Îmbunătățește aspectul pielii dacă ai probleme cu keratoza foliculară

Îmbunătățește aspectul pielii dacă ai probleme cu keratoza foliculară

Redactor Andreea Baluteanu

O boală genetică rară, keratoza foliculară e o afecțiune care deranjează în principal din punct de vedere estetic. Scăzând însă dramatic încrederea în sine, își poate pune acut amprenta și asupra psihicului persoanei afectate.

Deși nu e curabilă, keratoza foliculară poate fi ținută sub control cu ajutorul medicației prescrise de către doctorul tău. Există însă și măsuri pe care le poți aplica la tine acasă și care pot îmbunătăți aspectul pielii: mai multe despre acestea în rândurile de mai jos!

Ce este keratoza foliculară?

O afecțiune dermatologică caracterizată prin apariția de leziuni la nivelul foliculilor de păr, keratoza foliculară presupune formarea de papule sau plăci îngroșate și aspre la palpare, în special pe brațe și coapse, deși se pot răspândi în cazuri avansate pe tot corpul. În cazuri mai rare, aceste protuberanțe pot fi uleioase sau pot să deprindă o crustă galben-maronie.

Keratoza foliculară e o boală genetică, asociată în multe cazuri cu alte afecțiuni dermatologice, precum atopia sau dermatita cutanată. Sunt și situații în care apare în tandem cu unele infecții virale sau bacteriene ale pielii, ce ajung să îți înrăutățească starea inițială. Acest fenomen se petrece însă mult mai rar.

Simptomele keratozei foliculare

Ce trebuie să știi despre keratoza foliculară e că în general se instalează la pubertate sau în preajma acestei vârste și uneori poate apărea și în copilărie. Rar sau aproape niciodată se va dezvolta la vârsta adultă, după decada a treia sau a patra a vieții.

Iată care sunt principalele simptome ale bolii:

  • papule de mici dimensiuni, în general având coloritul pielii (mai rar de culoare roșie sau galben-maronie), ce apar cu precădere pe brațe sau pe picioare, dar și pe scalp, față sau gât.
  • textură aspră a papulelor, ce poate fi asemănătoare din punct de vedere al consistenței cu nisipul;
  • leziuni care apar în preajma glandelor sebacee;
  • leziunile pot ajunge în timp să se descuameze sau să se închidă la culoare;
  • fragilizarea unghiei sau dezvoltarea de pete albe sau roșii pe patul unghiei.

E important să știi că această boală nu se poate vindeca, deși pot exista perioade în care simptomele dispar cu desăvârșire (remisie) pentru a reveni apoi în perioadele în care boala se reactivează. În general, însă, manifestarea keratozei foliculare e diminuată la vârsta adultă.

Cauzele keratozei foliculare

Nu venim cu vești prea bune: nu s-a identificat încă o cauză a acestei afecțiuni, alta decât moștenirea genetică. În majoritatea situațiilor (50-70%), keratoza foliculară se dezvoltă în familii în care au mai apărut cazuri.

Practic, keratoza foliculară este provocată de depunerea unui exces de celule moarte la rădăcina firului de păr. Acestea nu sunt eliminate în mod natural, iar acest proces poate fi însoțit și de inflamații.

Unele tratamente, precum cele împotriva cancerului, pot provoca keratoza foliculară sau pot exacerba simptomele sale. În aceste cazuri speciale, recomandarea unui doctor dermatolog privind selecția produselor de îngrijire personală este foarte importantă.

Boala e de asemenea înrăutățită atât de vremea rece, care usucă pielea, dar și de expunerea neprotejată la soare.

Cum poți trata keratoza foliculară

În primul rând, este evident necesar să consulți un dermatolog dacă suspectezi că suferi de această boală. Medicul îți va prescrie creme sau loțiuni, preparatele ce au cea mai mare eficiență în alinarea simptomelor fiind pe bază de acizi AHA sau acid lactic, uree sau dermatocorticoizi.

fata care sta pe marginea cazii, cu picioarele goale, imbracata in halat

Sunt și terapii care pot avea succes în diminuarea manifestării bolii: dermabraziunea, peeling-urile chimice, epilarea definitivă, tratamentele cu laser.

Îmbunătățește aspectul pielii în keratoza foliculară!

Sfaturile de mai jos pot da randament dacă suferi de această afecțiune dermatologică, dar ce trebuie musai să reții este că ele nu înlocuiesc în niciun caz tratamentul pe care ți l-a indicat doctorul. Iată ce poți face însă!

Exfoliază pielea! Dat fiind faptul că, în esență, keratoza foliculară apare prin acumularea de celule moarte la rădăcina firului de păr, exfolierea poate ajuta. Așa cum am indicat și în rândurile de mai sus, apelează la exfolianți chimici, pe bază de acid lactic, acid AHA (alfa-hidroxizi), acid salicilic, acid glicolic, peroxid de benzoil. Și soluțiile de curățare cu aceste ingrediente se pot dovedi utile; dar nu uita să ceri și sfatul medicului înainte de folosirea lor.

Nu purta haine mulate. Frecarea pielii de materialele aspre, sintetice, e una dintre principalele cauze pentru care keratoza foliculară e agravată. Tocmai de aceea e indicat să porți haine lejere, din fibre naturale.

Menține o greutate echilibrată. Nu e o cauză a keratozei foliculare, dar s-a constatat că această afecțiune e mai persistentă la persoanele obeze.

Fă băi scurte, de maximum 10 minute, cu apă călduță. Dacă întârzii în cadă sau în duș și folosești și apă fierbinte, nu vei face decât să cauzezi uscăciunea pielii.

Folosește geluri de duș cu ingrediente naturale sau de origine naturală. Keratoza foliculară va revendica schimbarea rutinei de îngrijire a pielii. Ai nevoie de un gel de duș care să nu irite, ci să curețe cu blândețe și delicatețe.

O astfel de gamă este Dove Care by Nature, ce propune formule unice, cu 5 ingrediente de origine naturală, îngrijind pielea în timp ce o curăță. Fiind blânde cu pielea, gelurile de duș de la Dove includ lipide derivate 100% din plante, ce mențin hidratarea naturală, astfel încât pot fi utilizate dacă ai probleme cu pielea.

Cât timp pielea e calmată și hidratată, simțurile tale sunt stimulate cu parfumurile inspirate de natură. Fie că alegi arome efervescente de matcha și floare de cireș japonez sau mirosul delicat al untului de cacao și al hibiscusului, știi că timpul petrecut în duș va fi ca o mângâiere nu numai pentru piele, dar și pentru simțuri.

Nu putem uita nici de spuma bogată, dar blândă cu pielea, un aspect mai mult decât îmbucurător dacă suferi de keratoză foliculară. Aceste geluri de duș respectă microbiomul, au un pH neutru pentru piele și nu conțin sulfat SLES, ajutând astfel la îmbunătățirea aspectului pielii tale.

O să apreciezi capacitățile hrănitoare ale gelului de duș Dove Care by Nature Nurturing cu unt de cacao și hibiscus. Formula sa hrănitoare catifelează pielea după fiecare duș, îngrijind-o, netezind-o și hidratând-o instant cu fiecare spălare. Special creat pentru pielea uscată, acest produs este infuzat cu unt de cacao și extract de hibiscus, ce stimulează producția de colagen, compoziția ultra hrănitoare răsfățând pielea. Nu putem să nu apreciem și că formula este în procent de 92% biodegradabilă, iar flaconul e realizat din plastic reciclat 100%!

Dove Care by Nature Nurturing cu unt de cacao și hibiscus

Care ar fi numele tău dacă te-ai naște astăzi?
Incepe quiz
Care ar fi numele tău dacă te-ai naște astăzi?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.