Cele mai scumpe mancaruri ale lumii

Cuprins
- Caviarul Almas
- Trufele Alba
- Pepenii galbeni Yubari
- Pepenii rosii Dansuke
- Ciupercile Matsutake
- Carnea de vita Kobe
- Nucile de Macadamia
- Omleta Zillion Dollar
- Pizza Royale 007
Fie ca e vorba de o cina romantica sau de o surpriza culinara placuta facuta celor dragi, mancarea ajunge sa ocupe un loc important in viata noastra si sa devina chiar un mijloc, la indemana, pentru exprimarea sentimentelor. In acelasi timp, datorita apetentei pentru lux, opulenta si preturi exclusiviste manifestate de natura umana, si mancarea a ajuns sa fie una dintre marcile bogatiei si ale unui stil de viata care iese din sfera comunului. Daca si tu te numeri printre cei carora un astfel de mod de viata nu le este strain sau pur si simplu vrei sa stii pana unde poate merge disponibilitatea oamenilor de a cheltui sume fabuloase doar pe mancare, arunca o privire pe topul intocmit de Diva Hair.
Afla care sunt cele mai scumpe mancaruri ale lumii!
Caviarul Almas
Produs exclusiv in Iran, caviarul Almas este vandut in cutii de aur de 24 de karate, a cate un kilogram, pentru suma de 25.000 de dolari. Cei care sunt curiosi sa guste din aurul negru al gastronomiei, asa cum este supranumit, insa nu isi permit pretul de ordinul miilor, il pot cumpara cu 800 de dolari, in cantitati mult mai mici, de la Caviar House & Prunier din Londra, singurul magazin care comercializeaza caviarul alb.

Caviarul de culoarea diamantului, asa cum sugereaza denumirea, care in iraniana inseamna diamant, provine de la sturionii Beluga, singurul pradator din familia sturionilor, despre care se spune ca a ramas neschimbat inca din perioada dinozaurilor. Valoarea caviarului produs din icrele acestui peste este data de faptul ca acesta depune oua o data la 2 - 4 ani, abia dupa varsta de 20 de ani, momentul in care atinge maturitatea. Desi are o medie de viata de peste 100 de ani, sturionul Beluga este in pericol de disparitie, motiv pentru care Statele Unite deja au interzis importul Caviarului Almas.
Trufele Alba
Vandute chiar si cu 4000 de dolari pentru un kilogram, trufele albe de Alba si-au castigat suprematia in topul celor mai scumpe si mai rare ciuperci din lume datorita conditiilor de mediu speciale de care au nevoie pentru a putea ajunge la maturitate. Astfel, delicioasele trufe Alba se gasesc doar in regiunile Monferrato si Langhe din Italia si sunt recoltate cu ajutorul unor caini special dresati in acest sens.

Cu un diametru de aproximativ 15 cm si o greutate de pana la 500 de grame pe bucata, exclusivistele trufe Alba au fost achizitionate chiar si pentru suma de 330.000 de dolari, de catre proprietarul lanturilor de cazinouri Macao.
Pepenii galbeni Yubari
Cultivati doar in orasul japonez Yubari de pe insula nordica Hokkaido, pepenii cu acelasi nume sunt considerati de catre niponi drept simbloluri ale regalitatii. Acestia se vand in perechi, la un pret de 150 de dolari, iar in cadrul licitatiilor de produse exclusiviste aceste fructe ajungand chiar si la o valoare de aproximativ 23.000 de dolari.

Cu un parfum si o dulceata aparte, pepenii Yubari sunt considerati de catre locuitorii micului oras japonez un dar al solului cu continut vulcanic, propice cultivarii acestui savuros sortiment de pepeni. Datorita pretului insemnat, dar si celebritatii pe care pepenii galbeni Yubari au dobandit-o in timp, acestia asigura in prezent peste 90% din veniturile agriculturii practicate in nordul Japoniei.
Pepenii rosii Dansuke
Adevarata delicatesa culinara, pepenele Dansuke este cultivat pe insula japoneza Hokkaido si reprezinta una dintre cele mai rare specii de pepene. Mult mai suculent si mai dulce decat pepenele rosu obisnuit, pepenele Dansuke poate fi cumparat la preturi care depasesc 6000 de dolari bucata, deoarece intr-un sezon este recoltat un numar relativ mic de pepeni, in jur de 70.

Ciupercile Matsutake
Cu origini si insemnatate simbolica atribuite tot taramului japonez, ciupercile matsutake sunt cultivate in zilele noastre nu doar in Japonia, ci si in zone din China, Coreea, Europa si America de Nord. Acest sortiment de ciuperci este rar, creste indeosebi la radacina anumitor specii de pin si poate fi recoltata doar toamna. Gustul aparte favorizeaza o cerere importanta pe piata produselor alimentare rafinate, astfel ca pretul unui kilogram de ciuperci matsutake variaza intre 2000 de dolari, in cazul recoltelor proaspete si 200 de dolari, suma platita pentru ciupercile importate.

Carnea de vita Kobe
Daca esti o iubitoare a preparatelor din carne, nu trebuie sa ratezi acest sofisticat sortiment de carne de vita, provenit de la rasa de bovine Waygu, crescuta doar in regiunea Hyogo din Japonia, acolo unde se afla si orasul Kobe. Se spune ca vacile sunt crescute dupa o metoda traditionala japoneza, care include o dieta alimentara specifica, si masaj cu sake, bautura traditionala japoneza, preparata prin fermentatia orezului.

Cu un pret ce poate ajunge pana la 800 de dolari pe kilogram, daca vrei sa servesti o portie savuroasa de friptura de vita Kobe in restaurantele din Europa, va trebui sa scoti din buzunar peste 100 de dolari.
Nucile de Macadamia
Considerate a fi cel mai fin, aromat si rafinat sortiment de nuci, acestea au devenit celebre inca din a adoua jumatate a secolului al XIX-lea, cand exploratorii au descoperit pe coastele estice ale Australiei cele doua specii de arbusti de Macadamia care faceau fructe comestibile.

Vandute cu peste 30 de dolari pe kilogram, nucile de Macadamia se regasesc in topul celor mai scumpe nuci din lume deoarece, pentru a se dezvolta, un astfel de arbust are nevoie de conditii de mediu speciale: ploi abundente si sol fertil, si de 10 ani pentru a face primele fructe. Totodata, consistenta cremoasa ascunsa in invelisul lemnos, continutul ridicat de grasimi sanatoase, gustul dulce si aportul important de nutrienti pe care il comporta, fac din nucile de Macadamia un deliciu culinar, putand fi consumate in stare cruda sau folosite ca ingredient principal pentru fursecuri, bomboane de ciocolata sau sortimente de inghetata.
Omleta Zillion Dollar
Asa cum sugereaza si denumirea, aceasta omleta exclusivista poate fi savurata in restaurantul newyorkez Le Meridien Parker, pentru suma de 1000 de dolari. Daca vrei sa iti trezesti iubitul cu un mic-dejun special si foarte scump, poti prepara acasa omleta. Ingredientele de care ai nevoie sunt: sase oua, un homar si 10 grame de caviar de pastruga.

Pizza Royale 007
Daca ideea unei omlete pentru care sa scoti din buzunar o suma fabuloasa nu te incanta, poate reteta unei pizza uriase, in valoarea de 4.200 de dolari iti va face cu ochiul. Atat costa cea mai scumpa pizza din lume, preparata dupa reteta proprie a unui celebru bucatar italian. Daca intentionezi sa pregatesti aceasta reteta, trebuie sa stii ca ingredientele nu sunt dintre cele mai ieftine, dimpotriva, sunt alese pe spranceana, din topul celor mai costisitoare alimente: somon afumat scotian, homar marinat in coniac, medalioane de vanat, caviar imbibat in sampanie, prosciutto, otet balsamic vechi si fulgi de aur de 24 de karate, comestibili.

Tie care dintre aceste mancaruri rafinate ti-au starnit pofta?