3 metode de la vedete pentru timp de calitate în familie

3 metode de la vedete pentru timp de calitate în familie

Redactor Divahair.ro

Anul acesta, Ziua Familiei marchează și ieșirea din izolare voluntară, încheind două luni în care spațiul casei a fost totodată locuință, loc de joacă, grădiniță/școală, birou. Petrecerea timpului împreună apropie, dar și distanțează în același timp, atunci când părinții nu pot fi doar parteneri de joacă pentru cei mici, ci trebuie să-și și asume rolurile specifice vârstei adulte. Astfel, timpul petrecut împreună nu înseamnă și conectare, iar de Ziua Familiei, Editura DPH, editură axată pe cărți și jocuri educative, a întrebat trei vedete și autori ce înseamnă cărțile și ce rol joacă în petrecerea timpului de calitate în familie.

Lectură în familie

Cercetările au demonstrat că expunerea timpurie contribuie la reducerea anxietății, a agresivității, a hiperactivității și deficitului de atenție. Explicația este cât se poate de simplă: când părinții citesc copiilor, se creează un moment de conectare profundă, în plus poveștile îi ajută pe cei mici să pună în cuvinte emoțiile resimțite, regăsindu-se totodată în povești și învățând să-și controleze comportamentul cu ajutorul personajelor preferate.

Ela Crăciun are 3 copii și experiența i-a demonstrat că exemplul personal este cea mai bună metodă de a-i apropia pe cei mici de lectură și de a crea legături noi în familie.

"Nu știu care sunt metodele altor părinți, dar a mea este una singură. Dorința de a citi vine din apropierea copilului de părinții săi. Înainte de a ști să citească, copiii mei au citit împreună cu mine. Eu le citeam povești seara, la culcare. Rutina cititului s-a întipărit la ei înaintea curiozității și a dorinței. Momentul nostru de apropiere, intimitatea între părinte și copil poate fi creată în jurul unei cărţi. De aceea încurajez toți părinții să le citească copiilor și apoi să îi lase pe ei să își aleagă lecturile preferate. Chiar și acum, dacă eu citesc o carte și cei mici au mai multă disponibilitatea de a face același lucru. Părinții sunt un model, iar pasiunea pentru citit nu se învață, ea este molipsitoare", a spus vedeta TV, autor al cărții 9 luni fără griji.

Ela-Craciun

Mai mult, studiile citate de Editura DPH au arătat că atunci când li se citește zilnic copiilor de 4-5 ani aceștia dezvoltă abilități cognitive – precum limbajul, imaginația, cititul, scrisul, număratul – mai repede.

Conștientizare și aprecieri

Tily Niculae crede că și adulții și copiii ar trebui să citească deopotrivă, îndepărtându-se de gadgeturi și ecrane, care par să ne acapareze timpul. Ea are doi copii, iar Sofia, fiica sa mai mare, a inspirat-o să scrie o carte despre alimentația copilului.

"Copiii ar trebui să citească în special datorită beneficiilor: de la dezvoltarea vocabularului până la dezvoltarea imaginației, dar mai ales pentru descoperirea unor povești fabuloase. Adulții ar fi tare frumos să citească pentru că s-ar vindeca de consumerismul gadgeturilor și s-ar putea să aibă surprize în descoperirea unor carți menite să le schimbe viața. Cum îi apropii pe cei mici de lectură? Cred că depinde de la copil la copil. În niciun caz cu forța, ironia sau presiunea. Pe Sofia am reușit să o fac să citească încet și sigur cu aprecieri multe. De la litere legate, cuvânt legat, propoziție și apoi cărți terminate", a explicat actrița.

Tily-Niculae

Jocuri în familie

Alegerea jocurilor potrivite este cheia pentru a-I face pe cei mici să se implice și să se conecteze astfel cu adulții. Mai mult, jocurile pot duce la aprofundarea unor cunoștințe, la asimilarea lor printr-o modalitate distractivă și într-o atmosferă relaxată. Acestea sunt cu atât mai importante cu cât traversăm o perioadă dificilă, când accesul la educație se face atipic.

"Urmărim dezvoltarea unor abilitați necesare în viață de zi cu zi: de comunicare, de ascultare, de așteptare, cooperare, dezvoltarea inteligenței emoționale, a motricității, empatiei și cunoașterii lumii, ca să enumerăm doar câteva. De asemenea, urmărim și tendințele internaționale în educație, nevoile sesizate de specialiști. De exemplu, pentru perioada următoare am programat lansarea unei colecția Eu sunt... – care îi introduce pe cei mici în lumea meditației, apropiidu-i de noțiuni precum dragoste, relaxare, conexiune cu natura", a explicat Florentina Ion, fondator al Editurii Didactica Publishing House, axată pe cărți și jocuri educative.

familie-fericita

Intră în pielea personajului

Ioana Chicet Macoveiciuc, cunoscută ca Prințesa Urbană, blogger și autor al numeroase cărți pentru copii și adulți, crede că transmiterea emoțiilor atunci când facem ceva, mai ales când citim, este esențială. Este o modalitate de a le capta atenția și de a-I aduce în poveste, fără ca ei să se simtă presați.

"Ca adult ești doar tu cu cartea, și cred că avem nevoie de acest timp. Cartea ne oferă informații, alinare, evadare, subiect de conversație cu alții, sentimentul că ești bine, că ești ascultat. În privința copiilor, secretul este implicarea în poveste și alegerea poveștilor potrivite pentru cei care ascultă. Alegeți povestea potrivită și fiți parte din ea. Cititul le deschide copiilor mintea și inima, ca pe o umbrelă", a precizat Ioana Chichet-Macoveiciuc.

Printesa-Urbana

Un alt factor important în apropierea copiilor de cărți este cartea în sine, de la cum arată coperta, până la ilustrații și mesajul transmis, acestea fiind caracteristicile pe care le pune în prim plan Editura Didactica Publishing House, cu un portofoliu de peste 800 de titluri de carte pentru copii cu vârsta 0-18 ani. De Ziua Familiei, pe site-ul editurii sunt disponibile reduceri de până la 50% la toate titlurile de carte și jocurile disponibile.

 

Ce fel de de familie vei forma?
Incepe quiz
Ce fel de de familie vei forma?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.