Vreau să cumpăr o casă, dar nu vreau ca soțul meu să fie co-proprietar al acesteia

Vreau să cumpăr o casă, dar nu vreau ca soțul meu să fie co-proprietar al acesteia

Redactor Divahair.ro

Una dintre cele mai frecvente probleme pe care le-ar putea întâmpina un cuplu, căsătorit sau nu, este, bineînțeles, gestionarea banilor. Nevoile și dorințele partenerilor sunt diferite și tocmai de aceea apar dezacorduri în ceea ce privește situația financiară a celor doi. Și este perfect normal să se întâmple asta, până la urmă! Totul poate fi rezolvat cu dialog sincer și eficient, nu-i așa?

Helen, o cititoare a Brightside, se confruntă cu o situație foarte neplăcută, așa că a hotărât să ceară sfatul celor de la publicație. Femeia vrea să își cumpere o casă de una singură și nu dorește să îi permită soțului ei să devină co-proprietar. Puțin ciudat, nu-i așa? Mai ales că atunci când vine vorba de iubire, banii își pierd, pur și simplu, valoarea. Sau poate că nu? Descoperă povestea femeii, dar și răspunsul celor de la Brightside în rândurile de mai jos!

 Imagine cu o soție care are dureri de cap după o ceartă cu soțul ei

Mesajul ei:

"Bună Bright Side,

Mă aflu într-o situație complicată, așa că aș avea nevoie de sfatul vostru. Este vorba despre soțul meu și despre casa pe care vreau să o cumpăr.

L-am cunoscut pe soțul meu când eram studentă. Familia lui era destul de bogată, iar eu mă străduiam să îmi plătesc taxele de studii la acea vreme. Prin urmare, atunci când ne-am căsătorit, părinții lui au insistat să semnez un contract prenupțial, iar pe mine nu m-a deranjat acest lucru. Conform actului pe care l-am semnat, finanțele și proprietățile noastre nu sunt comune, cu excepția cazului în care decidem să schimbăm acest lucru.

În prezent, locuim într-o casă care aparține părinților lui. Soțul meu nu a vrut niciodată să ne cumpărăm propria locuință, așa că am muncit din greu pentru a o face pe cont propriu, de una singură. Până în prezent, am reușit să economisesc în jur de 35% din avansul pentru o casă. Mai mult de atât, mi-am dorit propria casă de care să fiu mândră și, în sfârșit, am găsit-o pe aceea la care visam.

După ce i-am spus soțului meu că sunt pregătită să cumpăr casa, el s-a decis, brusc, că vrea să fie co-proprietar. Mi-a sugerat să devenim proprietari comuni și să plătim 50/50. Dar problema este că el are multe datorii și nu a făcut deloc economii până acum. Părinții lui îi plătesc uneori chiar și cheltuielile lunare, așa că sunt sigură că nu va putea achita partea lui.

Acum, el spune că nu se va muta cu mine dacă nu sunt de acord ca el să fie co-proprietar, pentru că i se pare că nu am încredere în el.
Voi ce ați face în situația mea?"

Răspunsul celor de la Brightside:

"În primul rând, dorim să clarificăm un lucru: este dreptul tău să cumperi acea casă și să o deții pe cont propriu. Chiar dacă nu ne așteptăm ca mariajul nostru să se încheie într-o zi, ar trebui să fim pregătiți pentru o astfel de situație. Tocmai de aceea este bine ca fiecare partener să aibă finanțele și proprietățile sale. Așadar, indiferent cât de mult ne iubim partenerul, ar trebui să avem întotdeauna un plan B pentru a nu ajunge pe stradă.

Amintește-i soțului tău faptul că înainte de a vă căsători ați semnat un contract prenupțial și că el a avut parte de multe bunuri materiale mulțumită părinților săi. La acel moment, tu ai înțeles în pe deplin decizia lor și chiar ai susținut-o, iar acum, tu ai nevoie de sprijinul și înțelegerea lor. Și, conform înțelegerii inițiale, voi doi puteți avea propriile proprietăți separate.

Vorbește cu el și explică-i că ai anumite obiective personale pe care vrei să le atingi singură. Asigură-te că îți înțelege aspirațiile, dar și ce importanță au realizările tale pentru tine. Ai făcut atât de multe de când ai terminat facultatea și chiar ai făcut totul de una singură. Așa că această casă la care ai visat atât de mult timp va servi drept trofeu pentru toată munca ta și pentru drumul pe care l-ai parcurs.

Ascultă și perspectiva lui și vorbește-i politicos despre situația sa financiară, fără a-l umili. Trebuie doar să îl faci să înțeleagă că el are casa părinților ca plasă de siguranță, dar tu nu ai un plan B dacă într-o zi vă despărțiți sau dacă se întâmplă ceva. Adu-i aminte că are multe datorii și că părinții lui trebuie, uneori, să îl ajute să plătească pentru lucrurile de care are nevoie. Mai spune-i, de asemenea, că poate nu este momentul potrivit pentru a face un astfel de angajament.

Ține cont de faptul că încearcă să te manipuleze spunându-ți că nu se va muta cu tine dacă nu-i permiți să fie co-proprietar. Uneori, cei mai apropiați oameni încearcă să ne manipuleze sentimentele pentru a ne face să ne simțim vinovați și, în cele din urmă, să ne convingă să facem ceea ce vor ei. Spune-i că nu este loc de manipulare în relație, iar problemele voastre materiale nu sunt un subiect de încredere. În plus de asta, reamintește-i că el nu a vrut să cumpere o casă la început, așa că tu ai decis să o faci de una singură. Așadar, decizia lui a fost cea care te-a determinat să îți achiziționezi propria casă.

În cazul în care, într-un final, vei fi de acord ca soțul tău să devină co-proprietar, încearcă să contactezi un reprezentant legal pentru a obține sfaturi legale. Ar putea exista unele modalități prin care să te asiguri că-și va plăti, cu adevărat, jumătatea sa. Ați putea semna un acord care să-ți permită să deții doar tu casa dacă el nu plătește jumătatea sa."

Tu ce crezi despre această problemă de cuplu? Cum ai gestiona-o?

Citește și: 3 puncte - cheie pentru o strategie financiară eficientă pentru familia ta

Surse foto: iStock

Surse articol: Brightside

Articolul urmator
Soțul meu m-a făcut să plâng în timp ce discuta cu părinții despre căsnicia noastră
Soțul meu m-a făcut să plâng în timp ce discuta cu părinții despre căsnicia noastră
In ce casa ar trebui sa locuiesti?
Incepe quiz
In ce casa ar trebui sa locuiesti?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.2 (29)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.