5 metode de ameliorare a durerilor nasterii

5 metode de ameliorare a durerilor nasterii

Viorica Ghinea, redactor

Nasterea unui copil este o experienta care cu greu poate fi descrisa in cuvinte, in special daca o femeie opteaza pentru metoda vaginala sau naturala. Daca inainte temerile cele mai mari erau legate de durerile nasterii, in prezent exista mai multe metode care pregatesc viitoare mamica pentru aceasta experienta.

Iata 5 metode de ameliorare a durerilor nasterii!

Anestezia epidurala, cea mai populara metoda de diminuare a durerilor nasterii

Anestezia epidurala este o metoda folosita pentru ameliorarea durerilor nasterii, atat in metoda vaginala, cat si la cezariana. Ea implica o anestezie regionala ce are rolul de a stopa durerea dintr-o anumita zona a corpului. Astfel impulsurile nervoase din segmentele inferioare ale maduvei spinarii sunt blocate, ceea ce conduce la o senzitivitate mica in partea inferioara a organismului.

femeie gravida si medic

Bupivacaina, cloroprocaina sau lidocaina sunt analgezicele locale care pot fi administrate in acest caz. De asemenea, se pot utiliza si in combinatie cu fentanyl (din clasa opioide) pentru prelungirea efectului. Dupa ce cateterul (un fir metalic) este introdus in spatiul epidural, gravida trebuie sa stea intinsa pe spate, cat mai dreapta, timp de 15 minute, pentru ca substanta introdusa sa se distribuie uniform. Durerea va scadea treptat, iar gravida va putea chiar sa se plimbe linistita prin camera. Medicul anestezist va indeparta cateterul dupa nastere.

Terapia cu apa, o tehnica simpla si la indemana

Printre metodele de ameliorare a durerilor nasterii se numara si terapia cu apa calduta. Tehnica este mai simpla decat iti imaginezi si are efecte de calmare a contractiilor din timpul travaliului. Daca esti acasa, este recomandat sa umpli cada cu apa calda, sa te relaxezi si sa iti controlezi respiratia. Daca esti la spital, foloseste o perna electrica. Exista produse care pastreaza apa calda si dupa 2-4 ore de la incarcare. Varianta clasica o reprezinta sticlele de plastic.

Hipnoza ajuta fizic si psihic o gravida

Surprinzator sau nu, hipnoza este o metoda buna de diminuare a durerilor nasterii, avand in vedere ca are efect analgezic. Dupa cum probabil stiai, hipnoza este o stare de relaxare mentala si fizica. Hipnoterapeutul pregateste o femeie gravida pentru experienta pe care o va trai la sarcina,incercand sa ii inlocuiasca frica si anxietatea cu ganduri pozitive. Specialistii spun ca frica de nastere elibereaza hormonii stresului si provoaca musculatura sa se contracte. Hipnoza, starea de relaxare si visare in care gravida invata sa se induca singura, ajuta musculatura sa se relaxeze si favorizeaza diminuarea durerilor nasterii. Stiai ca studiile au scos la iveala faptul ca femeile gravide care au folosit metoda hipnozei au avut nevoie de mai putine medicamente analgezice?

Cursurile Lamaze, ideale pentru femeile care nasc natural

Metoda Lamaze este extrem de populara in Statele Unite ale Americii, insa treptat prinde avant si in Romania. Ea ajuta femeile gravide sa se elibereze de stresul provocat de contractiile simtite in timpul travaliului. Cursurile Lamaze sunt tehnici de respiratie care invata o femeie insarcinata cum sa se calmeze si cum sa se concentreze asupra respiratiei, astfel incat experienta sa fie una placuta. Aceste cursuri sunt tinute pe o perioada de 5-6 saptamani, de preferat spre finalul sarcinii, insa exista specialisti care le organizeaza in mai putine sedinte. Cel mai mare avantaj pe care il ofera aceste lectii il reprezinta gestionarea durerii fara o interventie medicamentoasa. In plus, gravida primeste o multime de informatii despre eventuale probleme in sarcina, travaliu, nastere, perioada postpartum, dezvoltarea copiluluisi semne de alarma.

relaxare gravide

Gazul ilariant, o metoda inedita de diminuare a durerilor nasterii

Gazul ilariant (protoxidul de azot) este o metoda tot mai utilizata pentru a diminua durerile nasterii. El poate fi administrat cu ajutorul unor masti faciale. Ceea ce trebuie sa stie o femeie gravida este ca nu afecteaza evolutia travaliului si nici bebelusul. In plus, el nu actioneaza numai contra durerii, ci are si efect de calmare si de controlare a fricii, doua criterii pe care orice femeie insarcinata ar trebui sa le ia in considerare.

Aceste metode de ameliorare a durerilor nasterii pregatesc orice mamica pentru una dintre cele mai intense experiente ale vietii. Dupa ce te-ai documentat in privinta lor, iti va fi mult mai usor sa o alegi pe cea care ti se potriveste cel mai bine.

Ce trebuie sa faci ca sa te vrea barbatul dorit?
Incepe quiz
Ce trebuie sa faci ca sa te vrea barbatul dorit?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.