Tot ce trebuie să ştim despre durerile de stomac după tratamentul cu antibiotic

Tot ce trebuie să ştim despre durerile de stomac după tratamentul cu antibiotic

Redactor Andreea Baluteanu

Atunci când au fost descoperite, antibioticele au fost percepute drept un tratament miraculos. Desigur, caracterul lor excepțional rămâne valabil, căci aceste medicamente sunt cea mai eficientă modalitate de a ajuta organismul uman să lupte contra infecțiilor bacteriene.

Cu toate acestea, antibioticele nu sunt nici pe departe un remediu universal valabil, nu dau randament în cazul tuturor bolilor, nu „se iau după ureche” și nici nu ar trebui prescrise cu atât de multă ușurință.

Trebuie să dăm dovadă de seriozitate și atunci când cântărim efectele adverse ale antibioticelor. Află mai jos despre pericolele la care te expui atunci când îți administrezi aceste medicamente, cu precădere despre durerile de stomac, și ce poți face pentru a le preveni!

De ce cauzează antibioticele dureri de stomac?

De când au fost descoperite, din 1928 – dintr-o pură întâmplare – de către doctorul Alexander Fleming, antibioticele au devenit principala armă a umanității în lupta cu infecțiile mortale ce făceau ravagii. Ajutând organismul să se apere de atacul bacteriilor, dar și să își revină mai repede de pe urma bolii, antibioticele au început să fie prescrise într-un ritm fulgerător.

femeie imbracata intr-o helanca alba care se tine cu mainile de stomac

Marea problemă a antibioticelor este aceea că ele nu fac discriminare între bacteriile „bune” și cele „rele” din microbiomul intestinal. Așadar, atunci când sunt administrate pot provoca dezechilibre digestive grave, afectând nu numai stomacul, dar și producția și asimilarea de nutrienți vitali și perturbând activitatea sistemului imunitar. Concluzia? În primă instanță, antibioticele întăresc organismul în lupta cu bacteriile, ajungând însă apoi să îl slăbească dacă nu sunt respectate anumite reguli.

Pe lângă dureri de stomac, antibioticele mai pot provoca și diaree, constipație, senzație de greață și de balonare, indigestie, crampe și pierderea apetitului.

Un alt fenomen care îngrijorează mulți oameni de știință este acela al rezistenței dobândite a bacteriilor la antibiotice. Atunci când antibioticele sunt prescrise în mod necorespunzător sau sunt administrate „după ureche”, fără a se respecta specificul tratamentului, bacteriile nu sunt distruse în totalitate și, după ce își refac efectivele, devin imune la antibiotic fiindcă sunt deja familiarizate cu el.

Cât durează durerile de stomac după antibiotice?

În general, durerile de stomac asociate tratamentului cu antibiotice nu sunt îngrijorătoare. Nu numai că sunt reduse ca intensitate, dar dispar în câteva zile, rareori manifestându-se pe durata întreagă a administrării.

Dacă senzația de disconfort persistă sau durerea e insuportabilă, e indicat să te adresezi de urgență medicului tău.

Tocmai din aceste considerente specialiștii ne sfătuiesc să susținem populația de bacterii bune în timpul tratamentului cu antibiotice, așa cum te vom învăța în rândurile de mai jos.

Ce să mănânci în timpul tratamentului cu antibiotice ca să previi durerile de stomac

Alimentația este principala cale prin care poți evita durerile de stomac, spun specialiștii. Iată ce ingrediente trebuie să se regăsească în dieta ta: le poți ingera direct, consumând alimentele bogate în aceste substanțe, sau poți să apelezi la suplimente.

Iaurt

De departe „vedeta” în timpul tratamentului cu antibiotice, iaurtul ajută la prevenirea durerilor de stomac fiindcă, fiind conceput prin fermentația laptelui, conține enzime vii care sprijină digestia și contribuie la reabilitarea raportului de bacterii „bune” și „rele” din intestine.

Probiotice

Probioticele funcționează în același fel ca iaurtul, fiind de fapt prezente și în acest produs lactat, dar și în kefir, kombucha, castraveți murați, miso, tempeh și câteva sortimente de brânză.

Usturoi

Usturoiul conține prebiotice, protejând cu dedicație flora de bacterii „bune”. Ai însă grijă să nu exagerezi cu administrarea sa fiindcă, dacă ai un stomac sensibil, poți ajunge să suferi de alt tip de dureri. Alte alimente cu culturi de prebiotice, dar în cantitate redusă, sunt bananele și ceapa.

Fibre

Alimentele bogate în fibre ajută digestia, sprijinind populația de bacterii bune, de aceea cerealele, leguminoasele sau broccoli sunt recomandate cu căldură înainte și după tratamentul cu antibiotice.

Vitamina K

Unul dintre efectele cele mai periculoase pe care le au antibioticele este că reduc concentrația de vitamina K, esențială pentru coagularea sângelui. Tocmai de aceea, să consumi verdețuri, spanac și kale e mai mult decât indicat în timpul tratamentului.

Jeleurile cu probiotice și prebiotice de la SanoVita Wellness te protejează de durerile de stomac după antibiotice

Suplimentele SanoVita Wellness au grijă de tine și de copilul tău în timpul și după tratamentul cu antibiotice! Recomandăm cu căldură Jeleurile pentru copii cu Probiotice Digestie Sănătoasă, ce conțin bacterii bune, fibre și vitamine ce echilibrează flora intestinală afectată de antibiotice, susținând în același timp asimilarea alimentelor ingerate.

Jeleurile pentru copii cu Probiotice Digestie Sănătoasă

Fără zaharuri adăugate, cu arome naturale de ananas, delicioase și ușor de administrat, jeleurile SanoVita includ nu mai puțin de 1
miliard de bacterii lactice per jeleu, ce sprijină sănătatea sistemului digestiv și echilibrează flora microbiană în timpul tratamentului cu antibiotice. Pe lângă acestea, prebioticele (fructooligozaharide) vor susține și asimilarea alimentelor ingerate.

Concentrând astfel nutrienții esențiali pentru copilul tău, Jeleurile pentru copii cu Probiotice Digestie Sănătoasă sunt un adevărat răsfăț, pentru stare de bine fără compromisuri. Copilul are nevoie de doar un jeleu pe zi și va aștepta cu nesaț momentul în care i-l vei da.

Nu doar cei mici trebuie protejați de efectele negative ale antibioticelor, ci și cei mari! Tocmai din acest motiv sunt atât de importante Jeleurile pentru adulți cu Probiotice Digestie Sănătoasă. Cele 60 de bucăți sunt suficiente pentru administrarea orală timp de o lună, fiind recomandate 2 jeleuri pe zi.

Jeleurile pentru adulți cu Probiotice Digestie Sănătoasă

Fie că ai susținut un tratament cu antibiotice, ai făcut excese alimentare sau pur și simplu traversezi o perioadă stresantă, vei vedea că jeleurile SanoVita îți sunt de un real ajutor. Le mesteci cu plăcere mai ales atunci când știi că includ bacterii lactice și prebiotice pentru sănătatea sistemului digestiv și atât de necesara echilibrare a florei microbiene.

Și cei mici, și cei mari vor adora aroma naturală de ananas, fără zahăr.

Uneori, antibioticele sunt necesare, dar durerile de stomac, nu! Permite Jeleurilor cu probiotice Digestie Sănătoasă de la SanoVita Wellness să îți sară în ajutor!

Surse foto: iStock

Ghicim ce zodie ești! Tot ce trebuie să faci e să ne zici care sunt vedetele tale preferate
Incepe quiz
Ghicim ce zodie ești! Tot ce trebuie să faci e să ne zici care sunt vedetele tale preferate

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.3 (3)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.