GHID: cum sa cumperi o sticla de sampanie buna

GHID: cum sa cumperi o sticla de sampanie buna

Raluca Cristea


Sampania... Inainte ca dopul sticlei sa tasneasca si aroma ei inconfundabila sa te imbie, trebuie sa fii sigura ca te vei bucura de un produs de calitate. Stim, cu ocazia unui eveniment special din viata ta, esti tentata sa mergi la supermarketul din apropierea casei si sa cumperi o sticla de vin spumant la un pret bun pentru buzunar. Dar, nu ar fi o jignire pentru aroma si aspectul ireprosabil al unei Sampanii adevarate? Cei dragi merita ceva mai bun decat un vin spumant cu arome sintetice si mult dioxid de carbon. Cu ajutorul ghidului oferit de Diva Hair, te provocam sa faci o selectie atenta a vinurilor spumante existente pe piata si sa alegi o sticla de sampanie asa cum meriti!

In linii mari, ca sa te bucuri de o sticla de sampanie foarte buna, trebuie sa ai minime cunostinte despre originile si compozitia ei, sa cunosti categoriile/tipurile, sa ii stii varsta si sa o savurezi alaturi de preparatul culinar potrivit. Este cazul, asadar, sa intram in detalii.

Originile si compozitia vinurilor/sampaniei de calitate

De la bun inceput trebuie sa stii ca doar vinurile spumante produse in regiunea Champagne, Franta pot fi etichetate si vandute cu numele de Sampanie (cu litera mare) tocmai pentru a face diferenta intre acest tip de sampanie si orice alt vin spumant de calitate produs in alta regiune de pe Glob.

Desi se pot folosi sapte soiuri de struguri in fabricare, majoritatea vinurilor spumante de calitate (tip sampanie) sunt fabricate din combinarea a 3 soiuri: Chardonnay (alb), Pinot Noir si Pinot Meunier (rosii). Aceste soiuri sunt alese pentru nivelul ridicat de aciditate si nivelul ceva mai scazut de alcool.

Mai intai, cele 3 soiuri de struguri sunt amestecate si imbuteliate. Dupa o anumita perioada, li se adauga o cantitate specifica de zahar si fermenti. Incepe a doua etapa de fermentare, care se incheie cu produsul finit, imbuteliat in recipient cu sticla mai groasa decat a celor care contin un vin spumant de slaba calitate. Ca atare, o sticla de sampanie de calitate la 750 ml va fi mai grea decat o sticla de vin spumant tot la 750 ml, dar de o calitate mai slaba.


Categoriile/tipurile de vinuri sau sampanie

Vinurile spumante fabricate doar din Chardonnay sunt numite, in limbajul de specialitate, blanc de blancs, in timp ce toate vinurile spumante fabricate din Pinot sunt numite blanc de noir.

Vinurile spumante de calitate (sampaniile) rose isi primesc culoarea speciala prin adaugarea de vin rosu simplu peste vinul alb sau, prin lasarea pielitelor boabelor rosii/negre sa coloreze sucul obtinut, accentuand si culoarea si aroma. Deoarece au un proces de fabricare mai lung si mai complicat, Sampaniile rose sunt mult mai scumpe.

Tot din limbajul de specialitate aflam ca termenul cuvée este folosit pentru primii 2050 de litri de lichid obtinut din 4000 kg de struguri. Apoi, termenului cuvee i se atribuie diferite tipuri, in functie de cat de sec sau dulce este vinul spumant obtinut. Tipurile pornesc de la extra brut, brut, extra sec pana la demi sec, demi dulce si dulce.

Sampania vedeta a unei case producatoare de vinuri va purta intotdeauna numele Cuvée de Prestige. De exemplu, sampania vedeta a Casei Moët & Chandon este Dom Pérignon Cuvée de Prestige.

Desi, in linii mari, sampaniile sunt clasificate in functie de parametrii cuvee si varsta, specialistii in vinuri considera ca se pot identifica deja anumite trasaturi ale celor mai cunoscute sampanii in functie de casele producatoare.

De exemplu, Bollinger produce vinuri cu arome bogate, usor cremoase, casa Krug produce vinuri cu arome lemnoase, casei Moët & Chandon ii sunt specifice vinurile fresh si indraznete (bine acidulate), iar casa Perrier-Jouet produce vinuri spumante usoare, cu note florale. 

Varsta vinului spumant/sampaniei

Vinurile si sampaniile vechi, foarte bune dar si scumpe, sunt fabricate din struguri culesi in anul fabricarii (de exemplu, un vin din 2000 este fabricat din struguri culesi in 2000). In schimb, majoritatea vinurilor spumante/sampaniilor de pe piata, putine dintre ele de calitate, sunt fabricate din soiuri mature amestecate cu soiuri tinere.

In 2013, va fi vechi orice vin sau sampanie produsa in perioada 2000-2010. La foarte mare cautare sunt anii 2000, 2002, 2005, 2007 si 2008. Se gasesc si sticle mai vechi de atat, insa sunt foarte scumpe. 

Sampania - preturile si preparatele alaturi de care o poti servi

Pentru ca rasfatul sa fie unul de zile mari, sampania trebuie servita rece, in pahare alungite tinute mai inainte la rece si, alaturi de preparatul culinar al carui gust sa se completeze perfect cu cel al sampaniei. Si mai exact, bucataria japoneza si libaneza complimenteaza sampania de calitate, in particular preparatele cu peste crud sau piept de pui alaturi de condimente care nu sunt picante, ci mai degraba intens aromate. Despre curry se spune ca accentueaza aroma oricarei sampanii.

Sigur te intereseaza si preturile. Ele reflecta, intr-o oarecare masura, faptul ca stim prea putin despre adevaratele sampanii/vinuri spumante. In Romania vei plati pentru o sticla de Armand Brignac peste 200.000 lei, pentru o sticla Krug vei da 1370 lei, iar pentru o sticla Moët & Chandon vei scoate din buzunar in jur de 250 lei. Cele mai accesibile sunt sampaniile producatorilor autohtoni, care pot costa in jur de 36 lei.


 

Daca doresti sa traiesti o experienta multisenzoriala iti recomand sa alegi o sticla de sampanie de calitate si sa o servesti alaturi de o portie de sushi, piept de pui in crusta de curry sau piept de pui pe pat de orez salbatic, condimentat cu scortisoara, nuci caju si muguri de pin.
 
Ce fel de nevasta vei fi: buna sau rea?
Incepe quiz
Ce fel de nevasta vei fi: buna sau rea?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.9 (11)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.