Încetează să mai cerșești iubire!

Încetează să mai cerșești iubire!

Redactor Divahair.ro

Iubirea este un sentiment care ar trebui să se bazeze în primul și-n primul rând pe reciprocitate și, mai apoi, pe alte elemente esențiale: respect, încredere, susținere. Dar ce ne facem când observăm că persoana pe care ne-o dorim alături nu simte la fel și ne evită? În mod involuntar, aproape toți cerșim dragoste mai devreme sau mai târziu, iar acesta este un obicei care ar trebui eliminat complet din viețile noastre.

Încetează să mai cerșești atenția, iubirea și grija cuiva! Situația nu se va schimba dacă insiști să rămâi lângă cineva care nu te dorește. „Încetează să te mai îndrăgostești de ceea ce crezi tu cu privire la bărbați. Îi mângâi și ai impresia că ei te mângâie pe tine...” – sunt cuvintele sincere pe care mi le-a spus o prietenă dragă în urmă cu mai mulți ani. Mi-am dat seama că totul era adevărat! Am realizat cât de importantă este asumarea responsabilității pentru alegerile făcute.

Pentru mine, vorbele ei au schimbat multe lucruri – m-au ajutat să îmi conștientizez acțiunile și alegerile, să înțeleg motivele eșecurilor și suferințelor mele în relații. Această temă încă este prezentă în viața mea, dar dintr-o altă perspectivă - este un subiect frecvent în munca mea de psiholog și port discuții pe acest subiect atât cu femeile, cât și cu bărbații.

Cum se poate manifesta această „cerșetorie a iubirii”?

Poate acum nu vezi, dar s-ar putea să fii un cerșetor/o cerșetoare de iubire. Iată cum îți dai seama:

Ajuți cumva pe toată lumea, indiferent de context? Dacă faci tot posibilul să le fii celor din jur de ajutor pentru a te simți de folos, e posibil să ai nevoie de iubire și să crezi (în mod involuntar) că așa o vei obține. Trebuie totuși să te gândești că viața ta este mai importantă decât rezolvarea problemelor celorlalți. Trebuie să înveți să spui „nu”, ca să renunți la a mai cerși iubire.

Un alt indiciu menit să-ți arate nevoia ta constantă de a primi dragoste este comportamentul pe care îl ai față de unele persoane. Ești singurul/a care inițiază conversațiile despre relația voastră? Te străduiești să găsești strategii pentru a-i atrage atenția? Încerci să muncești doar pentru a-i face plăcerile, fără să te mai gândești la nevoile tale? Renunți la viața personală și te complaci în muncă pentru a câștiga aprobarea superiorilor tăi? Dacă ai răspuns „da” la cel puțin una dintre întrebări, va trebui să încetezi să mai cerșești dragoste!

În cazul meu, prima dorința mea de a face totul să funcționeze perfect în relație, iar partenerul fie „aproba”, fie „respingea” aspirațiile. La fel este și la tine?! E foarte posibil! Atunci a venit momentul să conștientizezi! Nu TU ești cel/cea iubit/ă, ci TU ești persoana care se iubește pe sine în legătură cu persoană cealaltă. Foarte bună aici este comparația cu un câine care se apropie de stăpân și îi atinge activ palma, spunând „mângâie-mă”, iar palma stăpânului alunecă pe blana netedă și moale, mângâind animalul. Este o comparație dură, cu puternic impact emoțional, dar ilustrează realitatea în care trăiesc mulți dintre noi.

Este foarte bine să poți cere partenerului/ei atenție, îngrijire, ajutor, fiindcă este un element esențial într-o conexiune apropiată. Este grozav când rolurile se schimbă și fiecare preia, pe rând, inițiativa în relație, atât la început, cât și ulterior. Ajutarea celorlalți este, în general, una dintre valorile unei societăți avansate din punct de vedere spiritual. Dar este important să observăm reciprocitate, și egalitate. Este foarte probabil să „câștigi” dragostea pentru tine - prin ajutor nelimitat, concesii, inițiativă în doi etc. Dar să fie ea la fel ca dragostea venită fără motiv? Nu se va compara cu acel „Te iubesc, pur și simplu!”.

De ce este un lucru „rău” să cerșim iubire?

  • O astfel de relație creează o mulțime de iluzii și, prin urmare, dezamăgire.
  • Aceste legături nu pot hrăni pe deplin o inimă însetată de iubire și nici nu aduc o satisfacție profundă.
  • Persoana care trăiește în acest mod riscă să se îndepărteze prea mult de ea însăși - de valorile și nevoile sale, trăind o viață care nu este a sa.

Iar rezultatul poate fi unul catastrofal, fiindcă riscă să se piardă pe sine, pierzându-și încrederea în propria persoană.

Femeie supărată care își ține capul pe genunchi și stă singură în pustietate

Cum poți înceta să mai cerșești iubire?

Ei bine, schimbarea a început deja, pentru că ai acordat atenție titlului acestui articol și ai citit până în acest punct. Asta înseamnă că ești pe drumul cel bun și că deja ți-ai dat seama dacă faci parte sau nu din categoria celor care cerșesc iubire. Ideal ar fi să te întrebi „de ce fac asta?”, iar găsirea motivului real te va ajuta să pui capăt acestui șir de compromisuri.

Restul depinde numai și numai de tine - lasă lucrurile așa cum sunt și asumă-ți responsabilitatea pentru alegeri și consecințe. Sau riscă să renunți brusc la tot ce faci pentru alții și nu este necesar. Trebuie să înveți să te prețuiești mai mult și să accepți că uneori este cazul să spui „nu” cererilor exagerate. Așa îți vei dezvolta stima de sine și nu vei mai simți nevoia să cerșești ceva ce meriți oricum – să fii iubit/ă cu toată ființa.

Observația și răbdarea îți vor fi de ajutor...

Acest articol este o adaptare a celui publicat pe site-ul b17.ro și preluat de cluber.ro.

Nu uita, nu tot ce pierzi reprezintă, de fapt, o pierdere pentru tine

Surse foto: iStock, Pixabay

Surse articol: B17Cluber

Articolul urmator
Soțul meu a dispărut fără urmă în ziua nunții. Am dat nas în nas cu el după 17 ani, la biserică
Soțul meu a dispărut fără urmă în ziua nunții. Am dat nas în nas cu el după 17 ani, la biserică
Ce fel de iubire meriți?
Incepe quiz
Ce fel de iubire meriți?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (1)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.