Cele 12 destinatii culinare ale lumii

Cele 12 destinatii culinare ale lumii

Gabriela David, redactor Divahair.ro

Se apropie vacanta de sfarsit de an, care ne poate oferi momente linistite alaturi de cei dragi, daca preferam o vacanta traditionala, sau momente unice in locuri deosebite, departe de casa.

Diva Hair iti propune 20 de destinatii culinare care iti pot face vacanta de iarna mult mai interesanta pentru o experienta culinara deosebita!

FRANTA

Locatie recomandata: Paris
O noapte la un hotel de cinci stele in timpul sarbatorilor: intre 250 si 800 Euro/cuplu

Bucataria frantuzeasca este extrem de diversa, astfel ca fiecare regiune a Frantei are specialitatile ei traditionale, si ingredientele ei: in nord se foloseste untul, iar in sud se prefera uleiul de masline. Bineinteles ca trebuie sa incepi cu un platou de branzeturi frantuzesti renumite: Camembert, Rouquefort, Brie -de fapt, sunt peste 400 de varietati de branza. Apoi ai cel mai lung meniu din lume si trebuie sa gusti preparate din rata sau gasca, din vita, produsele de patiserie, supele, pateurile, deserturile cu ciocolata. De fapt, tot ce mananci in Franta este savuros. Si, bineinteles, te vei bucura de preparate asociate cu cele mai bune vinuri din lume.

poza platou cu branzeturi frantuzesti

ITALIA

Locatie recomandata: Roma
O noapte la un hotel de cinci stele in timpul sarbatorilor: intre 150 si 600 Euro/cuplu

Italia este pe locul doi in topul destinatiilor culinare din lume. Cand spui Italia spui paste si pizza, lasagna si foccacia si totusi, aceste preparate traditionale, desi excelente, nu sunt singurele preparate traditionale pe care le poti savura in Italia. Poti sa iti incanti simturile cu numeroase tipuri de paine, antipasti (pe baza de legume, de peste, fructe de mare), supe gustoase, mai ales cele pe baza de peste, preparate din carne de porc, miel, pui sau vita si deserturi delicioase, mai ales cele pe baza de inghetata si, sa nu uitam, renumita prajitura tiramisu. La bauturi vinurile sunt renumite, insa vei aprecia, cu siguranta, si varietatea de preparate din cafea.

poza reteta gnocchi alla romana

Gnocchi alla romana

poza reteta miel cu menta, rozmarin, muguri de pin

Miel cu menta, rozmarin si muguri de pin

GRECIA

Locatie recomandata: Atena
O noapte la un hotel de cinci stele in timpul sarbatorilor: intre 90 si 250 Euro/cuplu

Grecia are si ea o bucatarie unica in lume, impresionanta prin ingrediente si metodele de preparare, influentand majoritatea bucatariilor din lume. Branza feta, branza halloumi si maslinele sunt traditionale pe meleagurile grecesti, insa felurile de mancare sunt atat de diverse si atat de gustoase incat ne-ar trebui mii de pagini sa le descriem. Tocmai din acest motiv grecii iti ofera posibilitatea sa gusti din mai multe preparate la o singura masa prin renumitele meze - acestea sunt foarte multe preparate traditionale servite in cantitati mici. Mezele pot sa fie vegetariene, pe baza de carne sau pe baza de peste si fructe de mare. Si nu poti sa parasesti Grecia fara sa gusti un pahar din aromata lor bautura traditionala, ouzo.

Meze-aperitiv: Salata de vinete cu nuci, sfouggato (tortilla cu dovlecei si branza), rosii cherry cu ansoa marinat poza meze grecesc aperitive

 poza meze fel principal

Meze-fel principal: caracatita marinata in mustar si ulei de masline, vitel cu ton si sos de capere

JAPONIA

Locatie recomandata: Tokyo
O noapte la un hotel de cinci stele in timpul sarbatorilor: intre 100 si 600 Euro/cuplu

Taramul nipon este presarat cu delicii culinare traditionale care uimesc prin savoare si prin amestecul de ingrediente. Probabil ca o calatorie culinara in Tokyo va aduce cele mai noi gusturi pentru un european. Preparatele sunt pe baza de orez sau taitei, peste, legume si soia, iar separarea lor se face in functie de tehnica folosita la gatit: crud, pe gratar, in abur, prajite sau in sos. Trebuie sa gusti preparatele deosebite, pregatite numai de sarbatori de catre localnici, precum: botamochi - o galusca din orez, chimaki - prajitura din orez, hamo si somen - preparate din peste, sekihan - orez rosu, soba - taitei, chirashizushi si ushiojiru - supe din fructe de mare, osechi - un fel de cutii cu mici compartimente unde sunt puse diferite preparate traditionale, mai ales de Revelion. Si, bineinteles, sa nu uiti sa gusti traditionalul sake - vin din orez.

poza muraturi japoneze achara-zuke

Muraturi japoneze: Achara-zuke

poza prajituri de peste prajit Satsuma-age

Prajituri de peste prajit: Satsuma-age

INDIA

Locatie recomandata: Mumbai
O noapte la un hotel de cinci stele in timpul sarbatorilor: intre 90 si 300 $/cuplu

Putine tari sunt la fel de uimitoare precum India, tara contrastelor, unde aromele sunt intense si exotice iar culorile incanta simturile. Din India provin toate condimentele lumii, de la piperul in toate culorile la exoticele nucsoara, curcuma sau sofranul, chimion, aromatul ghimbir si scortisoara. In India se regasesc peste 30 de bucatarii cu specificul lor, de la bucataria Punjab la Rajasthan. Bucataria Maharashtriana este cea pe care o poti savura in Mumbai: grau, orez, legume, fasole si fructe alaturi de cele mai picante condimente. Trebuie sa gusti puran poli, ukdiche Modak si batata wada, preparate traditionale cu amestec de dulce-picant specific bucatariei indiene. Kokum este un fruct de padure cu o aroma dulce-sarata pe care trebuie sa o incerci. Oricum, oriunde ai servi masa in India, poti sa fii sigur ca vei fi invadat de cele mai uimitoare arome si gusturi.

Paine Dahi Vada

poza reteta indiana paine Dahi Vada

poza reteta indiana pui shahi

Pui Shahi


TAILANDA

Locatie recomandata: Bangkok
O noapte la un hotel de cinci stele in timpul sarbatorilor: intre 80 si 240 Euro

In Tailanda s-a inventat, de fapt, street food-ul - mancarea de strada, si tot in Tailanda vei putea sa savurezi cele mai bune preparate de acest gen. Astfel, trebuie sa incerci wontonurile crocante, supele cu taitei, salatele de papaya, aripioare de rechin, scorpioni sau ... oua de furnica alba! Da, Tailanda este locul experimentelor, locul unde mancarea nu este numai arta, este arta si circ - totul uimeste! Poti sa savurezi si preparate mai complicate in restaurante traditonale, precum: Kaeng phet pet yang - rata prajita in curry rosu, Tom yam kung nam khon - supa de creveti cu lapte de cocos, Yam pla duk fu - drac-de-mare prajit cu sos dulce-acrisor si salata verde cu mango. Orice ai alege, din orice meniu, din oricare restaurant tailandez, vei avea parte de cea mai intensa experienta culinara.

Plaa-raad-prik: peste prajit cu sos de chili

poza reteta tailandeza plaa-raad-prik peste prajit cu sos de chili

poza retata tailandeza tom-yum-goong supa sarata cu creveti

Tom-yum-goong: supa sarata cu creveti

PERU

Locatie recomandata: Lima
O noapte la un hotel de cinci stele in timpul sarbatorilor: intre 90 si 150 $/cuplu

Capitala gastronomica a Americii de Sud, Peru aduna peste 4000 de varietati de cartofi si 2000 de specii de peste, un superlativ global in domeniul culinar. Din nou intalnim o bucatarie fascinanta pentru ca reuseste sa combine elemente din bucatariile africane, arabe, italiane si chiar chineze si japoneze, fiind aclamata pentru varietatea extraordinara a ingredientelor si a tehnicilor de preparare. Astfel, trebuie sa incerci antichucos - un fel de frigarui, ceviche - peste marinat, pachamanca - carne gatita pe pietre fierbinti si pisco - o bautura distilata din struguri.

poza reteta peruviana antichucos

Antichucos

poza reteta peruviana supa de peste

Supa de peste peruviana

IRLANDA

Locatie recomandata: Dublin
O noapte la un hotel de cinci stele in timpul sarbatorilor: intre 90 si 160 Euro/cuplu

Pe langa peisajele care iti taie respiratie si veselia molipsitoare a localnicilor, Irlanda este renumita pentru o bucatarie pe cat de simpla pe atat de ciudata. Astfel, traditionalul carnat black pudding servit la micul dejun este un amestec de grau fiert cu carne si sange de vita cu diverse condimente, boxty - un fel de clatita din cartofi, colcannon - varza si cartofi caliti in unt, Dublin Lawyer - homar gatit in whiskey si smantana, coddle sau drisheen - alte tipuri de carnati, blaa - paine alba. Bucataria include si preparate deosebite din somon, pastrav, stridii si scoici, dar si branzeturi excelente. Si, bineinteles, nu poti sa vizitezi Irlanda si sa nu "gusti" traditionalul whiskey irlandez, nu atat de afumat precum cel scotian, si nu atat de dulce precum cel american. Si sa nu uitam de renumitele Irish Whiskey Cream sau de Irish Coffee, dar nici de berea irlandeza Guinness si de cidru.

poza reteta irlandeza boxty

Boxty

poza reteta irlandeza colcannon

Colcannon

SRI LANKA

Locatie recomandata: Colombo
O noapte la un hotel de cinci stele in timpul sarbatorilor: intre 50 si 100 $/cuplu

Aceasta insula mica din nordul Oceanului Indian inmagazineaza pe teritoriul ei traditiile culinare ale tuturor tarilor care o inconjoara. Este recunoscuta pentru mirodeniile ei, in special amestecurile de curry. O data ajuns acolo trebuie sa incerci pittu - un amestec de orez cu fasii de nuca de cocos, aburit alaturi de renumitii muguri de bambus, salatele de fructe tropicale, sambals, budinca de orez si appam - foita de orez pe care este prajit un ou. De asemenea, trebuie sa incerci cele mai aromate ceaiuri albe, verzi si negre din lume.

reteta din Sri Lanka curry de crab

Curry de crab

POLONIA

Locatie recomandata: Cracovia
O noapte la un hotel de cinci stele in timpul sarbatorilor: intre 100 si 150 Euro/cuplu

Tara unde votca si carnatii sunt renumite este, mai nou, una dintre tarile culinare ale Europei care refuza sa se alinieze curentului fast-food. Prin urmare, pe langa cocktailurile excelente cu votca si carnatii condimentati, bucataria poloneza amesteca influente din Italia si Franta, dar si din Lituania, Armenia, Ungaria si chiar din traditia ebraica. Bucataria poloneza este foarte asemanatoare cu cea romaneasca, insa ofera acele diferente care fac calatoria sa merite. Astfel, nu trebuie sa pierzi delicii culinare precum bigos - varza cu ciolan, pierogi - paste cu carne, borscht - supa de sfecla rosie, flaczki - ciorba de burta, oscypek - cascaval afumat, kotlet schabowy - snitel din cotlet de porc dar si renumitele gogosi poloneze - paczki sau turta dulce.

poza reteta poloneza bigos

Bigos


SUA

Locatie recomandata: New Orleans
O noapte la un hotel de cinci stele in timpul sarbatorilor: intre 80 si 140 $/cuplu

Stim cu totii ca Statele Unite aduna toate traditiile din lume la un loc, insa in New Orleans poti cu adevarat sa savurezi aceste amestecuri inedite. Bucataria acestui oras exotic prin cultura este o combinatie extraordinara intre bucatariile: franceza, italiana, africana, amerindiana, cajun, creola si cubaneza. Suna interesant? Va fi si mai apetisanta, cand vei savura delicatese precum boudin - carnati albi, etouffée - orez servit cu pui sau cu fructe de mare, beignet - o gogoasa foarte delicioasa sau renumitul sandvis luizian Po'Boy. Localnicii folosesc in retete ingrediente precum mirliton - un fruct care amesteca gustul si aspectul de dovlecel cu cel de para, crab albastru, peste toba negru, arahide si stridii.

poza reteta din New Orleans ettouffe din creveti

Etouffée din creveti


CUBA

Locatie recomandata: Havana
O noapte la un hotel de cinci stele in timpul sarbatorilor: intre 80 si 100 Euro/cuplu

Bucataria cubaneza este un amestec spaniol si caraibian, iar o masa cubaneza nu este servita pe feluri de mancare - acestea sunt servite toate o data. Gasesti zahar in orice preparat, urmat indeaproape de sare, iar preparatele din porc sunt primele pe lista. Regimul sever al tarii permite turistilor sa serveasca mese cu adevarat traditionale numai in restaurantele de cinci stele. Astfel, poti sa te bucuri de adevarate delicii culinare traditionale precum ropa vieja - preparat din carne de vita, moros - fasole neagra si orez, sofrito - un sos din ceapa, ardei verzi, usturoi, oregano si busuioc, yuca frita - yucca prajita, pastelitos - paste umplute cu guave, branza sau carne, papa rellena - cartofi umpluti sau renumitele salate de avocado. Bananele sunt extraordinare, sucul de portocale este cel mai dulce din lume, cafeaua uimeste prin aroma ei, iar romul cubanez este senzational.

poza reteta cubaneza ropa vieja

Ropa vieja

Tu ce tara ai vizita pentru deliciile ei culinare?

Alte subiecte care te-ar putea interesa:

Ghid de bune maniere: Reguli de servire a vinului

Restaurante bizare in care merita sa mergi

Alimente valoroase, si la propriu si la figurat

Subiecte de pe forum:

Retete preferate

Cele mai bune idei pentru timpul liber

Ce mai gatim

 

Cel mai greu test! Nimeni nu raspunde corect la toate cele 10 intrebari
Incepe quiz
Cel mai greu test! Nimeni nu raspunde corect la toate cele 10 intrebari

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.4 (82)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.
    bianca (anonim)
    4 mai 2012 11:11

    scuze pentru cele cateva dezacorduri si greseli din comentariul anterior, graba...

    bianca (anonim)
    4 mai 2012 11:11

    Traind de multi ani cu un japonez care gateste exceptional, si traind in Japonia ceva vreme, va pot spune ca unele informatii despre felurile japoneze nu sunt tocmai corecte. Chirashizushi nu e supa de fructe de mare, ci pur si simplu fructe de mare si peste crude peste orez, somen nu e preparat din peste si asa mai departe. Iar Tokyo e pe departe cea mai indicata destinatie culinara. Osaka e capitala bucatariei japoneze, acolo unde calitatea si pretul mic devin posibile. Cele mai multe restaurante din Tokyo a devenit "tourist-traps", dar la restaurantele locale, de cartier, cu spatii foarte mici, se mananca bine inca. Bucataria japoneza e fooooarte variata, ma bucur ca nu a fost inclus pe lista si sushi, fiindca e un cliseu deja. Pentru cele care sunt tentate de bucataria japoneza, sa stiti ca si in Romania se pot face multe feluri japoneze cu ce exista in supermarketuri,. Noi traim in Franta si e mult mai usor sa gasim produse ddirect importate din Japonia, dar si in Romania se pot folosi produse de-ale noastre pentru a gati in stil japonez. Numai bine si pofta buna!

    Ninachka*****Chisinau,26ani (anonim)
    30 noiembrie 2010 05:05

    Wow ! VREAU SI EU !!! Ador bucataria MOLDOVENEASCA, italiana, japoneza , rusa, greaca, franceza ! Yammmy !

    Marina (anonim)
    19 noiembrie 2010 02:02

    Un articol extraordinar, nu mai pot de pofta, as vrea sa incerc de toate felurile si sa ajung si in toate tarile, pacat ca nu exista si retetele :-)

    maria (anonim)
    18 noiembrie 2010 22:10

    In fine ideea era ca despre Romania stim deja...

    alina (anonim)
    18 noiembrie 2010 21:09

    .....si Romania: minunatele tinuturi romanesti ofero o bucatarie extraordinară;Cozonaci rumeniti,sarmale in oala de lut, ciorbite/bors cu smantanică, cârnaciori,slaninută,prajituri de toate felurile,colaci tocanite....peste toate un paharel de țuică,rachiu, palincă,horincă si multa voie buna!!!acum e gata clasamentul...dar mi-a placut si al vostru bravo

    Rika (anonim)
    18 noiembrie 2010 09:09

    cum e posibil sa nu includeti Romania? Rusine, rusine, rusine.

    Giurgilà Alexandra
    17 noiembrie 2010 20:08

    Mi s afacut o poftaa