Acesta este cel mai scump oraș din lume în 2017

Acesta este cel mai scump oraș din lume în 2017

Alina Maria Chirita, redactor DivaHair.ro

În cadrul unei noi liste a celor mai scumpe orașe din lume, pe primul loc se situează Luanda, capitala Angolei. Anul trecut, poziția fruntașă o ocupa Honk Kong, în topul celor mai scumpe orașe de pe tot mapamondul.

Clasamentul provine din ancheta anuală numită „Costul vieții”, întocmită de compania Mercer, menită să ajute companiile multinaționale și guvernele să determine indemnizațiile de compensare pentru angajații lor expatriați.

Studiul include 209 orașe de pe cinci continente și măsoară costul comparativ a mai mult de 200 de articole din fiecare locație, inclusiv locuințe, mijloace de  transport, alimente, îmbrăcăminte, bunuri de uz casnic și divertisment.

Pe primele poziții sunt țări din Asia și Europa, Hong Kong fiind pe locul doi, urmat de Tokyo, Zurich și Singapore. Luanda este cel mai costisitor oraș, din cauza cheltuielilor pe bunuri și pentru securitate.

Orașele din Marea Britanie au scăzut în clasamentele de anul trecut, ca urmare a deprecierii lirei în fața dolarului american. Londra se situează pe locul 30 (scăzând 13 locuri), urmată de Aberdeen, pe 146, și Birmingham, pe 147. Între timp, Elveția este cea mai scumpă țară din Europa, cu trei orașe din top 10: Zurich, Geneva și Berna.

Cea de-a 23-a cercetare anuală a constatat că factori precum instabilitatea piețelor imobiliare și inflația pentru bunuri și anumite servicii au contribuit la costul global al afacerilor.

„Fluctuațiile monetare, inclusiv deprecierea, atât a lirei sterline, cât și a monedei euro față de dolarul american, au avut un impact major asupra clasamentului din acest an”, a explicat Kate Fitzpatrick, liderul global al Mercer în Marea Britanie și Irlanda. „Prin urmare, multe orașe europene au coborât în clasament cu aproximativ 10-20 de locuri. Cu toate acestea, în anumite cazuri, condițiile locale, precum disponibilitatea de cazare, au contracarat sau au agravat impactul mișcărilor valutare.”

Cauți orașul în care traiul este cel mai ieftin? La celălalt capăt al clasamentului, Tunis, capitala Tunisiei, Bishkek, capitala Kârgâzstanului, și Skopje, capitala Republicii Macedonia, sunt printre cele mai ieftine pentru imigranți.

Cinci din primele zece orașe din clasamentul din 2017 se află în Asia. „Consolidarea yenului japonez, costurile ridicate ale bunurilor de consum expatriate și o piață dinamică a locuințelor au urcat orașele japoneze în clasament”, a declarat Nathalie Constantin-Metral, director la Mercer, responsabil cu elaborarea clasamentului. „Însă majoritatea orașelor chinezești au căzut în clasament din cauza slăbirii yuanului chinezesc, față de dolarul american.”

Orașele australiene, între timp, au urcat în clasamentul global începând cu anul 2016, ca urmare a consolidării dolarului australian.

Top 10 cele mai scumpe orașe din lume

1. Luanda, Angola
2. Hong Kong, Hong Kong
3. Tokyo, Japonia
4. Zurich, Elveția
5. Sigapore, Singapore
6. Seoul, Coreea de Sud
7. Geneva, Elveția
8. Shanghai, China
9. New York, SUA
10. Bern, Elveția

Top 10 cele mai ieftine orașe din lume

1. Tunis, Tunisia
2. Bishkek, Kyrgyzstan
3. Skopje, Macedonia
4. Windhoek, Namibia
5. Blantyre, Malawi
6. Tbilisi, Georgia
7. Monterrey, Mexic
8. Sarajevo, Bosnia și Herțegovina
9. Karachi, Pakistan
10. Minsk, Belarus

Luanda, cel mai scump oraș din lume

Cel mai mare oraș din Angola, care de altfel este și capitala, este considerată o metropolă impresionantă, fiind și cea mai scumpă din întreaga lume. Situată pe coasta atlantică a Angolei, Luanda a cunoscut ascensiunea din punct de vedere al infrastrcturii în secolul XXI. Cele mai mari bogății de pe teritoriu sunt diamantele și petrolul.

Sursa foto: Pinterest / Costalopes

Luanda este un spectacol feeric, un oraș splendid ce se remarcă prin clădirile moderne, realizate după cele mai noi standarde în domeniul arhitectural. Turiștii aleg acestă destinație în principal pentru plajele de vis, cu nisip fin și marea de un albastru cristalin. Muzeul Național de Istorie și Muzeul de Antropologie reprezintî actracții ideale pentru cei însetați de cunoaștere. În incinta acestora este expusă istoria regiunii, obiecte de artă de mare valoare, sculpturi, bijuterii, arme, haine, instrumente muzicale, toate având rolul de a menţine viu trecutul glorios al Angolei.

De asemenea, faleza Luandei este o zonă frumos amenajată şi intens iluminată, existând şi un port format natural, iar acolo se odihnesc peste noapte ambarcaţiuni ce provin din întreaga lume. Luanda este o destinație de lux, iar statutul de cel mai scumpă metropolă din lume i se potriveşte perfect. În Luanda închirierea unui apartament simplu, cu două camere costă 6600 de dolari pe lună, în schimb litrul de benzină costă doar 0,61 dolari/litru.

Surse foto: Pixabay, Pinterest

Fă testul acesta și, la finalul lui, o să afli dacă ești făcută să trăiești la țară sau la oraș
Incepe quiz
Fă testul acesta și, la finalul lui, o să afli dacă ești făcută să trăiești la țară sau la oraș

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)

Vezi cele mai noi video-uri de pe divahair.ro

Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.