Cele 12 destinatii culinare ale lumii
Diva Hair iti propune 20 de destinatii culinare care iti pot face vacanta de iarna mult mai interesanta pentru o experienta culinara deosebita!
FRANTA
Locatie recomandata: Paris
O noapte la un hotel de cinci stele in timpul sarbatorilor: intre 250 si 800 Euro/cuplu
Bucataria frantuzeasca este extrem de diversa, astfel ca fiecare regiune a Frantei are specialitatile ei traditionale, si ingredientele ei: in nord se foloseste untul, iar in sud se prefera uleiul de masline. Bineinteles ca trebuie sa incepi cu un platou de branzeturi frantuzesti renumite: Camembert, Rouquefort, Brie -de fapt, sunt peste 400 de varietati de branza. Apoi ai cel mai lung meniu din lume si trebuie sa gusti preparate din rata sau gasca, din vita, produsele de patiserie, supele, pateurile, deserturile cu ciocolata. De fapt, tot ce mananci in Franta este savuros. Si, bineinteles, te vei bucura de preparate asociate cu cele mai bune vinuri din lume.
ITALIA
Locatie recomandata: Roma
O noapte la un hotel de cinci stele in timpul sarbatorilor: intre 150 si 600 Euro/cuplu
Italia este pe locul doi in topul destinatiilor culinare din lume. Cand spui Italia spui paste si pizza, lasagna si foccacia si totusi, aceste preparate traditionale, desi excelente, nu sunt singurele preparate traditionale pe care le poti savura in Italia. Poti sa iti incanti simturile cu numeroase tipuri de paine, antipasti (pe baza de legume, de peste, fructe de mare), supe gustoase, mai ales cele pe baza de peste, preparate din carne de porc, miel, pui sau vita si deserturi delicioase, mai ales cele pe baza de inghetata si, sa nu uitam, renumita prajitura tiramisu. La bauturi vinurile sunt renumite, insa vei aprecia, cu siguranta, si varietatea de preparate din cafea.
Gnocchi alla romana |
Miel cu menta, rozmarin si muguri de pin |
GRECIA
Locatie recomandata: Atena
O noapte la un hotel de cinci stele in timpul sarbatorilor: intre 90 si 250 Euro/cuplu
Grecia are si ea o bucatarie unica in lume, impresionanta prin ingrediente si metodele de preparare, influentand majoritatea bucatariilor din lume. Branza feta, branza halloumi si maslinele sunt traditionale pe meleagurile grecesti, insa felurile de mancare sunt atat de diverse si atat de gustoase incat ne-ar trebui mii de pagini sa le descriem. Tocmai din acest motiv grecii iti ofera posibilitatea sa gusti din mai multe preparate la o singura masa prin renumitele meze - acestea sunt foarte multe preparate traditionale servite in cantitati mici. Mezele pot sa fie vegetariene, pe baza de carne sau pe baza de peste si fructe de mare. Si nu poti sa parasesti Grecia fara sa gusti un pahar din aromata lor bautura traditionala, ouzo.
Meze-aperitiv: Salata de vinete cu nuci, sfouggato (tortilla cu dovlecei si branza), rosii cherry cu ansoa marinat |
Meze-fel principal: caracatita marinata in mustar si ulei de masline, vitel cu ton si sos de capere |
JAPONIA
Locatie recomandata: Tokyo
O noapte la un hotel de cinci stele in timpul sarbatorilor: intre 100 si 600 Euro/cuplu
Taramul nipon este presarat cu delicii culinare traditionale care uimesc prin savoare si prin amestecul de ingrediente. Probabil ca o calatorie culinara in Tokyo va aduce cele mai noi gusturi pentru un european. Preparatele sunt pe baza de orez sau taitei, peste, legume si soia, iar separarea lor se face in functie de tehnica folosita la gatit: crud, pe gratar, in abur, prajite sau in sos. Trebuie sa gusti preparatele deosebite, pregatite numai de sarbatori de catre localnici, precum: botamochi - o galusca din orez, chimaki - prajitura din orez, hamo si somen - preparate din peste, sekihan - orez rosu, soba - taitei, chirashizushi si ushiojiru - supe din fructe de mare, osechi - un fel de cutii cu mici compartimente unde sunt puse diferite preparate traditionale, mai ales de Revelion. Si, bineinteles, sa nu uiti sa gusti traditionalul sake - vin din orez.
Muraturi japoneze: Achara-zuke |
Prajituri de peste prajit: Satsuma-age |
INDIA
Locatie recomandata: Mumbai
O noapte la un hotel de cinci stele in timpul sarbatorilor: intre 90 si 300 $/cuplu
Putine tari sunt la fel de uimitoare precum India, tara contrastelor, unde aromele sunt intense si exotice iar culorile incanta simturile. Din India provin toate condimentele lumii, de la piperul in toate culorile la exoticele nucsoara, curcuma sau sofranul, chimion, aromatul ghimbir si scortisoara. In India se regasesc peste 30 de bucatarii cu specificul lor, de la bucataria Punjab la Rajasthan. Bucataria Maharashtriana este cea pe care o poti savura in Mumbai: grau, orez, legume, fasole si fructe alaturi de cele mai picante condimente. Trebuie sa gusti puran poli, ukdiche Modak si batata wada, preparate traditionale cu amestec de dulce-picant specific bucatariei indiene. Kokum este un fruct de padure cu o aroma dulce-sarata pe care trebuie sa o incerci. Oricum, oriunde ai servi masa in India, poti sa fii sigur ca vei fi invadat de cele mai uimitoare arome si gusturi.
Paine Dahi Vada
|
Pui Shahi |
TAILANDA
Locatie recomandata: Bangkok
O noapte la un hotel de cinci stele in timpul sarbatorilor: intre 80 si 240 Euro
In Tailanda s-a inventat, de fapt, street food-ul - mancarea de strada, si tot in Tailanda vei putea sa savurezi cele mai bune preparate de acest gen. Astfel, trebuie sa incerci wontonurile crocante, supele cu taitei, salatele de papaya, aripioare de rechin, scorpioni sau ... oua de furnica alba! Da, Tailanda este locul experimentelor, locul unde mancarea nu este numai arta, este arta si circ - totul uimeste! Poti sa savurezi si preparate mai complicate in restaurante traditonale, precum: Kaeng phet pet yang - rata prajita in curry rosu, Tom yam kung nam khon - supa de creveti cu lapte de cocos, Yam pla duk fu - drac-de-mare prajit cu sos dulce-acrisor si salata verde cu mango. Orice ai alege, din orice meniu, din oricare restaurant tailandez, vei avea parte de cea mai intensa experienta culinara.
Plaa-raad-prik: peste prajit cu sos de chili
|
Tom-yum-goong: supa sarata cu creveti |
PERU
Locatie recomandata: Lima
O noapte la un hotel de cinci stele in timpul sarbatorilor: intre 90 si 150 $/cuplu
Capitala gastronomica a Americii de Sud, Peru aduna peste 4000 de varietati de cartofi si 2000 de specii de peste, un superlativ global in domeniul culinar. Din nou intalnim o bucatarie fascinanta pentru ca reuseste sa combine elemente din bucatariile africane, arabe, italiane si chiar chineze si japoneze, fiind aclamata pentru varietatea extraordinara a ingredientelor si a tehnicilor de preparare. Astfel, trebuie sa incerci antichucos - un fel de frigarui, ceviche - peste marinat, pachamanca - carne gatita pe pietre fierbinti si pisco - o bautura distilata din struguri.
Antichucos |
Supa de peste peruviana |
IRLANDA
Locatie recomandata: Dublin
O noapte la un hotel de cinci stele in timpul sarbatorilor: intre 90 si 160 Euro/cuplu
Pe langa peisajele care iti taie respiratie si veselia molipsitoare a localnicilor, Irlanda este renumita pentru o bucatarie pe cat de simpla pe atat de ciudata. Astfel, traditionalul carnat black pudding servit la micul dejun este un amestec de grau fiert cu carne si sange de vita cu diverse condimente, boxty - un fel de clatita din cartofi, colcannon - varza si cartofi caliti in unt, Dublin Lawyer - homar gatit in whiskey si smantana, coddle sau drisheen - alte tipuri de carnati, blaa - paine alba. Bucataria include si preparate deosebite din somon, pastrav, stridii si scoici, dar si branzeturi excelente. Si, bineinteles, nu poti sa vizitezi Irlanda si sa nu "gusti" traditionalul whiskey irlandez, nu atat de afumat precum cel scotian, si nu atat de dulce precum cel american. Si sa nu uitam de renumitele Irish Whiskey Cream sau de Irish Coffee, dar nici de berea irlandeza Guinness si de cidru.
Boxty |
Colcannon |
SRI LANKA
Locatie recomandata: Colombo
O noapte la un hotel de cinci stele in timpul sarbatorilor: intre 50 si 100 $/cuplu
Aceasta insula mica din nordul Oceanului Indian inmagazineaza pe teritoriul ei traditiile culinare ale tuturor tarilor care o inconjoara. Este recunoscuta pentru mirodeniile ei, in special amestecurile de curry. O data ajuns acolo trebuie sa incerci pittu - un amestec de orez cu fasii de nuca de cocos, aburit alaturi de renumitii muguri de bambus, salatele de fructe tropicale, sambals, budinca de orez si appam - foita de orez pe care este prajit un ou. De asemenea, trebuie sa incerci cele mai aromate ceaiuri albe, verzi si negre din lume.
Curry de crab |
POLONIA
Locatie recomandata: Cracovia
O noapte la un hotel de cinci stele in timpul sarbatorilor: intre 100 si 150 Euro/cuplu
Tara unde votca si carnatii sunt renumite este, mai nou, una dintre tarile culinare ale Europei care refuza sa se alinieze curentului fast-food. Prin urmare, pe langa cocktailurile excelente cu votca si carnatii condimentati, bucataria poloneza amesteca influente din Italia si Franta, dar si din Lituania, Armenia, Ungaria si chiar din traditia ebraica. Bucataria poloneza este foarte asemanatoare cu cea romaneasca, insa ofera acele diferente care fac calatoria sa merite. Astfel, nu trebuie sa pierzi delicii culinare precum bigos - varza cu ciolan, pierogi - paste cu carne, borscht - supa de sfecla rosie, flaczki - ciorba de burta, oscypek - cascaval afumat, kotlet schabowy - snitel din cotlet de porc dar si renumitele gogosi poloneze - paczki sau turta dulce.
Bigos |
SUA
Locatie recomandata: New Orleans
O noapte la un hotel de cinci stele in timpul sarbatorilor: intre 80 si 140 $/cuplu
Stim cu totii ca Statele Unite aduna toate traditiile din lume la un loc, insa in New Orleans poti cu adevarat sa savurezi aceste amestecuri inedite. Bucataria acestui oras exotic prin cultura este o combinatie extraordinara intre bucatariile: franceza, italiana, africana, amerindiana, cajun, creola si cubaneza. Suna interesant? Va fi si mai apetisanta, cand vei savura delicatese precum boudin - carnati albi, etouffée - orez servit cu pui sau cu fructe de mare, beignet - o gogoasa foarte delicioasa sau renumitul sandvis luizian Po'Boy. Localnicii folosesc in retete ingrediente precum mirliton - un fruct care amesteca gustul si aspectul de dovlecel cu cel de para, crab albastru, peste toba negru, arahide si stridii.
Etouffée din creveti |
CUBA
Locatie recomandata: Havana
O noapte la un hotel de cinci stele in timpul sarbatorilor: intre 80 si 100 Euro/cuplu
Bucataria cubaneza este un amestec spaniol si caraibian, iar o masa cubaneza nu este servita pe feluri de mancare - acestea sunt servite toate o data. Gasesti zahar in orice preparat, urmat indeaproape de sare, iar preparatele din porc sunt primele pe lista. Regimul sever al tarii permite turistilor sa serveasca mese cu adevarat traditionale numai in restaurantele de cinci stele. Astfel, poti sa te bucuri de adevarate delicii culinare traditionale precum ropa vieja - preparat din carne de vita, moros - fasole neagra si orez, sofrito - un sos din ceapa, ardei verzi, usturoi, oregano si busuioc, yuca frita - yucca prajita, pastelitos - paste umplute cu guave, branza sau carne, papa rellena - cartofi umpluti sau renumitele salate de avocado. Bananele sunt extraordinare, sucul de portocale este cel mai dulce din lume, cafeaua uimeste prin aroma ei, iar romul cubanez este senzational.
Ropa vieja |
Tu ce tara ai vizita pentru deliciile ei culinare?
Alte subiecte care te-ar putea interesa: Ghid de bune maniere: Reguli de servire a vinului Restaurante bizare in care merita sa mergi Alimente valoroase, si la propriu si la figurat Subiecte de pe forum: |