Șapte mâncăruri scumpe periculoase pentru sănătate

Șapte mâncăruri scumpe periculoase pentru sănătate

Redactor Alexa Galgau

Se pare că uneori e bine să nu îți poți permite cele mai scumpe mâncăruri. Cel puțin aceasta este concluzia la care ajungem dacă citim câte ceva despre preparatele periculoase care au un preț piperat. Unora le place sentimentul că fac ceva periculos, chiar și atunci când doar mănâncă, și nu doar că și-ar risca viața în acest scop, ci ar plăti și bani grei pentru aceste senzații tari.

Iată șapte mâncăruri scumpe extrem de periculoase pentru sănătate, dar pentru care unii sunt dispuși să plătească o avere!

Mâncăruri scumpe care pot ucide

1. Pește Fugu

Este un preparat tradițional japonez care trimite cel puțin 50 de oameni în spital în fiecare an, dintre care câțiva ajung chiar să decedeze. Acest pește conține o toxină care amorțește ușor buzele și, dacă nu este gătit cum trebuie, poate să paralizeze inclusiv mușchii pieptului, conducând la sufocare. Bucătarii care vor să prepare pește Fugu trebuie să treacă prin testări riguroase timp de doi ani. Nu putem să nu ne întrebăm: oare cine are curajul să testeze preparatul lor?

2. Creier de maimuță

Deși vânarea maimuțelor este ilegală în cea mai mare parte a Asiei de Sud, fiind pedepsită cu 10 ani de închisoare, multe specii sălbatice mai pot fi găsite și mâncate în anumite părți ale Chinei, Malaeziei și Singapore. Cei care se încumetă să consume creier de maimuță riscă să dezvolte boala Creutzfeldt-Jakob, o afecțiune degenerativă a creierului, similară cu boala vacii nebune, care cauzează demență și, în cele din urmă, duce la deces. Nu există tratament pentru această boală.

3. Sannakji

În limba coreeană, „sannakji” vine de la „san” (care înseamnă „viu”) și „nakji” (care înseamnă „caracatiță”). Acesta este unul dintre cele mai cunoscute feluri de mâncare coreeană și se numără printre cele mai periculoase mâncăruri scumpe din lume. Caracatița este tăiată în bucățele mici când încă este în viață, iar pericolul vine din faptul că are pe tentacule porțiuni care rămân active. Aceste se pot lipi de gâtul celui care le mănâncă, provocând înecul.  

4. Brânză din lapte de elan

Acest produs bizar provine din Suedia, unde o familie de fermieri a venit cu ideea „genială” de a face brânză din lapte de elan. Alimentul este produs în cantități foarte mici, deoarece procesul de extragere a laptelui este dificil și are loc doar în anumite perioade ale anului (mai-septembrie). Din acest motiv, laptele de elan face parte din categoria „mâncăruri scumpe”. Brânza din lapte de elan nu se supune reglementărilor create pentru alte produse lactate și prezintă un risc ridicat salmonella, listeria și E.coli, boli care pot fi fatale.

5. Casu marzu

Pe piața neagră din Sardinia, acest tip de brânză costă „doar” 1000 de dolari kilogramul și este un preparat tradițional, servit de obicei la nunți sau botezuri. Produsul a fost interzis, deoarece este preparat în condiții insalubre și prezintă numeroase riscuri pentru sănătate. Procesul de producție este pe cât de bizar, pe atât de scârbos: o specie anume de musculițe sunt atrase pe brânză, unde își depun ouăle și duc la apariția viermilor; aceștia „umblă” nestingheriți prin brânză și eliberează diverse enzime care îi schimbă treptat consistența. Da, ai ghicit, brânza trebuie mâncată cu tot cu viermi, care mai apoi pot depune ouă în stomac, provocând infecții serioase și chiar moartea. Cine ar putea vreodată să mănânce un astfel de produs?

6. Ciuperci Amanita

Ciupercile Amanita nu se prepară și nu se vând spre consum, însă arată aproape identic cu alte ciuperci considerate delicatese, care costă 2000 de dolari pe kilogram: ciupercile matsutake. Diferența dintre cele două constă în faptul că primele sunt otrăvitoare, iar culegătorii nu pot distinge întotdeauna cele două specii de ciuperci.

7. Țipari de sticlă

Costă cam 5000 de dolari pe kilogram și te pot ucide. Țiparii transparenți sunt foarte greu de prins și sunt și foarte rari. Orice schimbare de temperatură a apei poate să afecteze dramatic numărul lor. La fel ca peștele Fugu, țiparul este plin de toxine care pot să cauzeze crampe musculare severe, inclusiv la nivelul inimii. Cei mai supuși riscului sunt tinerii și cei care au probleme cu inima. Bucătarii care pregătesc țipari trec printr-o perioadă lungă de antrenament, dar chiar și așa: ți-ai risca viața pentru o cină îndestulătoare și scumpă?

Aceste mâncăruri scumpe ar trebui interzise, având în vedere cât de periculoase sunt. Cu toate acestea, nu putem spune că ne miră prea mult faptul că oamenii continuă să le consume, pentru că se știe cât de nechibzuită este specia noastră uneori.

Descoperă și cele mai scumpe mâncăruri din lume!

Sursa: elitedaily.com

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (1)

Vezi cele mai noi video-uri de pe divahair.ro

Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.