5 modalități de a influența creativitatea copilului tău

Ana Maria Munteanu, redactor sef Divahair.ro

Fiecare părinte își dorește ca al său copil să se dezvolte armonios, de aceea încă de la naștere îl ajută să-și dezvolte creativitatea în diferite moduri.

Iată care sunt cele mai potrivite 5 modalități de a influența în mod pozitiv creativitatea copilului tău.

1. Îi pui la dispoziție un climat familial prietenos

Copilul trebuie tratat ca un om mare, vorbindu-i-se de la egal la egal, cerându-i-se sfaturi, implicându-l în decizii. Se va simți, cum de altfel și este, un membru important al familiei, iar asta îl va ajuta să-și dezvolte inteligența emoțională. Dacă în familie totul este în perfectă armonie, copilul va fi vesel, jucăuș, spontan și plin de creativitate.
Timpul de calitate petrecut în familie îl va pregăti punctual pentru diverse situații sociale și-l va ajuta să devină responsabil, altruist și prietenos. Cu o bună încredere în forțele proprii, va lega ușor prietenii și se va bucura din plin de micile bucurii ale vieții.

2. Îi oferi ocazia de a cânta la un instrument

Îi călăuzești pașii spre creație, dându-i ocazia de a învăța să cânte la un instrument muzical. Muzica este creație pură și dacă-i înțelege tainele atunci, va fi cu adevărat un creator. Va compune melodii cu versuri și rime complexe, cu linii melodice și ritm inedit.

Ascultând diverse stiluri muzicale, în mod sigur, va iubi dansul. Poate va face balet, va aparține unui ansamblu folcloric ori va învăța dansuri de societate. Dansul pentru copil va fi mai mult decât un sport. Va fi o metodă de comunicare, un mod de a se dezvolta, de a se cunoaște. Dansul este o artă, iar adevăratul înțeles se reflectă în emoțiile transmise. Creată cu multă imaginație, fiecare coregrafie va avea povestea ei.

3. Jocurile - adevărate unelte pentru dezvoltarea creativității

Este foarte important să știi să ai răbdare și să te joci cu copilul tău. Nici cea mai performantă jucărie nu poate înlocui plăcerea celui mic de a se juca cu părinții săi. Prin joacă, copiii și părinții pot face diverse roluri dând naștere unor scenarii hazlii.

Potrivită pentru astfel de jocuri este colecția de figurine Papo de pe jadflamande.ro. Cu ajutorul figurinelor se pot crea povești interesante în care cei mici aleg deznodământul. Figurinele pot fi animale sau păsări de orice fel (domestice, salbatice, marine), personaje literare cunoscute ori eroi din desene animate.
Sunt foarte veridice, de dimensiuni diferite, plăcute la atingere, iar copiii le îndrăgesc foarte mult.

4. Călătoriile le testează limitele

Omul când călătorește, învață. Dacă o face de la vârste fragede, atunci lucrurile sunt cu atât mai bune. Călătoriile depășesc cu mult imaginația copiilor, dându-le noi repere față de cele cu care erau obișnuiți. Ieșirea din zona de confort, le testează limitele în diverse situații cheie, reușind să îi ajută să se adapteze.

Ajutați de creativitate vor reuși să ducă la bun sfârșit misiunile din natură devenind adevărați cercetători. Vor iubi marea sau vor prefera drumețiile pe munte, vor explora noi teritorii la pas ori pe bicicletă și vor păstra din fiecare loc amintiri prețioase.

5. Îi dezvolți imaginația citindu-i

Cărțile le extind universul imaginar și îi ajută să creeze lumi paralele în care se refugiază departe de forfota cotidiană. Imaginația celor mici nu are limite și felul lor amuzant de a amesteca lucrurile este dovada clară a faptului că lectura îl îmbie să creeze. Citindu-i zilnic, vocabularul se va îmbunătăți considerabil și el se va exprima mult mai bine oral cât și în scris.

Copilăria este perioada în care visele prind contur în realitate sau doar în imaginație. Un copil fericit este acela care, deși este bine ancorat în prezent, evadează adesea în spații imaginare construite cu scopul de a nu altera spiritul ludic. 

Articolul urmator De ce bunica maternă este cea mai importantă ființă din viața copilului

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)

Vezi cele mai noi video-uri de pe divahair.ro

Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.