Cauze și simptome ale unui sistem imunitar slăbit

Cauze și simptome ale unui sistem imunitar slăbit

Redactor Andreea Baluteanu

Din primele zile de viață, sistemul imunitar este acel gardian loial care are rolul de a ne proteja de toți invadatorii din mediul înconjurător. Aducând laolaltă celule, țesuturi și sisteme care funcționează împreună, imunitatea nu este numai un dat de la natură, ea poate fi slăbită sau, dimpotrivă, întărită prin acțiunile noastre.

Un sistem imunitar slăbit va fi la fel de fragil precum o biată frunză purtată de vânt, lăsându-ne vulnerabili în fața atacului virusurilor și bacteriilor. De partea cealaltă, o imunitate de fier ne păstrează puternici și neclintiți chiar și atunci când ne confruntăm cu cele mai periculoase microorganisme.

Află din rândurile de mai jos care sunt cauzele, dar și semnele unui sistem imunitar slăbit și cum să acționezi în cazul acestei probleme!

Cum îți dai seama că sistemul tău imunitar e slăbit

Ansamblul de celule albe, anticorpi și organe care ne protejează temeinic de infecții constituie sistemul imunitar, una dintre „minunile” organismului uman, a cărui funcționare nu e încă înțeleasă pe deplin de oamenii de știință. Atunci când ești imunocompromis, respectiv când imunitatea ta e slăbită, ești mai susceptibil să dezvolți anumite afecțiuni, căci corpul își pierde capacitatea de a detecta și apoi de a neutraliza substanțele periculoase.

femeie racita care sta pe pat acoperita cu paturi si sufland intr-o cana cu ceai

Dar cum îți dai seama că te afli și tu în această categorie atât de periculoasă? Descoperă mai jos semnele că sistemul tău imunitar nu mai poate să își facă datoria!

Răcești prea des. Deși e cât se poate de normal ca din când în când să mai cazi și pradă nesuferitului guturai, atunci când a devenit deja ceva natural să tragi de nas sau când medicamentele antigripale sunt o prezență constantă în viața ta, e destul de posibil ca sistemul imunitar să fie depășit.

Ai o digestie deficitară. Cum ar putea constipația sau diareea să fie semne ale unei imunități scăzute? E de înțeles atunci când îți reamintești că aproximativ 70% din sistemul imunitar e localizat în tractul gastrointestinal, iar bacteriile bune și celelalte microorganisme prezente aici luptă cot la cot cu anticorpii și celulele albe să te ferească de virusuri și inflamație cronică.

Constați că rănile tale se vindecă greu. Dacă atât tăieturile minore, dar și rănile grave au nevoie de o perioadă lungă pentru cicatrizare, iar capacitatea de regenerare a dermului este redusă, sistemul tău imunitar poate fi compromis.

Ești mai mereu obosit. Dacă, deși dormi suficient, simți permanent că „îți cad ochii în gură”, e posibil ca sistemul imunitar să lucreze „peste program” și să îți consume din rezervele de energie.

Dezvolți des infecții severe. Nu numai răceala e un indice al sistemului imunitar care nu mai dă randament, dar și infecțiile de natură gravă cum e pneumonia sau COVID-19.

Ai anemie. Deși anemia e o boală a sângelui, ce are la bază în majoritatea cazurilor deficiențele de fier, sistemul imunitar joacă un rol important, iar ineficiența sa îți poate acutiza simptomele.

Sistem imunitar slăbit? 8 cauze potențiale

Și totuși, de ce sistemul tău imunitar nu dă randament? Sunt persoane care se nasc cu o imunitate deficitară, dar cei mai mulți dintre noi slăbim, deși nu deliberat, apărarea organismului prin diverse greșeli. Iată care sunt principalele cauze pentru care nu ai pavăză în fața virusurilor și bacteriilor.

Ai o alimentație deficitară. Vitaminele, mineralele și antioxidanții protejează și susțin imunitatea, dar, de pe altă parte, excesul de zahăr, sare și grăsimi periclitează acest sistem.

Ai probleme cu greutatea. În general, persoanele obeze și supraponderale sunt și mai vulnerabile la infecții, explicația fiind aceea că excesul de grăsime împiedică formarea și dezvoltarea celulelor albe care ne apără de substanțele invadatoare.

Nu faci sport. Atunci când practici des exerciții fizice, circulația e una de top, favorizând astfel transportul anticorpilor, iar organismul secretă suficienți hormoni ai fericirii care contracarează stresul. Pe de altă parte, sedentarismul poate „încuraja” dezvoltarea inflamației în corp. Însă fii atent să nu te antrenezi cumva prea mult: există un așa numit sindrom al suprasolicitării care presupune că reduci timpul de odihnă și recuperare și astfel nu dai timp sistemului imunitar să își reîncarce bateriile.

Cultivi obiceiuri toxice. Știi la ce ne referim! Fumatul va irita căile respiratorii, astfel făcându-te susceptibil la infecții ale acestui tract, în timp ce excesul de alcool e la fel de periculos, diminuând capacitatea organismului de a lupta cu agenții patogeni și afectând și abilitatea plămânilor de a se apăra de virusuri și bacterii prin intermediul acetaldehidei, o substanță regăsită în băuturile alcoolice.

Nu dormi 8 ore pe noapte. Și sistemul imunitar are nevoie de odihnă, așa că atunci când îi răpești această posibilitate îi vei reduce eficacitatea.

Nu te speli pe mâini. Știm că te-ai săturat să ți se tot repete cât de importantă e igiena, dar e un factor esențial în sprijinul sistemului imunitar. Astfel, atunci când corpul e obligat să lupte constant cu atacatorii de care tu nu te ferești, fie că ai dat piept cu ei la toaletă sau în mijloacele de transport în comun, apărarea organismului va fi suprasolicitată și va obosi.

Te expui constant la stres. Fie că e provocat de viața sentimentală, de relația cu familia sau de job, stresul te îmbolnăvește, contracarând producția de celule albe, slăbind imunitatea prin eliberarea de cortizol, dar atacând și „indirect” prin faptul că îți fură somnul și îți alterează sănătatea generală a corpului. Ai grijă fiindcă și tendința spre anxietate, dar și traumele pot fragiliza apărarea organismului.

Solitudinea. Cercetătorii nuanțează cum o îmbrățișare poate acționa imediat ca un stimulant al imunității, iar reversul e la rândul său valabil. Atunci când te confrunți cu absența prietenilor și a persoanei iubite ești mai predispus la stres, despre care am vorbit deja. Pe de altă parte, și seriozitatea excesivă afectează imunitatea, o repriză sănătoasă de râs stimulând producția de celule albe.

Jeleurile cu vitamine întăresc imunitatea!

Am văzut cum slăbim singuri imunitatea, dar cum o putem ajuta? O soluție sănătoasă e reprezentată de jeleurile fără zahăr pentru imunitate SanoVita Wellness.

Minunat e că aceste produse sunt disponibile atât pentru adulți, cât și pentru copii. Nu doar cei mici sunt reticenţi la administrarea de pastile, ci și noi adulţii suferim de astfel de anxietăți. Aşadar, adulții și copiii deopotrivă vor adora Jeleurile Imunitate Forte, ce oferă nutrienții esențiali într-o formă plăcută și cu un gust delicios.

Jeleurile Imunitate Forte

Fără zaharuri adăugate și cu arome naturale de soc și zmeură, jeleurile SanoVita Wellness conțin vitamina C, extract de soc, Echinaceea și zinc pentru întărirea sistemului imunitar, reducerea stării de oboseală și de epuizare și menținerea funcției cognitive. Bonus: jeleurile sunt atât de simplu de administrat, fiind ușor de mestecat și bune la gust. Nu e nevoie de mai mult de un jeleu pe zi pentru ca cel mic să se bucure de o imunitate ireproșabilă, iar o cutie conține 30 de jeleuri, pentru o administrare de o lună.

Dar și cei mari vor adora gustul proaspăt și vor aprecia eficacitatea Jeleurilor Imunitate Forte pentru Adulți SanoVita Wellness. Cu o formulă la fel de plăcută și prietenoasă, adulții se pot bucura de administrarea a 2 jeleuri pe zi. Nu te teme, ambalajul conține 60 de jeleuri, fiind suficient pentru o lună în care imunitatea ta va avea parte de cel mai bun sprijin cu putință.

Jeleurilor Imunitate Forte pentru Adulți Sanovita Wellness

Ușor de administrat, ușor de mestecat și pline de nutrienți, Jeleurile Imunitate Forte pentru copii și adulți sunt cheia pentru o apărare de fier a organismului. Ai încredere în SanoVita Wellness: imunitatea e bodyguard-ul tău, fii și tu prietenul său la cataramă, susținând-o pe cea mai inteligentă cale.

Surse foto: iStock

Ce antrenament de slabit ar trebui sa incerci dupa sarbatori?
Incepe quiz
Ce antrenament de slabit ar trebui sa incerci dupa sarbatori?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.