5 beneficii ale vitaminei D la copii

Redactor Andreea Baluteanu

Numeroase studii ne îngrijorează, subliniind faptul că tot mai mulți adulți prezintă deficiențe periculoase de vitamina D. Dar cifrele în ceea ce îi privește pe copii sunt chiar și mai alarmante, dat fiind faptul că această substanță nutritivă este esențială pentru o dezvoltare armonioasă în primii ani de viață.

În rândurile de mai jos îți vom prezenta 5 dintre cele mai importante beneficii pe care le are vitamina D pentru copii. Vezi despre ce e vorba și descoperă de ce e atât de periculoasă lipsa acestei vitamine pentru cei mici!

5 motive pentru care copilul tău are nevoie de vitamina D

Sezoanele reci sunt deja un prilej de îngrijorare la orice vârstă, din punctul de vedere al vitaminei D. Stilul de viață actual presupune mai puțin timp petrecut afară, ceea ce a condus la descreșterea producției vitaminei secretate de organism în urma expunerii la soare. Dar și temeiurile realiste de grijă privind radiațiile solare și subțierea stratului de ozon ne preocupă; aplicarea cremei cu SPF ne ferește de ultraviolete, dar descurajează și producția de vitamina D.

Iar situația e chiar mai terifiantă atunci când vine vorba despre cei mici, deoarece vitamina D e vitală în primii ani de viață. Vezi cum anume afectează ea calitatea vieții copilului tău!

Absența de vitamina D, precursoare a diabetului

Știm deja că nivelurile scăzute de vitamina D ne pot predispune la diabet, dar faptul e și mai îngrijorător la copii. Un studiu axat pe 197 de copii și adolescenți suferinzi de diabet a scos la lumină faptul că aproximativ 50% dintre aceștia prezentau deficiențe severe de vitamina D. Concluzia la care au ajuns cercetătorii este că orice pacient suspect sau bolnav de diabet trebuie să își monitorizeze atent nivelurile acestei vitamine.

Vitamina D previne obezitatea la copii

De data aceasta, studiul pe care îl aducem în discuție a luat în calcul 132 de bebeluși, cărora li s-au administrat în primele 11 luni de viață diverse doze de suplimente cu vitamina D. Analizați fiind pe parcursul următorilor trei ani, ei le-au provocat o surpriză cercetătorilor: copiii care primiseră cele mai ridicate doze prezentau un coeficient mai mic de grăsime corporală și mai ridicat de țesut muscular.

Vitamina D susține imunitatea celor mici

De data aceasta, cercetătorii pot doar să se ghideze după rezultate, deși nu înțeleg prea bine mecanismul. Se pare că există o legătură extrem de puternică, chiar dacă imposibil de explicat, încă, între imunitate și vitamina D. Iar copiii care prezintă niveluri echilibrate ale acestei substanțe nutritive au o imunitate mai puternică, răcesc mai rar și dezvoltă mai rar afecțiuni respiratorii.

Vitamina D și asocierea cu ADHD

Suntem fericite că societatea a evoluat suficient de mult încât să nu mai considere că tulburarea de deficit de atenţie și hiperactivitate (ADHD) e „un moft”, un capriciu. Deși nu orice copil agitat suferă de ea, există cu siguranță micuți care întâmpină această problemă ce le poate afecta calitatea vieții, dacă nu e ținută sub control. Corelația cu vitamina D e din nou prezentă: copiii ce suferă de ADHD, monitorizați, au prezentat niveluri mai scăzute de vitamina D decât cei sănătoși.

Vitamina D, „responsabilă” cu buna dispoziție

Ți se pare că micuțul tău e mai capricios iarna? De cele mai multe ori punem schimbările sale bruște și dese de dispoziție pe seama faptului că stă prea mult timp închis în casă, dar cercetătorii par să indice și spre lipsa de vitamina D. Această deficiență e asociată în general sezonului rece și pare să stea la baza acestor tulburări emoționale adesea de neînțeles.

Toți factorii de mai sus ne-au convins că este necesar să fim foarte atente la nivelul de vitamina D în cazul copiilor noștri. Atenție însă, nu administra celui mic suplimentul pe care îl folosești pentru tine. Dacă în cazul adulților riscul de a lua prea multă vitamina D e practic inexistent, copiii au nevoie de doze mai mici.

De aceea îți recomandăm suplimentul special creat pentru ei, Vitoral D Spray Oral pentru copii. Produsul are gust apetisant de căpșune și de xylitol și se administrează pe cale orală. Spray-ul conține vitamina D3, care stimulează absorbția normală a calciului, susține dezvoltarea echilibrată a celui mic și îi protejează dinții și sistemul osos. Suplimentul pentru copii poate fi achiziționat de pe Vavian Pharma!

Surse foto: iStock

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (4)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.