Fotografia - arta, lux sau hobby?

Fotografia - arta, lux sau hobby?

Gabriela David, redactor Divahair.ro

Prezentul ne aduce cu o viteza uimitoare tehnologie, iar tehnologia pe zi ce trece devine din ce in ce mai accesibila, mai volubila si mai uimitoare. Si cum sa nu fim uimiti daca in secolul 19 arta fotografica doar ce era inventata, iar in zilele noastre oricine poate sa surprinda un peisaj uimitor, un moment deosebit, orice ne inconjoara numai cu o apasare de buton.

Fie ca investim in aparate de fotografiat performante sau ca folosim camera foto integrata in telefonul mobil, nu exista persoana careia sa nu ii placa sa faca fotografii. Iar cei care au talent, transforma asta intr-o adevarata arta, fotografiile devenind o expresie remarcabila a momentelor ce ii inconjoara.


ARTA FOTOGRAFIEI

Arta e facuta de oameni pentru oameni si prin oameni, iar arta fotografiei nu se indeparteaza de acest statut. Talentati, curajosi, vizionari, cei mai renumiti fotografi ai lumii au reusit sa urce fotografia in lumea exclusivista a artei. Si veti vedea si de ce:

Dorothea Lange
Cu studii de specialitate, Dorothea Lange a reusit sa ramana in istorie cu fotografii care au descris cel mai bine Marea Depresie din SUA, capturand pe lentila durerea, agonia si saracia oamenilor ramasi in strada, umanizand si transmitand mai departe consecintele crizei. Lentila si talentul ei au deschis drumul foto-jurnalismului si a fotografiilor documentar.

Robert Capa
Poate cel mai renumit fotograf de razboi, nascut in Budapesta, "rechinul" (capa in ungara inseamna rechin), a avut nevoie de mult curaj sa fotografieze 5 razboaie: razboiul civil spaniol, al doilea razboi sino-japonez, al doilea razboi mondial, razboiul israelo-arab si primul razboi al Indochinei. Talentul lui portretiza violenta razboiului cu un impact unic, viu, aproape carnal, curajul ducandu-l spre cele mai deosebite momente, cea mai renumita fotografie a lui suprinzand moartea prin impuscare a unui coleg fotograf in timpul razboiului spaniol.

Kevin Carter
Un alt foto-jurnalist de razboi, Kevin Carter castiga in 1994 premiul Pulitzer pentru fotografie, cu una dintre cele mai ingrozitoare si mai disputate fotografii ale secolului: fetita din Sudan. La aparitia fotografiei in ziarul Times mii de oameni au trimis scrisori pentru a afla daca fetita a supravietuit. Impactul a fost masiv, iar fotografiile lui Kevin a adus informatii vizuale despre foamete, informatii care au trezit constiinta publica a lumii civilizate.

Ansel Adams
Peisagist in adevaratul sens al cuvantului, Ansel a ramas in istorie pentru modul extraordinar prin care fotografiile lui surprind fascinatia naturii. Si chiar reusesc sa faca asta, numai in alb si negru, lentila sa dovedind capacitati divine prin care transpune talentul sau si al naturii in fotografii care acum sunt vandute cu mii de euro.

Henri Cartier - Bresson
Cunoscatorii spun ca el este tatal instantaneelor, el a descoperit fascinatia strazii, a descoperit fotografia vietii de zi cu zi, stil care a influentat si inca mai influenteaza sute de fotografi. Nu poza niciodata cu blitz, spunand ca era ca si cum te-ai duce la un concert cu un pistol in mana. Poate cel mai necunoscut fotograf, Henri era foarte modest si putin au reusit sa-i captureze chipul intr-o fotografie. Faima lui a crescut imens in momentul in care a fotografiat inmormantarea lui Ghandi din 1948. "Fotografia nu este ca pictura. Fotograful este cu adevarat creativ atunci cand stie sa surprinda momentul pe care natura il ofera. Daca nu a apasat pe buton ... gata ... momentul s-a dus."

  

Clarence Sinclair Bull
Directorul studiourilor MGM de la Hollywood timp de aproape 40 de ani este si inventatorul fotografiilor portret ale vedetelor. Fotografiile lui sunt si acum magice, fiecare suprinzand frumusetea maiestuoasa a vedetelor, fie ele femei sau barbati. Cele 200 de portrete ale sale sunt la mare pret, cele mai scumpe fiind imagini ale unor vedete precum Greta Garbo (cea care a fost si muza sa), Clark Gable, Joan Crawford, Katharine Hepburn, Hedy Lamarr, Gary Cooper, Elizabeth Taylor, Vivian Leigh, Spencer Tracy, Ava Gardner, Grace Kelly, Jean Harlow.

   

 

Bruno Bernard
Omul care a inventat renumitele "pin-up girls",a inventat si fotografia artistica in lumea exclusivista a Hollywoodului. El este cel care a pozat-o pe Marilyn Monroe inainte sa devina faimoasa dar si cu renumita rochita alba fluturand, fiind repede poreclit "regele fotografiei glamour". Pe lentila lui s-au imprimat chipuri faimoase precum: Marlene Dietrich, Clark Gable, Bette Davis, John Wayne, Elizabeth Taylor, Errol Flynn, Gregory Peck, Anita Ekberg dar si actori europeni precum Heidi Brühl, Maria Perschy si voluptuoasa Barbara Valentin. Fotografiile lui sunt vandute acum la sume fabuloase, majoritatea insa sunt piese de muzeu.

 

 
  
Annie Leibovitz
Toata lumea stie ca in momentul in care o angajeaza pe Annie Leibovitz intr-un proiect foto va avea partea de reclama dorita si inca mult mai mult. Fiecare fotografie a ei pare sa fie poleita cu succes, indiferent ca naste controverse sau nu, fiecare fotografie semnata Leibovitz ajunge in istorie. Vorbim aici de renumita coperta Rolling Stones cu John Lennon gol langa Yoko Ono imbracata in negru, sau de mai recenta fotografie pentru Vanity Fair cu Miley Cyrus la 15 ani cu umerii goi, invelita intr-un cearceaf, care a trezit vacarm in randul parintilor. Cea mai recenta fotografie a ei a facut inconjurul lumii in numai cateva ore, fotografie care reprezinta familia Obama in confortul Casei Albe.

  

 

LUXUL FOTOGRAFIEI

Poate ca va intrebati de ce o fotografie ar fi un lux, insa raspuns la aceasta intrebare nu exista cum nu exista un raspuns nici pentru celelalte domenii ale artei. O fotografie este un lux cand devine piesa de colectie si casele de licitatie le vand cu sume fabuloase. Ce inseamna sume fabuloase? Iata cele mai scumpe fotografii vandute vreodata:


Andreas Gursky: 99 Cent II Diptychon, 2001
Vanduta cu 3.346.456$ la Sotheby's in 2007
Cea mai scumpa fotografie vanduta vreodata surprinde cu un exces de culoare consumerismul: un hypermarket arhiplin de produse, care ameteste, uimeste, si demonstreaza setea de cumparaturi.

Edward Steichen: Moonlight -1904
Vanduta cu 2.928.000$ la Sotheby's New York in 2006
Fotografia de 41x50cm pare sa fie color, insa fotografiile color au aparut abia in 1907. Steichen a folosit straturi dintr-o guma sensibila la lumina pentru a da senzatia de culoare. In prezent exista numai trei exemplare ale acestei fotografii.

Richard Prince: Cowboy -1989
Vanduta cu 1.248.000$ la Christie's New York in 2005
Opera unuia dintre cei mai talentati fotografi contemporani, cowboy-ul a pornit initial ca sedinta foto pentru o reclama la Marlboro. A surprins o lume intreaga cand a atins aceasta suma fabuloasa la licitatia din 2005, recunoscandu-i-se valoarea, drept prima fotografie cu adevarat de calitate de campanie publicitara.


Joseph Philibert Girault de Prangey: Temple de Júpiter
Vanduta cu 922.488$ la Christie's in 2003
Primul fotograf al vestigiilor arheologice din Syria si Acropolis a surprins in 1842 imaginea Templului lui Jupiter din Atena, dagherotipul fiind cea mai veche imagine a templului inca in picioare.


Gustave Le Gray: The Great Wave -1857
Vanduta cu 838.000$ la Sotheby's Londra in 1999
Cel mai bun fotograf francez al secolului 19 reuseste in 1857, pentru prima oara in istorie, sa cuprinda intr-o fotografie un peisaj compus de apa, pamant si cer expuse corect in aceeasi imagine.

 

 Robert Mapplethorpe: Andy Warhol -1987

Vanduta cu 643.200$ la Sotheby's in 2006
Una dintre figurile cheie ale fotografiei contemporane, Mapplethorpe a surprins pe lentila portretele multor celebritati. Portretul lui Andy Warhol a fost facut cu 2 ani inainte ca fotograful sa moara de SIDA. 

Diane Arbus: Identical Twins - 1967

Vanduta cu 478.400$ la Sotheby's New York in 2004
O fotografie ciudata si extreme de tulburatoare, care suprinde doua gemene intr-o pozitie aproape identical. Fotografia se spune ca a inspirat "fantomele gemene" din renumitul horror al lui Stanley Kubrick "The Shining".


HOBBY

Toti fotografii renumiti au pornit in aceasta meserie din joaca, devenind apoi un hobby, apoi o pasiune, uneori oprindu-se aici, alteori producand slujbe banoase. Daca iti place sa fotografiezi momentele deosebite care te inconjoara, daca ai si talent, atunci camera foto a telefonului mobil nu este indeajuns. Iata cele mai importante si performante aparate de fotografiat pe care trebuie sa le iei in considerare daca vrei sa iti transformi talentul in arta:

Kodak

EasyShare Z1012 10.1MP Digital Camera with 12x Optical Image Stabilized Zoom

379 $

    

Nikon

D80 10.2MP Digital SLR Camera Kit with 18-135mm AF-S DX Zoom-Nikkor Lens

1.899 $

 

Sony

a (alpha) DSLR-A100W - Digital camera - SLR - 10.2 Mpix - Sony DT 18-70mm and 75-300mm lenses - optical zoom: 3.9 x - supported memory: CF, Microdrive - black

1.798 $

 

Canon

EOS 5D 12.8 MP Digital SLR Camera with EF 24-105mm f/4 L IS USM Lens

3.388 $

 

Leica

DIGILUX 3 7.5MP Digital SLR Camera with Leica D 14-50mm f/2.8-3.5 ASPH Lens with Optical Image Stabilization

3.999 $

 

 

Alte subiecte care te-ar putea interesa:

Cele mai spectaculoase piscine din lume

Trucuri de la cei mai apreciati designeri de interior din lume

Cei mai provocatori designeri de lenjerie intima

Subiecte de pe forum:

Hobby-uri

Aparate foto

Poze amuzante

Stapanesti cu adevarat arta de a flirta?
Incepe quiz
Stapanesti cu adevarat arta de a flirta?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.5 (21)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.
    dumy.lowiny
    22 aprilie 2010 14:02

    Fotografia: adevarata arta!

    Alina Dasu
    21 aprilie 2010 21:09

    f frumoase fotografiile