7 trucuri pentru ca micuțul tău să nu mai plângă în prima zi de școală

7 trucuri pentru ca micuțul tău să nu mai plângă în prima zi de școală

Sorina Corneanu

Dacă ești îngrijorată de momentul acesta, în care cel mic se confruntă cu anxietate de separare, iată câteva sfaturi care s-ar putea să te ajute în pregătirea copilului pentru școală, fără a te mai confrunta cu micile crize de plâns ale puiului tău.

Pregătirea copilului pentru școală

Pregătește terenul. Cum? Simplu. Dacă știi că se apropie momentul crucial, începe să discuți despre acesta cu cel mic, faceți planuri împreună, despre cum ar trebui să arate prima zi de școală, despre ce caiete, cărți și alte acesorii și-ar dori și i-ar fi utile, faceți din aceste cumpărături o distracție și asigură-te că cel mic va privi totul cu bucurie. Da, se poate!

pregatirea copilului pentru prima zi de scoala
   

Fă din prima zi de școală o zi obișnuită, nu te comporta altfel, nu prelungi momentul. Cu cât momentul separării este mai lung, cu atât copilul are mai multe șanse să se simtă anxios când se gândește la plecarea ta. Tratează totul cu ușurință, fii degajată și el îți va prelua starea. Nu îi prezenta celui mic prima zi de școală ca pe o obligație, nu folosi cuvinte precum „trebuie”, „așa fac și ceilalți”, nu îl compara, nu îl forța. Fii deschisă și găsește variantă pe care el să o accepte, nu căreia să i se supună. 

Învață de aici cum să-ți pregătești copilul pentru prima zi de școală!

Nu te ascunde în mulțime pentru a-l determina să se descurce singur. Te va căuta cu privirea, starea de anxietate i se va accentua. Discută cu el, spune-i că foarte curând o să vă revedeți, că va întâlni prieteni noi și va avea o zi minunată. Garantează-i asta, fii încrezătoare și va fi și el! Dar fii acolo pentru el. Să îl împingi în mulțime penru a se integra în grupul celorlalți și să consideri că așa va fi mai simplu și în avantajul tuturor... nu e deloc idee bună! Trebuie să știe că ești acolo pentru el, că totul va fi bine. Ești sprijinul lui principal, nu te transforma în omul invizibil crezând că asta îl va determina să se integreze mai ușor. În realitate, doar se va frustra, iar lucrurile se vor înrăutăți! 

cum pregatesti copilul pentru prima zi de scoala
  

Îmbrățișează-l și asigură-l că ești acolo pentru el, că îl aștepți până când termină orele și îl iei acasă. Amintește-i că se află acolo pentru a începe o nouă etapă a vieții lui, una plină de bucurie, în care va învăța lucruri noi, își va construi relații de prietenie și va porni într-o experiență extraordinară!

Discută cu profesorul care va prelua clasa celui mic. În prima zi de școală, este foarte important să purtați o discuție toți trei, cel mic să se simtă integrat, în siguranță și, foarte important, să descopere pe mâinile cui rămâne. Copilul va deveni curios și va fi mult mai deschis in a accepta noul început.

Intră în clasă cu cel mic și spune-i că vei fi acolo pentru a-l urmări cum își pregătește băncuța, cum descoperă cărțile, planșele și mediul înconjurător. Încurajează-l și spune-i că abia aștepți să se întoarcă acasă și să îți povestească și ție cum a decurs ziua lui. În felul acesta îl motivezi să se implice și să fie încrezător. 

Chiar dacă unele școli nu permit această metodă, să trimiți copilul în prima zi de școală împreună cu ursulețul lui preferat poate fi de mare ajutor. Va considera că alături îi este cel mai bun prieten de joacă, se va simți în siguranță și va avea sentimentul că nu este singur printre atâția străini.

Lucrurile nu sunt atât de complicate. De cele mai multe ori, stresul părinților este mai mare, atitudinea lor îi face pe cei mici să se panicheze și mai mult, iar anxietatea devine o stare obișnuită. Privește totul cu degajare, asigură-te că-i prezinți școala ca pe aventura vieții lui și totul va fi în regulă. Nu poate fi atât de rău, nu? Încredere, bucurie și aventură, de asta are nevoie copilul care pornește pe un nou drum!

Surse foto: iStock

Răspunde la 7 întrebări și ghicim prima literă din numele sufletului tău pereche!
Incepe quiz
Răspunde la 7 întrebări și ghicim prima literă din numele sufletului tău pereche!

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4 (1)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.