Lentilele de contact - alternativa la ochelari

Lentilele de contact - alternativa la ochelari

Redactor Divahair.ro

Te numeri printre femeile care vor sa inlocuiasca ochelarii de vedere cu lentilele de contact? Atunci trebuie neaparat sa afli cateva informatii legate de acest aspect, direct de la medicul specialist oftalmolog! 

"Lentilele de contact sunt recomandate pentru port alternativ cu ochelarii, fiind solutia sigura, practica si ... discreta de corectie a vederii persoanelor cu stil de viata activ.

Consultul specialistului si respectarea recomandarilor de port, inlocuire si intretinere a lentilelor sunt esentiale pentru a va bucura de vedere clara si ochi sanatosi la orice varsta.", este de parere Dr. Daniela Goicea, medic specialist oftalmolog.

Avantajele lentilelor de contact

- Spre deosebire de ochelari, nu sunt afectate de ploaie, ninsoare, abur sau condens.
- Nu pot aluneca de pe nas si nici nu apasa dup? urechi.
- Permit portul ochelarilor de soare.
- Machiajul e mai usor de aplicat si iese mai bine in evidenta.
- Imbunatatesc aspectul fizic si cresc increderea in sine, importanta mai ales la copii si adolescenti.
- Ofera camp vizual mult mai larg comparativ cu ochelarii si vedere periferica nedistorsionata, intrucat acestea urmaresc miscarea naturala a ochiului, lucru extrem de util atat pentru sportivi, cat si pentru soferi.
- Asa cum exista ochelari fara dioptrii - doar cu lentile antireflex pentru calculator, exista si lentile de contact fara dioptrii (plane), ce sunt folosite in scop terapeutic, pentru a proteja ochiul in cazul diferitelor leziuni ale corneei (traumatice, chirurgicale, etc.)
- In cazul pacientilor cu dioptrii mari (de exemplu miopie, hipermetropie) sau in anizometropie (diferenta de dioptrii dintre ochi), lentilele de contact sunt cea mai buna solutie medicala pentru imbunatatirea vederii.

Restrictii in purtarea lentilelor de contact

- Pacientii care prezinta alergii, inflamatii, infectii sau iritatii ale ochiului sau pleoapei nu le pot purta.
- De asemenea, sunt contraindicate in cazul alterarii starii generale de sanatate, cum ar fi in caz de raceala sau gripa, dar si in timpul utilizarii unor medicamente (inclusiv cele destinate ingrijirii ochilor).
- Nu pot fi purtate in caz de film lacrimal deficitar (adica "ochi uscat").
- Portul lentilelor de contact devine neconfortabil in medii excesiv de uscate sau cu praf.
- Desi, spre deosebire de ochelari, pot fi folosite in timpul inotului, e necesar sa utilizati si ochelari speciali de protectie.

Lentilele de contact nu au aparut dintr-un "capriciu", ci din necesitatea de a corecta vederea persoanelor cu meserii care implicau activitate fizica sustinuta si ritm alert, pentru care portul ochelarilor era un real inconvenient. Intre timp s-au extins spre zona cosmetica si terapeutica, iar grupul tinta nu mai are limite.

Importanta dezvoltarii acestei alternative a motivat si determinat investitii in cercetare, astfel incat in prezent vorbim despre tehnologii performante de realizare a lentilelor de contact, accentul trecand spre cresterea confortului si sigurantei purtatorului de lentile de contact. Daca vorbim despre performanta, in mod automat trebuie mentionat materialul silicon hidrogel. Practic, transmisibilitatea mai mare la oxigen, gama extinsa de parametri si adaptarea cu usurinta a lentilelor de contact din silicon hidrogel este un nou punct de referinta in domeniul ingrijirii vederii.

Lentilele de contact (inclusiv cele cosmetice) sunt dispozitive medicale, iar purtarea lor trebuie sa se faca la recomandarea specialistului, respectand tipul si intervalul de port prescrise, precum si instructiunile de utilizare. In functie de nevoile si stilul de viata al pacientului, specialistul recomanda lentila cea mai potrivita.

Află ce tip de rame de ochelari ți se potrivesc în funcție de stilul tău vestimentar!
Incepe quiz
Află ce tip de rame de ochelari ți se potrivesc în funcție de stilul tău vestimentar!

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.