Nu Skin

12 greșeli neintenționate pe care le putem face ca părinți și care îi vor afecta pe copiii noștri mai târziu în viață

Alina Maria Chirita, redactor DivaHair.ro

A avea un copil ne poate face să îi apreciem pe părinții noștri mai mult, pe măsură ce înțelegem cât de dificilă poate fi această meserie. Sunt subiecte care ne consumă emoțional în creșterea unui copil și, totodată, chiar dacă avem impresia că suntem bine intenționați, atitudinea noastră poate fi percepută ca vătămatoare de către copiii noștri.

Ei înțeleg foarte multe lucruri încă din primele luni de viață și încearcă să ne copieze comportamentul de cele mai multe ori. Află, în galeria foto, care sunt greșelile neintenționate pe care le poți face în educația copilului tău și care îl pot afecta când ajunge la maturitate.

Surse articol: BrightSide / Nation / Independent

Îl obligi să fie afectuos

Îl obligi să fie afectuos

Acest lucru ar trebui evitat, deoarece îl poate face pe copilul tău să simtă că scopul său principal în viață este de a-i mulțumi pe ceilalți. El poate considera astfel că nu are drepturi și că propriile sale nevoi sunt pe loc secundar. Mai târziu poate avea probleme cu încrederea în sine și poate crede că este vinovat pentru că anumite persoane nu îl agreează. 

Îl faci să se simtă responsabil pentru starea ta de spirit

Îl faci să se simtă responsabil pentru emoțiile tale

Un astfel de comportament din partea părintelui îl poate împovăra pe copil și îl poate face să dezvolte o codependență. Așadar, evită să spui: "Fă acest lucru, mă voi supăra foarte tare dacă nu îl faci." Copilul poate avea relații disfuncționale mai târziu, în viața de cuplu sau cu prietenii. Când vine vorba despre viața amoroasă, el se poate simți resposabil să își facă mereu partenerul fericit, orice ar fi, în loc să înțeleagă că nu îi poate controla stările tot timpul. 

Citește și: Lucruri pe care să nu le faci niciodată în relația cu copilul tău, dacă nu vrei să-l marchezi pe viață

Are acces la detalii intime 

Are acces la detalii intime 

Deoarece copiii sunt dependenți de adulți este important să se simtă în siguranță alături de părinții lor. Când mama sau tatăl îi spune copilului toate detaliile vieții sale private, sentimentul autorității poate fi pierdut pe măsură ce limitele sunt distruse. Copilul poate crește și deveni o persoană cu probleme de disciplină. Bineînțeles, asta nu înseamnă că nu trebuie să comunici cu el în privința altor aspecte. Însă există anumite informații din viața părinților pe care un copil nu ar trebui să le știe.

Îl forțezi să facă ce vrei tu

Îl forțezi să facă ce vrei tu

Cerințele efectuate cu un ton autoritar pot avea un efect dăunător asupra personalității copilului. Experții în parenting te sfătuiesc să eviți să îi impui copilului tău ce sport să practice sau ce activitate artistică să facă. În schimb, oferă-i ocazia de a face propriile alegeri și astfel va simți că are parte de toată susținerea ta. 

Surse foto: IStock

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)

Vezi cele mai noi video-uri de pe divahair.ro

Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

    Ti-a placut articolul? Urmareste DivaHair pe Facebook sau pe mail!

    Cauta un furnizor in zona ta

    top 5 divahair.ro - mama si copilul

    1. 6 sfaturi de fitness și wellness pentru primul trimestru de sarcină (61 vizite)