Bunele maniere la o cina formala

Cuprins
- CUTITUL SI FURCULITA
- SUPA
- SERVETUL
- PAHARELE SI VINUL
- ASEZAREA SI POZITIA LA MASA
- SERVIREA MESEI
- PAINEA
- FELURI DE MANCARE DIFICILE
- REGULI GENERALE
Acum cateva decenii, copiii din familiile regale aveau ore speciale de educatie dedicate bunelor maniere, pentru ca, numai servirea mesei implica un protocol complicat si dur. Iar micul dejun, pranzul si cina erau cele mai importante momente ale zilei, cand familiile regale se intruneau, socializau si respectau traditia regala.
Aceasta traditie se pastreaza si acum in familiile regale, iar protocolul lor, desi putin mai relaxat, s-a propagat si in protocolul de stat la nivel mondial dar si in evenimentele mondene. Astfel, oricare dintre noi trebuie sa aiba cunostinta de protocolul pe care il implica servirea mesei intr-un mediu formal.
Regulile difera de la un loc la altul, insa Diva Hair iti ofera cateva sfaturi simple care sa iti serveasca drept un ghid util pentru o cina formala.
CUTITUL SI FURCULITA
Aceste doua tacamuri creeaza cele mai mari probleme. In mod normal, la o masa aranjata formal, intotdeauna pentru dreptaci, vei observa in stanga farfuriei o serie de furculite si o serie de cutite si linguri in dreapta. Regula cea mai simpla este sa incepi de la exterior spre interior, tacamurile aflate la margine sunt destinate primului fel de mancare.
![]() |
• Serveste bucati mici de mancare si lasa tacamurile jos intre fiecare inghititura.
• Cand pui tacamurile jos, plaseaza-le pe farfurie, nu pe masa, incrucisand varfurile acestora. Acest gest spune chelnerului ca nu ai terminat de mancat.
• Cand ai terminat, plaseaza pe farfurie tacamurile, incrucisate de la mijloc, cu dintii furculitei in sus si taisul cutitului spre furculita.
• Nu lua de pe jos tacamurile scapate. Chelnerul le va schimba.
SUPA
Lingurile de supa vin in doua forme, una sculptata ca un castron rotund si alta ca un ou.
![]() |
• Cand servesti supa, castronul trebuie sa stea intotdeauna pe masa. Nu se accepta sa bei supa direct din castron.
• Pentru a umple lingura cu supa, introdu lingura in supa incepand din centrul castronului si continuand spre marginea cea mai departata de tine. Adu lingura la gura si bea usor supa de la marginea lingurii. Nu baga niciodata toata lingura in gura. Nu sorbi!
![]() |
SERVETULUn servet este folosit numai pentru a tampona usor gura. Nu pentru a o sterge, nu pentru a-ti sufla nasul si in niciun caz pentru a iti sterge fruntea de transpiratie. • Servetul trebuie sa fie desfacut si asezat pe genunchi. Nu il pune niciodata sub barbie, prins in gulerul rochiei sau a camasii. |
PAHARELE SI VINULIn mod normal vei avea pe masa doua sau mai multe pahare, sus, in dreapta farfuriei. Poti avea pe masa maximum 5 pahare. Sunt, de obicei, asezate in diagonala sau in forma de patrat. • Paharul din stanga sus este pentru vin rosu. Acesta are o cupa mai mare. |
![]() |
• Daca cineva doreste sa toasteze in cinstea ta, tu ramai asezat in timp ce ceilalti invitati se pot ridica.
• Nu trebuie sa ciocnesti paharele cu ceilalti cand toastezi. Trebuie doar sa ridica paharul in directia lor.
• Cand vrei sa toastezi nu bate in pahar cu un tacam. Este extrem de nepoliticos. Trebue doar sa iti cureti gatul pentru a atrage atentia, sau sa folosesti un microfon pentru a-ti anunta intentia. Cand toastezi pastreaza contactul vizual cu cei care te asculta.
• Nu turna vinul pe gat. Bea cu sorbituri mici si rare. Scopul vinului la cina este sa complimenteze mancarea, nu sa te imbete.
• Cand chelnerul doreste sa iti umple paharul, nu acoperi niciodata cu mana gura paharului. Spune-i ca nu mai vrei sa servesti sau cand se sa opreasca. Nu tine niciodata paharul in mana cand aceste este umplut de chelner.
ASEZAREA SI POZITIA LA MASA
La orice eveniment important, fie ca este vorba de un eveniment monden sau o nunta, va exista intodeauna un plan de asezare la mese. Locurile sunt indicate de carduri de masa cu nume pe ele. Asezarea la mese poate sa fie aleatorie, insa intotdeauna va fi alternata femeie/barbat. Daca nu exista carduri de masa, asteapta sa fii dus la masa de amfitrioana evenimentului, nu de sotul acesteia.
![]() |
• Barbatul gazda sta intodeauna in capul mesei, la capatul cel mai indepartat de usa.
• In dreapta lui sta sotia invitatului de onoare, iar in stanga sotia urmatorului invitat ca importanta.
• Sotia va avea pe invitatul de onoare in dreapta, si pe cel de-al doilea invitat ca importanta in stanga.
• Cand te asezi la masa picioarele trebuie sa fie asezate ferm pe podea in fata ta. Nu le incrucisa, nu te lasa pe spate si nu da din picioare.
• Stai drept si nu te apleca deasupra farfuriei cand mananci.
• Cand nu iti folosesti mainile regulile difera. In Anglia mainile se tin in poala, in Franta se tin intodeauna deasupra mesei. Insa o regula este aceeasi peste tot: nu pune coatele pe masa.
SERVIREA MESEI
Nu incepe sa mananci pana nu a fost servita toata lumea. Daca este un numar foarte mare de oameni, sotia gazdei va indica daca poti incepe sa te servesti.
• Daca mananci ceva care nu iti place sau nu poti inghiti, paraseste masa si du-te la baie. Nu folosi servetul.
• Daca mananci ceva cu samburi sau oase mici, foloseste aratatorul si opozabilul pentru a lua samburele din gura. Pune-l pe marginea farfuriei.
• Nu folosi niciodata o scobitoare la masa. Daca ai ceva intre dinti, scuza-te si du-te la baie pentru a inlatura problema.
![]() |
• Nu iti sufla niciodata nasul la masa.
• Este acceptabil sa indepartezi oasele unui fel de mancare cu mainile.
• Nu pune sare in mancare inainte de a o gusta. Este o insulta adusa gazdei. Nu presara sarea in mancare. Pune putina pe marginea farfuriei, cu varful cutitului sau cu solnita si apoi amesteca.
• Micile apertive aflate pe un platou trebuie sa iti atinga farfuria inainte de a le manca. Nu le servi direct de pe platou.
PAINEADaca felul de mancare este servit cu paine, va exista un mic platou in stanga sus pe care sa pui painea. Daca nu exista, poti sa pui painea direct pe masa, in stanga farfuriei. Nu pune painea direct pe farfurie. |
![]() |
FELURI DE MANCARE DIFICILE
Unele feluri de mancare pot fi foarte dificile de mancat. Iata cum sa procedezi:
Anghinarea Folosind degetele serveste cate o frunza pe rand, rupand usor. Apuca de varful frunzei si foloseste-o precum o lingura pentru a servi sosul, muscand usor si sugand din miezul frunzei usor. Pune restul pe farfurie. Cand ai ajuns la miezul anghinarei, foloseste un cutit si o furculita pentru a o servi precum o friptura. |
![]() |
Sparanghel Apuca fiecare lujer cu mana stanga si inmoaie-l in sos. Mananca-l bucata cu bucata, nu pe tot o data. Pune resturile tari pe farfurie. Varietatea alba, mai groasa se mananca numai cu furculita si cutitul si se inmoaie in sos cu furculita. |
![]() |
Escargot Acest fel de mancar, format din melci, se serveste cu tacamuri speciale: un cleste si o furculita mai mica. Prinde melcul cu clestele si foloseste-te de furculita pentru a servi carnea acestuia. |
![]() |
Fructele Se servesc intotdeauna cu furculita si cutitul. Daca nu sunt deja portionate, trebuie sa le tai in bucatele mai mici. Daca trebuie decojite, nu le decojesti. Le tai direct in bucatele si servesti partea comestibila. |
![]() |
CONVERSATIA
Daca nu cunosti toate persoanele de la masa, nu trebuie sa deschizi subiecte despre politica, religie sau sex. Cina nu este un forum de dezbatere. • Discuta la fel de mult si cu persoana din stanga si cu cea din dreapta. |
![]() |
REGULI GENERALE
![]() |
• Daca nu iti place un fel de mancare, nu-l manca. Nu face un mare caz din asta.
• Nu sufla in mancare. Las-o sa se raceasca de la sine.
• Nu fuma la masa, doar daca nu ti-a specificat gazda ca poti.
• Nu misca farfuria dupa ce felul de mancare a fost servit.
• Nu te purta urat cu chelnerii.
• Nu arata cu tacamurile.
• Cand servesti bautura, lasa in farfurie tacamurile.
• Multumeste gazdelor pentru o cina frumoasa inainte sa pleci.
Alte subiecte care te-ar putea interesa: Cele mai spectaculoase piscine din lume Alimente valoroase si la propriu si la figurat Subiecte de pe forum: |