5 sfaturi pentru femeile care alăptează iarna

5 sfaturi pentru femeile care alăptează iarna

Redactor Andreea Baluteanu

Fără urmă de îndoială, alăptatul e una dintre minunile existenței. Simpla idee de a te ghemui alături de bebelușul tău în patul moale și călduț, în timp ce afară zăpada se așterne pașnic peste acoperișuri, e o alinare pentru suflet.

Dar alăptatul iarna presupune și o serie de provocări. Mai ales atunci când ești nevoită, din diverse considerente, să îți hrănești puiul la temperaturi mai scăzute, nu te vei simți deloc confortabil să îți expui pielea frigului. Noi am adunat însă cele mai bune sfaturi pentru a te bucura de reprize de alăptat lipsite de orice probleme sau urmă de disconfort. Descoperă trucurile noastre prețioase în rândurile de mai jos!

Cum să alăptezi iarna: 5 trucuri pentru o mămică împlinită și un bebe fericit

Afară e frig, ninge ca în povești, așa că, în mod normal, nici nu ți-ar trece prin cap să te desparți de puloverul tău moale, mult iubit. Însă trebuie să alăptezi, așa că ți se pare natural să uiți de orice gând legat de confortul tău și să îl pui pe bebe pe primul plan, ca întotdeauna. Oprește-te o clipă: cine spune că alăptatul trebuie să fie dificil, chiar dacă e frig afară? Noi suntem de părere că poate rămâne în continuare cea mai frumoasă experiență din viața ta, dacă aplici trucurile noastre!

Îmbracă-te inteligent

Dacă straturile reprezintă cheia supraviețuirii noastre pe timp de iarnă, același lucru poate fi afirmat și despre alăptat. Suprapunerea pieselor vestimentare te va ajuta să îți hrănești copilul cu dedicație, fără să suferi de frig în același timp.

Sutienele pentru alăptare sunt o idee excelentă, dar iarna ar trebui să le înlocuiești sau să le dublezi cu un top special conceput în acest sens. Avantajul său suprem? Piesa îți ține de cald la nivelul abdomenului și pe spate, astfel că îți poți răsfăța fericită mica minune.

În cazul în care nu exagerezi cu căldura în casă (nici nu e recomandat, dat fiind faptul că s-a demonstrat că diferențele extreme de temperatură compromit imunitatea), un cardigan va completa în mod armonios această ținută. Apelează la materiale naturale, cum ar fi lâna, de exemplu, și bucură-te de atingerea lor mângâietoare și confortabilă și în aceste momente speciale.

O eșarfă completează lista de itemuri pe care orice viitoare mămică trebuie să le dețină. Aceasta se dovedește versatilă, așa că te poți acoperi cu ea, dar în același timp ai posibilitatea de a-l înfășa și pe bebe ca într-un cocon protector.

În ceea ce privește păturile folosite de multe mămici pe timp de iarnă, specialiștii te sfătuiesc să eviți să acoperi bebelușul în integralitate cu ele. Se pare că, ținându-l într-un ambient închis, îi poți cauza tulburări de respirație, din cauza faptului că respiră prea mult din dioxidul de carbon eliminat. Asfixierea prin accident e la rândul ei un pericol ce poate fi asociat acestor momente.

Creează un mediu confortabil

Alăptatul se poate dovedi mai dificil atunci când e frig afară, chiar și numai din cauza presiunii psihice. Inclusiv în cazurile în care temperatura din casă rivalizează cu o zi frumoasă de primăvară, simpla idee că vom fi la un moment dat nevoite să dăm piept cu gerul se poate dovedi covârșitoare. Prin urmare, crearea unui spațiu intim pentru alăptat va face minuni pentru dispoziția ta emoțională.

Organizează un astfel de colț, cu un scaun balansoar sau cu un fotoliu acoperit de o pătură moale, în care să te scufunzi ca într-un vis. Ia-l pe bebe în brațe și bucurați-vă de micul vostru moment de apropiere. Patul „blindat” cu perne poate fi la rândul său o idee excelentă! Dă drumul pe fundal la un film de Crăciun și ai creat ambientul perfect.

Nu uita să realizezi un contact direct cu bebe

Dacă alăptezi într-o cameră care beneficiază de încălzire ca la carte, uită de regulile de layering despre care ți-am vorbit mai sus și dă întâietate apropierii. În loc să îl sufoci pe bebe în straturi de haine, dezvelește-l și apropie-l de pielea ta. Oamenii de știință au descoperit că astfel îi întărești sistemul imunitar, îmbunătățești circulația sângelui și îl conectezi pe bebe la ritmul tău cardiac, ceea ce ameliorează și în cazul său dezvoltarea inimii. În plus, fericirea pură care va emana din acest gest vă va încălzi pe amândoi.

Hrănește-l pe bebe mai des

Laptele de mamă e cu adevărat un lichid magic, deoarece alină orice problemă de sănătate, orice disconfort sau „necaz” al lui bebe. Plin de anticorpi și de substanțe nutritive esențiale, laptele matern îl face pe puiul tău mai sănătos și mai liniștit. În plus, unii cercetători sunt de părere că alăptatul poate contribui la reglarea temperaturii corpului lui bebe, un atribut esențial în lunile reci de iarnă.

Folosește o cremă de hidratare

Deshidratarea pielii e un fenomen comun sezonului rece, iar atunci când e vorba despre o zonă atât de delicată precum sânul, situația devine și mai dramatică. Problema principală este legată de faptul că nu poți utiliza orice produs: ferește-te de loțiunile parfumate (sunt complet interzise), dar citește cu atenție eticheta și în cazul celor special recomandate pentru mămici, deoarece multe dintre ele includ substanțe nocive.

Recomandarea noastră pentru perioada alăptatului este Multi-Mam Balm. Gelul e ideal pentru mameloanele sensibile și iritate, fiind compus din uleiuri vegetale ce hidratează și previn fisurarea mameloanelor în perioada alăptării. Produsul trebuie utilizat preventiv cu circa 2-3 luni înainte de naștere, pentru a-ți oferi cele mai bune rezultate. Fiind vorba despre un gel special formulat pentru această perioadă delicată, nu e toxic și nici măcar nu trebuie îndepărtat de pe sân înaintea alăptării. Multi-Mam Balm nu are gust și nici miros și se va transforma rapid în aliatul tău pentru alăptat, mai ales pe timp de iarnă. Îl găsești pe Vavian Pharma!

 

Surse foto: iStock

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (1)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.