Lipsa de energie și apatia în perioada primăverii. Ce putem face
Deși natura e în floare și pare că întreaga lume se veselește alături de ea, apatia și lipsa de energie sau, altfel spus, astenia, sunt mai degrabă constantele în viața ta? Ai o companie selectă, căci oamenii de știință afirmă că unul din doi adulți experimentează în perioada primăverii oboseală și letargie, un fenomen cu multiple explicații interne și externe.
Însă, vestea bună e că și această perioadă trece, astfel că te vei putea bucura fără probleme de darurile sezonului cald! Cum știi că suntem de partea ta în orice situație, îți dăm o mână de ajutor pentru a depăși letargia primăverii cu sfaturile de mai jos!
Cauzele apatiei de primăvară: de ce resimți lipsa de energie?
Un fenomen cunoscut, apatia de primăvară are atât de multe cauze încât vei răsufla ușurat fiindcă știi că nu mai ești singurul în această situație. Practic, experții împart factorii ce declanșează această stare de letargie în două categorii: interni și externi.
Începem cu cauzele interne ale lipsei tale acute de energie. Aici intervine ritmul circadian, modificat odată cu zilele mai lungi și nopțile mai scurte. Când se suprapune și tradiția schimbării orei, organismul se dă peste cap încercând să facă față procesului. Dat fiind faptul că, indiferent de percepțiile și intențiile noastre, orice alterare a ritmului de viață obișnuit e un factor de stres pentru corp, se înțelege de ce schimbarea sezoanelor presupune oboseală fizică și psihică, căci acum trupul trebuie să se țină pasul.
Mai departe, și sistemul hormonal are de lucru, sintetizând mai multă serotonină și mai puțină melatonină, ceea ce poate provoca dificultăți cu somnul.
O altă cauză internă a apatiei de primăvară e reprezentată de deficiențele de vitamina D și de fier, cauzate de alimentația săracă în vitamine a iernii și de expunerea precară la soare, care abia acum încep să își spună cuvântul. Practic, în sezonul rece „ai supraviețuit” din rezervele verii.
În ceea ce privește cauzele externe ale lipsei de energie primăvara se remarcă alergiile, ce perturbă somnul și ne împiedică să ne desfășurăm activitățile zilnice.
Cum îți dai seama dacă suferi de apatie de primăvară
E oboseală cauzată de muncă sau de distracție în exces ori apatie? Cum îți dai seama dacă suferi că s-a schimbat sezonul sau pentru că pur și simplu nu ai mai pus preț pe odihnă în ultima perioadă?
Iată care sunt semnele ce dau de gol o apatie de primăvară:
- oboseală care nu trece chiar dacă dormi suficient;
- lipsa poftei de mâncare;
- dificultăți de atenție și concentrare;
- stare de somnolență;
- percepții senzoriale afectate;
- pierderea motivației;
- imunitate scăzută;
- anxietate;
- schimbări bruște de dispoziție;
- lipsă de energie;
- probleme cu digestia și tensiunea.
Ce poți face: sfaturi pentru a reduce apatia de primăvară
Dacă te numeri printre persoanele afectate de astenia de primăvară, trebuie să știi că nu e cazul să te resemnezi. Nu suntem adepte ale renunțării și suntem gata să punem la punct planul de bătaie contra asteniei.
Iată ce poți face!
Petrece mai mult timp în natură. Pentru ca ritmul circadian să se armonizeze cu cel al naturii e musai să faci băi de soare și plimbări lungi în aer liber. Bonus: s-a demonstrat științific că timpul petrecut în natură îmbunătățește dispoziția, dar astfel crești și producția de vitamina D.
Fă mai multă mișcare. Dacă ieși cu bicicleta, mergi la plimbare sau faci jogging în aer liber vei multiplica efectele pozitive. Nu e nevoie de mai mult de 20 de minute de sport pe zi, iar atunci când le rezervi dimineților însorite, vei vedea cum pornești instant cu sentimente de bine și cu energie crescută în lupta cu provocările zilnice. Nu uita să închei cu 5-7 minute de stretching pentru a evita febra musculară, mai ales dacă ai tras chiulul de la activitatea fizică în lunile de iarnă.
Puterea apei. Apa detoxifică și energizează, iar deshidratarea provoacă oboseală și dureri de cap: nu e de mirare că acel pahar aburind de apă poate fi cel mai bun remediu contra asteniei. Dar nu te opri aici: dușurile reci, alternate cu cele calde, sau sauna sunt la rândul lor idei minunate.
Ia des pauze și relaxează-te. Organismul e supus stresului schimbărilor, nu mai tura și tu motorul la viteză maximă și permite-ți să te mai și recreezi. Fie că dormi câteva minute după masa de prânz, iei pauze mai dese, meditezi în natură sau acasă, scrii într-un jurnal sau discuți cu un terapeut, sănătatea psihică e foarte importantă pentru astenia de primăvară.
Oxigenul, inamicul asteniei. Ai văzut cât de bine te simți atunci când respiri adânc și gândurile negre se risipesc de la sine? Exercițiile de respirație, executate de 3 ori pe zi (nu ai nevoie decât de 10 reprize de inspirat și expirat) sunt exact ceea ce îți trebuie.
Ai grijă de rutina somnului. Încearcă, pe cât posibil, să adormi și să te trezești la aceeași oră pentru a fi în elementul tău.
Mizează pe o alimentație bogată în vitamine și minerale! Consumă neapărat fructe și vitamine de sezon pentru a beneficia de vitalitate și energie. Nucile, semințele, fructele de pădure, leguminoasele, peștele, spanacul și sparanghelul sunt musai de găzduit în farfuria ta.
Adio, astenie de primăvară! SanoVita Wellness îți sare în ajutor
Știm că ești ocupat până peste cap și că cu greu regăsești răgazul de a concepe mese zilnice variante care să întrunească tot necesarul nutrițional al corpului tău, de aceea susține alimentația echilibrată cu multivitaminele de care ai nevoie. Se achită SanoVita Wellness de a le aduna pe cele mai bune pentru tine și pentru copilul tău.
Începem cu cei mici, care vor zburda voioși, ca fluturii pe câmpie, grație Jeleurilor multivitamine pentru copii Echilibru zilnic. Bogate în vitamine și minerale, cu textură plăcută și gust delicios, sunt cheia energiei molipsitoare, dar și a creșterii sănătoase a prichindelului tău.
În plus, scapi și tu de stresul de a duce muncă de convingere cu copilul care strâmbă din nas la vederea porției de broccoli. Acum, nutrienții esențiali sunt ușor de administrat în aceste jeleuri delicioase fără zahăr adăugat, cu gust de portocală, zmeură și afine.
Copiii vor primi porțiile necesare de vitamina C și D3, atât de importante pentru întărirea sistemului imunitar și pentru fortificarea sistemului osos, alături de complexul de vitamine B pentru o producție crescută de energie. Nu e necesar decât un singur jeleu pe zi, un adevărat răsfăț, fără compromisuri, pentru starea piticului de bine.
Ca părinte, sigur știi cât de mult contează puterea exemplului: arată-i celui mic că ai și tu propria rezervă de multivitamine și fă-ți plinul de nutrienți esențiali cu Jeleurile cu multivitamine pentru adulți Echilibru zilnic. Avem aceeași formulă fără zahăr, jeleurile moi și ușor de mestecat incluzând o combinație de vitamina D3, C și B pentru imunitate, întărirea sistemului osos și energie din plin. A spus cineva ceva de astenie? Am și uitat de ea!
Adulții au nevoie de administrarea a două jeleuri pe zi, recipientul de 60 fiind suficient pentru o întreagă lună de sănătate și putere cât cuprinde.
Descoperă la SanoVita Wellness suplimentele care îți fac primăvara mai frumoasă! Încarcă-te cu energia dată de vitaminele și mineralele de care ai nevoie și trăiește anotimpul trezirii la viață a naturii cu înflăcărare și pasiune!
Surse foto: iStock