5 semne de lipsă de vitamine la copil

5 semne de lipsă de vitamine la copil

Redactor Andreea Baluteanu

Suntem sigure că știi deja că vitaminele sunt esențiale bunei dezvoltări a micii tale minuni. Mai ales în primii ani de viață, orice deficiență a acestora poate cauza mari probleme de sănătate, dintre care unele nu mai pot fi soluționate nici măcar pe termen lung.

Pentru ca situația să devină și mai complicată, de multe ori lipsa de vitamine nu e deloc vizibilă. Mai ales dacă ai impresia că îți hrănești copilul așa cum trebuie, poți trăi cu impresia că îi oferi tot ce are nevoie și să încetezi să mai fii atentă la semnele îngrijorătoare. Noi îți sărim în ajutor și îți prezentăm în rândurile de mai jos 5 semne ale lipsei de vitamine la copii, pe care nu le poți trece sub nicio formă cu vederea.

5 simptome de deficit de vitamine la copii

Sănătatea celui mic e prioritară pentru orice mămică, dar mai ales atunci când ești tânără și lipsită de experiență, misiunea de a-i oferi prichindelului tot ce are nevoie poate părea mai dificilă decât aselenizarea. Să compui un meniu echilibrat, care să îi și placă celui mic, nu e deloc ușor, iar situația devine și mai dificilă atunci când prichindelul suferă de probleme de absorbție a vitaminelor și mineralelor, ce trec de cele mai multe ori nedetectate. Tocmai de aceea, e musai să fii atentă la semnele de mai jos, care îți pot indica faptul că e ceva în neregulă cu minunea ta perfectă!

Copilul tău are mereu ochii uscați: poate suferi de deficit de vitamina A

Vitamina preferată a lui Bugs Bunny susține o vedere sănătoasă, așa că orice deficit al său va afecta pe cale de consecință sănătatea ochilor. Deficiența de vitamina A poate cauza xeroftalmie (sau ochii uscați), xeroza conjunctivitei (boală de ochi caracterizată prin contractarea și uscarea conjunctivitei), slăbirea vederii în timpul nopții, pete Bitot (petele albe de pe ochi) sau keratomalacie (moartea treptată a corneei provocată de uscarea extremă a conjunctivitei sau a corneei).

Lipsa de vitamina A nu afectează însă numai vederea, ci poate determina și apariția problemelor gastrointestinale sau infecții frecvente la gât sau la piept. Mai mult, întârzierea dezvoltării copilului comparativ cu ceilalți prichindei de vârsta sa, mai ales raportat la sistemul osos, te poate duce și ea cu gândul la un deficit.

Ca să preîntâmpini aceste riscuri, hrănește-ți copilul cu ficat, legume cu frunze verzi, ouă și lapte. Partea bună este că deficitul moderat de vitamina A poate fi contracarat fără repercusiuni majore pe termen lung.

Micuțul e foarte iritabil: poate să prezinte lipsă de vitamina B12

Esențială pentru sistemul nervos, vitamina B12 contribuie la o stare psihică de bine și la o bună-dispoziție molipsitoare, ajutând sistemul nervos să echilibreze emoțiile. Tocmai de aceea, un copil iritabil, care plânge din senin, poate suferi de deficiențe de vitamina B12. Alte semne includ anorexia, dezvoltarea fizică și psihică întârziată, probleme neurologice și slăbiciune fizică.

Fii foarte atentă cu acest deficit, deoarece, dacă îl constați mult prea târziu, poate produce daune pe termen lung.

Include în alimentația celui mic carne de pui, cereale integrale, nuci și pește, ca să te asiguri că primește suficientă vitamina B12.

Îi sângerează gingiile: e posibil să nu primească suficientă vitamina C

Responsabilă cu imunitatea și cu protecția antioxidantă, vitamina C e esențială pentru o creștere sănătoasă. Atunci când nu atinge nivelurile necesare, poate provoca simptome precum sângerările gingivale, vânătăi, cicatrizare lentă a rănilor, păr fragil și piele uscată.

Mai ales în copilărie, e esențial să bifăm cantitățile necesare de vitamina C. În cazul în care micuțul suferă de deficit de vitamina C, oferă-i în fiecare zi guava, ardei galben, kiwi, broccoli sau portocale.

Se plânge adesea de crampe musculare: verifică-i nivelul de vitamina D

Mai ales la vârsta copilăriei, crampele musculare nu ar trebui să fie atât de frecvente. Cei mici au mobilitate și flexibilitate mare, iar sedentarismul nici nu ar trebui să intre în discuție. Vitamina D este esențială pentru formarea mușchilor și a oaselor sănătoase (alături de calciu), așa că aici se vor manifesta și primele semne ale unui deficit.

Simptomele deficienței de vitamine D sunt poate cel mai puțin vizibile, de aceea trebuie să fii de 100 de ori mai vigilentă. Printre semnele care pot anunța un deficit de vitamina D se numără crampele, slăbiciunea musculară, fracturile și durerile de dinți.

Oferă-i copilului tău preparate delicioase pe bază de ouă (gălbenușul e una dintre cele mai importante surse de vitamina D), cereale integrale și pește.

Micuțul merge greu sau tremură adesea: îi poate lipsi vitamina E

Partea bună este că acest deficit e foarte rar, așa că nu ar trebui să îți provoace anxietate. De obicei e o consecință a malnutriției (fenomen rar întâlnit în societatea contemporană) și poate rezulta și ca urmare a unei greutăți mici la naștere. Printre cele mai comune semne ale lipsei de vitamina E se numără senzația de slăbăciune, amețeala, problemele cu vederea, dificultatea de a merge sau tremuratul constant.

Prichindelul are nevoie „ca de apă” de migdale, avocado, spanac, cartofi dulci, alimente bogate în vitamina E, care îl vor ajuta să crească mare și sănătos.

Asigură-te că cel mic are un meniu echilibrat, că se joacă mult în aer liber și că doarme suficient, dar recurge și la suplimente. Vitamina D e cea care trebuie să te îngrijoreze cel mai tare, fiind esențială mai ales în sezonul rece, când lumina soarelui, cea care contribuie la producția sa, e mai slabă.

Spray-ul Vitoral D Spray Oral pentru Copii este un supliment alimentar cu gust de căpșuni și îndulcit cu xylithol, care este destinat administrării orale. Micuțul va avea parte de tot necesarul de Vitamina D3, esențială pentru absorbția normală a calciului, pentru dezvoltarea sistemului osos și a dinților. Vitamina D3 din componența produsului provine din sursă naturală, este identică cu cea sintetizată de organism, ceea ce o face extrem de ușor de absorbit. Poți achiziționa spray-ul de pe Vavian Pharma!

 

Surse foto: iStock

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.5 (2)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.