10 lucruri pe care nu le stiai despre copiii gemeni

10 lucruri pe care nu le stiai despre copiii gemeni

Adelina Ion

Cele mai recente statistici indica faptul ca 1 din 30 de copii nascuti in anul 2009 a fost geaman, acest raport fiind cu 76% mai mare decat in anul 1980. Ne place sa-i admiram pe strada atunci cand ii vedem imbracati la fel, ne punem adesea intrebarea daca oamenii care fac parte din anturajul lor nu ii confunda sau urmarim amuzati clipurile postate pe Youtube in care sunt protagonisti. Cu toate acestea, despre gemeni cunoastem extrem de putine lucruri. Oare cati dintre noi stiu faptul ca gemenii identici au amprente digitale diferite sau ca femeile inalte au mai multe sanse de a da nastere unei perechi de gemeni decat femeile scunde?

Afla, in randurile care urmeaza, cele mai interesante 10 lucruri despre copiii gemeni descoperite in urma studiilor indelungate.

1. Copii gemeni sau simpli frati?

Scriitoarea Melanie Thernstrom a consemnat intr-un jurnal experientele sale privitoare la problema femeii moderne, infertilitatea. La un moment dat, aceasta a gasit o donatoare de ovule, iar doi embrioni au fost implantati in doua utere separate. Ambele implantari au reusit, copiii gemeni nascandu-se la 5 zile diferenta unul de altul. Se punea insa intrebarea, pertinenta de altfel, daca acesti copii sunt cu adevarat gemeni, stiut fiind faptul ca acestia se dezvolta in acelasi uter, impartind acelasi material genetic. Melanie sustine ca sunt gemeni, pornind de la rationamentul ca fratii care nu sunt gemeni se nasc la diferenta de cel putin 9 luni unul fata de altul. 

2. Copii gemeni, interese similare

De-a lungul timpului, au existat numeroase cazuri de copii gemeni care, in ciuda faptului ca au fost despartiti, au dezvoltat aceleasi trasaturi de personalitate si aceleasi interese. Este celebru cazul unei perechi de gemeni care au fost adoptati separat pe cand aveau doar o luna. Desi familiile celor doi nu se cunosteau, ambele au ales pentru gemeni numele de Jim. Cand, la varsta de 39 de ani, cei doi au avut ocazia sa se cunoasca, au descoperit nu doar ca aveau acelasi nume, dar si ca ambii aveau aceleasi dimensiuni corporale (1.83 m inaltime si 82 kg) erau casatoriti cu femei numite Betty, aveau cate un fiu pe care il botezasera James Alan, respectiv James Allan, si cate un caine numit Toy. Mai mult, ambii lucrasera ca sefi de politie cu jumatate de norma in Ohio, iar matematica si ortografia fusesera disciplinele fata de care fratii nu manifestasera nicio atractie. 

3. Copiii gemeni se inteleg intr-o limba proprie

Cu siguranta ai vazut filmuletul de pe Youtube ai caror protagonisti erau o pereche de copii gemeni care foloseau un limbaj inteles numai de ei. Conform Institutului de Lingvistica Generala, 40% dintre perechile de gemeni dezvolta propriul limbaj. Exista, insa, o teorie in curs de cercetare care sustine ca gemenii care folosesc acest limbaj timp indelungat risca sa se dezvolte mai greu. Spre exemplu, daca unul dintre frati face greseli de fonetica, celalalt nu-l corecteaza deoarece el intelege exact ce aude. In cazul in care te preocupa modul in care gemenii tai se exprima, asigura-te ca iti petreci suficient timp cu fiecare, vorbind cu ei si citindu-le. Cu cat aud mai mult limba folosita de un adult, cu atat mai repede si mai usor isi vor dezvolta si ei limbajul.

4. Mamele consumatoare de lactate, sanse mari de a naste copii gemeni

Un studiu a demonstrat ca femeile care obisnuiesc sa consume lactate au sanse mari de a da nastere unei perechi de gemeni, spre deosebire de cele care nu consuma aceste alimente. Consumul de lapte influenteaza hormonul IGF-1, un factor de crestere cu structura similara insulinei, care creste sensibilitatea ovarelor la foliculul hormono-stimulant, marind astfel sansele de ovulatie simultana din ambele ovare. Astfel chiar si o crestere cu 10 procente a consumului de produse lactate poate influenta sansa ta de a avea copii gemeni, sustin oamenii de stiinta. Concentratiile sanguine ale IGF-1 sunt cu 13 procente mai scazute in cazul femeilor care au adoptat alimentatia vegana

5. Interactiunea fizica la copiii gemeni

Erin Levis, mama a trei copii din Illinois, adora sa traga cu ochiul la fetitele ei gemene in timp ce acestea erau impreuna. Cand dormeau, gemenele se tineau de mana, cand stateau pe canapea si se uitau la televizor, fiecare dintre ele tinea bratele si picioarele incolacite in jurul surorii. Erin crede despre gemeni ca nevoia acestui contact fizic este o continuare a apropierii fizice din perioada de gestatie, cand au impartit acelasi „spatiu de locuit". De altfel, este celebru cazul dat publicitatii nu cu foarte mult timp in urma in care o pereche de gemene monozigote (gemeni care impart atat placenta, cat si sacul amniotic) s-au nascut tinandu-se de mana.  

6. Femeile inalte, predispuse la a naste copii gemeni

Esti posesoare de picioare lungi? Ai sanse mari de a da nastere la gemeni. Pentru a ajunge la aceasta concluzie, oamenii de stiinta au masurat inaltimile a 129 de mame de gemeni si tripleti. Explicatia sta in acelasi factor de crestere de tip insulina despre care ti-am vorbit intr-un paragraf anterior, gratie caruia sensibilitatea ovarelor la hormonii stimulatori foliculari se mareste, crescand astfel si sansele de ovulatie din ambele ovare. 

7. Copiii gemeni: identici sau fraternali?

Exista doua tipuri de copii gemeni: fraternali si identici. Gemenii fraternali, care nu seamana perfect intre ei, au avut in stadiul de fetusi propriul sac amniotic si propria placenta. Gemenii identici seamana ca doua picaturi de apa, iar intrauterin 70% dintre ei au propriul sac amniotic, dar impart aceeasi placenta, iar 30% au atat sac amniotic propriu, cat si placenta proprie. Adesea, la ecograf parintii pot fi informati gresit ca vor avea gemeni identici, pentru ca la nastere sa se dovedeasca faptul ca era vorba despre gemeni fraternali. Acest lucru se intampla pentru ca in 1/3 din cazurile de gemeni identici, zigotul se divide in termen de doua zile de la fertilizare, dezvoltandu-se in placente separate (majoritatea oamenilor asociaza automat placentele separate cu gemenii identici). 

8. Copiii gemeni - acelasi ADN, amprente diferite

Copiii gemeni impart orice trasatura fizica sau de comportament, nu insa si amprentele digitale. Specialistii sustin ca dezvoltarea amprentelor este influentata de factorii de mediu, cum ar fi, printre altele, pozitia fatului in uter sau contactul acestuia cu sacul amniotic. Asa ca o infractiune savarsita de un individ care are un frate geaman nu va putea fi pusa niciodata pe seama fratelui nevinovat intrucat amprentele, una dintre cele mai concludente probe, vor conduce catre adevaratul vinovat. 

9. Alaptezi? Vei naste copii gemeni!

Ai un bebelus pe care il alaptezi si iti doresti totodata sa ramai insarcinata? Ai sanse mari sa dai nastere unei perechi de gemeni. Explicatia consta in faptul ca factorul de crestere de tip insulina ramane ridicat la femeia care alapteaza intrucat acesta sustine productia de lapte, crescand astfel si sansele de ovulatie din ambele ovare. Chiar daca ai oprit alaptarea celui mic, sansele de a aduce pe lume copii gemeni data viitoare raman ridicate cu conditia sa fi alaptat primul copil cel putin 20 de luni.

10. Nasterea naturala, prima optiune chiar daca ai copii gemeni 

O lunga perioada de timp, cezariana a fost recomandata ca cea mai sigura metoda pentru nasterea gemenilor. Totusi, un studiu publicat in Jurnalul de Medicina din New England sugereaza ca nasterea naturala este la fel de sigura, cu conditia ca cel putin primul copil sa se afle in prezentatie craniana, iar cel de-al doilea sa se afle intr-o pozitie care sa favorizeze nasterea: fie cu capul in jos, fie cu picioarele sau cu sezutul. Beneficiile nasterii vaginale includ, printre altele, o durere mult mai mica dupa nastere decat in cazul cezarienei, un timp de refacere mult mai scurt si declansarea mai rapida a lactatiei.

Tie ti-ar surade ideea de a avea copii gemeni?

Ce spune oja pe care o folosesti despre tine?
Incepe quiz
Ce spune oja pe care o folosesti despre tine?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.4 (14)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.