Ghidul complet al perlelor

Ghidul complet al perlelor
Gabriela David, redactor Divahair.ro

Coco Chanel exprima in cateva cuvinte definitia elegantei: orice femeie are nevoie de o rochie neagra si de un sirag de perle. De fapt, ea chiar era renumita pentru un truc: isi punea la gat multe siraguri de perle, din care unul singur era veritabil. Efectul? Toate pareau veritabile, iar eleganta ei era, ca intotdeauna, desavarsita.

Perlele cu greu pot fi descrise in vorbe, fiind nu numai un simbol al feminitatii si al elegantei, ci un produs al naturii care straluceste prin perfectiune estetica si farmec seducator. Si pentru ca, intr-adevar, orice femeie trebuie sa aiba in posesie un sirag de perle veritabile, Diva Hair iti ofera un ghid complet al perlelor, care sa te ajute sa le intelegi valoarea.


ISTORIA PERLELOR

Se spune ca perlele, lacrimile zeilor asa cum le spuneau persanii, sunt primele giuvaere cunoscute de om. In jurul lor s-au nascut legende, grecii spuneau ca perlele sunt aduse de stridii de pe luna, iar romanii creditau existenta lor zeitei Venus si le asociau cu fertilitatea. Exista consemnari ale perlelor chiar si in Vechiul Testament, in Coran si Talmud, iar liderii arabi, persani si indieni au dus razboaie pentru controlul zonelor de productie a perlelor, cea mai renumita fiind Golful Manaar.

poza perle in diferite culori

In zona mediterana, fenicienii au fost cei care au deschis apetitul pentru perle, iar Homer le-a mentionat in versurile sale. Insa perlele au cucerit Europa o data cu Alexandru cel Mare si campania sa de unire a Occidentului cu Orientul. Romanii au fost, insa cei care au ridicat rangul perlelor, folosindu-le ca bijuterii si impodobind orice cu ele, de la haine la obiecte de ornament. Caligula, unul dintre imparatii romani, a asezat la gatul calului lui un colier urias din perle.

Renasterea a adus din nou in centrul atentiei perlele ca bijuterii personale, mai ales ca aceasta perioada era prospera si creativa. Regina Elizabeta I a avut o pasiune atat de puternica pentru perle incat purta cate 7 siraguri de perle, unele care ajungeau pana la genunchi. Tot ea a fost posesoarea unei rochii incrustata cu 3.000 de perle.

De la inceputul secolului 19, perlele au devenit cea mai populara bijuterie. De-a lungul istoriei perla s-a dovedit a fi cea mai seducatoare bijuterie, pentru ca ea este folosita de noi in starea pura in care natura ne-o ofera, fara sa fie nevoie de modificari artificiale, de taieturi sau de cizelare.


CREATIA PERLELOR

Perlele naturale, denumite si perle orientale, sunt formate in interiorul anumitor specii de stridii, midii sau scoici, cand in interiorul lor se strecoara o materie straina, precum un fir de nisip, o insecta, un vierme.

Ca mecanism defensiv, molusca secreta un fluid asemanator satinului, numit sidef, pentru a acoperi materia straina, strat cu strat, si astfel perla este formata.

In imagine inel cu perla Conch si diamante montate in platina - 65.000 Euro

poza inel cu perla Conch

poza inel cu perla de cultura South Sea  

Perlele de cultura trec prin acelasi proces precum cele naturale, singura diferenta fiind data de faptul ca materia straina este introdusa in molusca artificial, de om. In general, aceste perle sunt mai mari decat cele naturale, pentru ca si materia straina este un pic mai mare. Cu cat straturile de nacru sau sidef sunt mai multe si acopera nucleul perlei, cu atat marimea nucleului nu afecteaza calitatea perlei.

In imagine inel cu perla de cultura South Sea si diamante montate in platina - 35.000 Euro

Perlele naturale sau de cultura pot fi de apa dulce sau apa sarata. Cele de apa sarata sunt de o calitate superioara, cele de apa dulce prezentand neregularitati in forma. Totusi, cei care aprecieaza perlele nu tin cont de originea lor, ci de calitatea perlei in sine.

Procesul de formare a unei perle dureaza cativa ani. Molustele trebuie sa ajunga la maturitate, proces care dureaza trei ani, si abia apoi pot fi implantate cu materia straina. Apoi mai dureaza inca trei ani pana ce perla se formeaza. De multe ori molusca respinge materia straina, perla formata este prea diforma, sau molusca moare. Dupa 10 ani aproape 50% din moluste nu supravietuiesc, si numai 5% produc perle cu adevarat valoroase.

Perlele de imitatie sunt o cu totul alta poveste. O margica de sticla este introdusa intr-o solutie facuta din solzi de peste, asemanatoare in nuanta si textura cu sideful. Stratul este insa foarte subtire, astfel ca poti sa treci cu dintii peste o perla si sa iti dai seama daca este sau nu falsa. Pe o imitatie, dintii trec foarte usor, insa pe o perla veritabila vei simti stratul de sidef granulos. Mallorca este renumita pentru productia de perle de imitatie.

poza colier de perle de imitatie

Colier din perle de imitatie, 30 Euro

poza colier de perle de imitatie

Colier din perle de imitatie, 30 Euro

 

TIPURI DE PERLE DE CULTURA

Sunt multe tipuri de perle extrem de valoroase sau accesibile, care trebuie introduse in vocabularul nostru estetic.

Perle Akoya

Acestea sunt cultivate in apele sarate din Japonia, China fiind cel de-al doilea producator, in speciile Pinctada fucataoyster. Temperaturile permit ca perla sa se dezvolte uniform, iar luciul ei sa fie extraordinar. Dureaza intre 8 si 24 de luni pentru ca perla sa se formeze, iar marimea ei variaza intre 2 si 10 milimetri, culorile osciland intre alb-argintiu, crem, auriu sau gri-albastru. Aceste perle sunt ideale pentru monturi in bijuterii, alaturi de aur sau platina, si sunt cele mai frumoase si mai valoroase perle produse in cantitati mari.

In imagine: cercei cu perle Akoya montate in aur alb de 18K - 250 Euro

poza cercei cu perle akoya

Perle de apa dulce

poza cercei cu perle de apa dulce

Acestea se formeaza in lacuri, rauri, helestee si alte forme de apa dulce in special in China, dar si in Japonia si SUA. Intr-o singura molusca pot fi cultivate peste 40 de perle in acelasi timp, precum specia Hyriosis cumingi. Multi ani fermierii s-au concentrat pe productie masiva, insa in prezent tehnologia moderna permita si o calitate mai buna. Dureaza intre 3 si 7 ani pana ce se formeaza o perla a carei marime variaza intre 3 si 13 milimetri. Pot avea nuante diferite, de la alb, la roz, piersica, lavanda, gri, galben si crem.

In imagine: cercei cu perle de apa dulce montate in aur de 14 K - 150 Euro

Perle din Marile de Sud

Aceste perle sunt cultivate in Australia, Indonezia, Filipine, Myanmar si Talianda in specii de stridii precum Pinctada maxima. Aceste perle sunt cele mai rare, dureaza de la 20 la 24 de luni pana ce sunt complet formate, iar stridia este foarte sensibila si poate oricand sa moara. Marimea lor variaza intre 9 si 30 de milimetri, iar culorile sunt argintiu, roz-argintiu, alb, alb-roz, alb-auriu si auriu.

In imagine: cercei cu perla South Sea montata in aur alb de 14K - 1.500 Euro

poza cercei cu perla South Sea

Perlele tahitiene

poza cercei cu perla tahitiana

Acestea sunt cultivate intr-o stridie numita Pinctada margaritifera cumingi - Stridia cu buza neagra, in Polinezia Franceza. Numai una din 10.000 de astfel de stridii produce o perla. Fiind atat de rare, ele nu sunt produse in masa. Este nevoie de 22 pana la 26 de luni pentru ca perla sa fie formata si marimea variaza intre 8 si 18 milimetri. Exista si extreme: cea mai mare perla tahitiana gasita vreodata avea 25 de milimetri in diametru! Culorile varieaza de la negru, la gri inchis, gri argintiu, negru-roz, negru-bleu, negru-verde si vinetiu. Cea mai populara este insa nuanta penelor de strut - un negru curcubeu.

In imagine: cercei cu perle tahitiene - 400 Euro

  

CARACTERISTICILE SI VALOAREA PERLELOR

Perlele sunt clasificate dupa origine, apoi gradate in functie de marime, forma, grosimea sidefului, luciu, claritatea suprafetei si, pentru bijuterii, gradul de asortare. Aceste calitati nu sunt considerate egale, o grosime mare a sidefului nu inseamna ca perla are o valoare mare, insa o perla foarte neteda si rotunda este foarte valoroasa.

Luciul este stralucirea interna a unei perle dar si stralucirea pentru ochiul uman. Acest factor este cel mai important indicator in evaluarea calitatii perlelor, deoarece separa ordinarul de extraordinar. Este inima si sufletul unei perle. Perlele cu un luciu de calitate reflecta imaginile din jurul lor precum o oglinda, si accentueaza luciul intr-o stralucire tridimensionala.

poza imagini luciu perle 

Suprafata unei perle se refera strict la netezimea acesteia, la existenta sau inexistenta unor defecte fizice pe suprafata ei. Trebuie sa ne amintim ca perla este produsa in natura, fara modificari artificiale, de aceea sansele ca o perla sa iasa perfect neteda sunt mici. De aici provine si valoarea mare a unei perle fara defecte de suprafata.

poza perle cu diferite suprafete

Culoarea unei perle poate varia de la alb-argintiu la negru. Aici se ia in considerare atat culoarea corpului cat si subtonurile, nuantele translucide care se nasc din culoarea de baza.

poza culori pentru perle South Sea

poza diferite culori perle tahitiene

Forma unei perle oscileaza de la perfect rotunda la semi-rotunda, la ovala, picatura si forma semi-baroca sau baroca. Ultima forma este cea mai putin valoroasa, referindu-se la formele asimetrice. Cu cat perla este mai sferica cu atat va fi mai valoroasa.

poza diferite forme de perle

Marimea unei perle se calculeaza masurand diametrul in milimetri. Pot sa fie perle mai mici de un milimetru, dar si perle care ajung la 20 de milimetri, cele din Marea de Sud. Bineinteles, cu cat perla este mai mare, are o forma si o netezime buna, cu atat este mai valoroasa.

poza perle in diferite marimi

Asortarea se refera strict la bijuteriile din perle si la atentia pe care producatorul a acordat-o in a potrivi perlele intre ele, tinand cont de toate calitatile. Un colier de perle unde perlele se potrivesc in forma, culoare, suprafata, marime si luciu este mult mai valoros decat un colier cu perle in diferite nuante si marimi.

set de colier si cercei perle Akoya

Set colier si cercei perle Akoya, 3.200 Euro

set de colier si cercei perle South Sea

Set colier si cercei cu perle South Sea, 7.800 Euro

 

CUM INTRETII PERLELE

Daca esti fericita posesoarea a unei bijuterii din sau care contine perle trebuie sa stii ca ele necesita o intretinere adecvata. Perlele sunt produse de organisme vii, de aceea sunt sensibile la chimicale si fluide ale corpului.

poza perle

Toate perle sunt sensibile la pielea umana si umezeala acesteia, mai ales ca pielea produce un acid care de-a lungul timpului poate sa afecteze sideful unei perle si sa o deformeze. Asta inseamna ca, daca perla se atinge de corpul tau, trebuie sa o cureti de fiecare data dupa ce ai folosit bijuteria.

- nu folosi niciodata chimicale pentru curatarea perlelor, nici produse dedicate intretinerii bijuteriilor, acestea sunt bune numai pentru pietre pretioase;
- curata perlele cu o carpa moale din bumbac inmuiata in apa calda. Astfel vei mentine suprafata curata si vei "hidrata" perla care, fiind construita din minerale, are nevoie de hidratare;
- intinde-le pe o suprafata uscata si curata pentru a se usca;
- nu depozita perlele laolalta cu alte bijuterii, se pot zgaria foarte usor si nici nu le tine atarnate, montura lor se va slabi;
- o data la cativa ani du perlele la un bijutier profesionist ca sa le curete cum trebuie si sa verifice rezistenta monturii.


CUM ASORTAM BIJUTERIILE CU PERLE IN TINUTE

Dupa cum bine stim perlele se regasesc in monturile oricarui tip de bijuterie, de la inele, cercei la bratari si coliere. Pentru a le asorta trebuie sa tinem cont de cateva reguli simple:

Asorteaza clasic la clasic
Mai precis, o tinuta clasica se va potrivi de minune cu un set de bijuterii cu perle. O tinuta clasica inseamna o rochie simpla, inseamna un costum office elegant sau o rochie de mireasa. Un set de bijuterii clasic inseamna ori siragul obisnuit de perle ori o perla montata pe aur, argint sau platina.

poza set colier, cercei, bratara cu perle de apa dulce

Set cercei, colier si bratara perle de apa dulce - 1.000 Euro

set cercei si pandantiv perle Akoya

Set perle Akoya, 400 Euro

colier cu perla tahitiana

Colier cu perla tahitiana, 1.500 Euro

Nu exagera
Mai precis, doua bijuterii cu o singura perla de mare valoare montata va fi indeajuns sa iti evidentieze tinuta. O singura bijuterie cu perle, din nou, va fi indeajuns pentru orice tinuta. Nu trebuie sa asortezi la un colier si cercei din perle si bratara si inel. Uneori chiar si un inel pretios este indeajuns.

poza cercei si colier perle tahitiene

Set perle tahitiene, 1.500 Euro

poza inel cu perla tahitiana

Inel cu perla tahitiana 500 Euro

poza colier cu perle tahitiene in forma baroca

Colier din perle tahitiene in forma baroca, 800 Euro

Asorteaza modele originale si combinatii de culori la tinute moderne
Daca vrei sa introduci perlele intr-o tinuta moderna, care sparge tiparele clasicului, atunci si bijuteria din perle trebuie sa depaseasca aceste tipare. De aceea, ori alegi un colier de perle in diferite nuante, foarte lung, ori alegi bijuterii cu monturi iesite din comun.

poza cercei cu perle akoya

Cercei cu perle Akoya, 80 Euro

poza colier cu perla Akoya

Colier cu perla Akoya, 200 Euro

Colier lung din perle de apa dulce, 300 Euro poza colier lung din perle de apa dulce

 

 

poza bratara din perle de apa dulce

Bratara din perle de apa dulce, 30 Euro

Produsele prezentate in acest articol sunt preluate de pe site-urilor unor producatori internationali si au preturi aproximative

Tie iti plac perlele?

Alte subiecte care te-ar putea interesa:

Cei mai originali designeri de bijuterii din lume

Bijuteriile si personalitatea ta

Ghidul complet ala diamantelor 

Subiecte de pe forum:

Pastrarea si curatarea bijuteriilor din argint

Bijuterii handmade, unicat

Accesoriile

Iman Vezi galeria foto » Alexis Bedel Ashley Green
Ai nevoie de o schimbare in viaţa ta?
Incepe quiz
Ai nevoie de o schimbare in viaţa ta?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.9 (164)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.
    luiza (anonim)
    28 octombrie 2011 19:07

    nu va suparati am cateva perle si nu stiu unde ma pot duce sa vad daca sant sau nu veritabile si sa le vand va rog ajuta tima va multumesc adresa mea de email este luiza283@yahoo.com

    Maria (anonim)
    26 noiembrie 2010 00:12

    Ador perlele!!! Am aflat lucruri interesante din acest articol, sper sa aflam mai multe și despre alte pietre prețioase.

    alina (anonim)
    25 noiembrie 2010 22:10

    Da, sunt foarte frumoase dar si scumpe....

    florance (anonim)
    25 noiembrie 2010 14:02

    superb articol si pentru cele care nu stiau nimic despre perlele de cultura spar k le-ati convins sa-si cumpere macar un sirag,mai ales acum cand se gasesc in romania mai peste tot si sunt destul de accesibile,decat sa poarte imitatii. eu sunt o mare "fana" a perlelor de cultura,am peste 30 de siraguri/bijuterii cu aceste geme naturale. LE ADOR! BRAVO VOUA PT ACEST ARTICIO.

    wera (anonim)
    25 noiembrie 2010 12:12

    da, ''foarte educativ'' nu mai aveam pe ce cheltui 8000 de euro, iacata ma duc sa-mi cumpar niste perle...

    criszzl
    3 aprilie 2011 18:06

    eu cred k imediat dupa ce a citit articolul wera a fost sa isi cumpere perle ( sintetice) dar la 8 lei

    patryk
    26 noiembrie 2010 15:03

    Articolul este chiar interesant...Mai aflam si noi ceva nou. si in plus, nu te obliga nimeni sa iti cumperi perle daca nu iti plac/nu iti permiti.

    Oana.Zidaru
    26 noiembrie 2010 10:10

    Wera, acest articol este totusi postat la categoria de Lux.

    Mihaela (anonim)
    25 noiembrie 2010 11:11

    Foarte educativ articol. Nota mea este 10.

    Aalx
    25 noiembrie 2010 09:09

    Acest articol m-a determinat sa-mi placa mai mult perlele :D Sunt foarte frumoase :X Nota 10 !