ale scalpului, cauzand iritatii ale acestuia. Dar matreata este o problema total opusa. Spalarea prea rara duce la depunerea mai multor straturi de ulei si celule moarte, asadar ciuperca raspunzatoare de aparitia matretii, Malassezia continua sa se dezvolte in ritmul nou, iar matreata nu dispare. Cauta sampoane care contin ketoconazol, seleniu sau zinc, deoarece au o eficacitate mai mare.

Fulgii vizibili pe pielea capului si scalpul iritat nu inseamna mereu matreata

Daca dupa 2 saptamani de folosire a unui sampon medicinal nu vezi nicio imbunatatire, este posibil sa nu ai matreata, ci o alta afectiune a scalpului. O inflamare a pielii sau psoriazisul sunt posibile cauze. De asemenea, unele produse pentru par contin ingrediente prea puternice, care ajung sa irite pielea, sa cauzeze reactii alergice si sa creasca sensibilitatea. Daca un sampon bun anti-matreata nu da rezultate, cel mai bine este sa mergi la un dermatolog, pentru a obtine un diagnostic corect si pentru a putea alege tratamentul potrivit.

 

Matreata versus reziduuri cosmetice

O alta situatie in care poti considera ca ai matreata cand de fapt nu ai este legata de reziduurile ramase pe firele de par. In ambele cazuri vei observa fulgi in par si vei avea o senzatie de mancarime. Dar exista o diferenta majora dupa care poti recunoaste daca ai sau nu matreata. In cazul matretii, fulgii pe care ii observi sunt celule de piele moarta. Asta inseamna ca daca iti analizezi cu atentie scalpul, vei putea observa ca unii fulgi inca nu s-au desprins complet de scalp. In plus, daca iti scarpini pielea capului vei descoperi ca iti raman fulgi si sub unghii si cel mai probabil ai si pielea rosie si iritata. In caz contrar, este posibil sa te confrunti doar cu reziduuri lasate de produsele pentru par. Acestea se depun pe firul de par si pot fi indepartate doar prin clatire. In timp, straturile se ingroasa si ajung sa crape, rezultand aspectul de fulgi albi pe par. La o privire mai atenta, vei observa ca fulgii nu sunt depusi pe pielea capului ci pe doar pe suprafata firului de par.

Poti avea matreata si pe fata sau pe anumite zone ale corpului

Aparitia matretii nu se rezuma doar la pielea capului. Nu te mira deci daca descoperi matreata pe sprancene, in jurul urechilor sau in jurul nasului - orice zona in care sunt secretate multe uleiuri. De cele mai multe ori, matreata apare in aceste zone cand este deja instalata si pe cap. Poti folosi cu succes acelasi sampon impotriva matretii si pentru a curata celelalte zone afectate.

 

Matreata nu poate fi vindecata, dar poate fi controlata

Din pacate, matreata nu este o afectiune care sa dispara definitiv. Nu crede in reclamele care insista ca vor indeparta matreata pentru totdeauna, deoarece adevarul este altul. Cel mai probabil, matreata va reaparea din cand in cand, dar nu este nevoie sa astepti ca aceasta sa apara pentru a urma un tratament potrivit. Asigura-te ca nu iti lasi scalpul nespalat prea mult timp, pentru a nu permite celulelor moarte sa se acumuleze in exces. Urmeaza o dieta cu cat mai putine grasimi saturate, deoarece acestea incurajeaza glandele sa produca si mai mult sebum. In plus, poti lua din cand in cand un supliment probiotic care ajuta in prevenirea matretii.

 

Ce prajitura te reprezinta?
Incepe quiz
Ce prajitura te reprezinta?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.3 (36)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.