Anemia in timpul sarcinii - simptome, diagnostic, tratament

Anemia in timpul sarcinii - simptome, diagnostic, tratament

Zlavog Maria Cristina

Pentru a se mentine in buna stare de sanatate, organele si tesuturile corpului omenesc necesita aport constant de oxigen. In anemie, tesuturile organismului sunt private de oxigen. Ea este provocata de o reducere a numarului de eritrocite circulante sau de cantitatile insuficiente in care se gaseste o proteina esentiala, care transporta oxigenul, numita hemoglobina.

In mod normal, inima pompeaza sangele neoxigenat in plamani, iar acolo, hemoglobina din eritrocite se leaga de oxigenul adus prin inspiratie; apoi, sangele imbogatit cu oxigen este transportat catre sistemul circulator in intregul organism. Oxigenarea necorespunzatoare survine daca organismul nu poseda un numar suficient de eritrocite, a caror durata de viata este de numai 120 de zile, si care trebuie reinlocuite in mod constant.

Pentru a produce hemoglobina, corpul are nevoie de fier. Un nivel scauzt al fierului in sange este cea mai comuna cauza a aparitiei anemiei feriprive.

In sarcina, pentru ca sangele este transferat si catre fetusul in curs de dezvoltare, fierul se gaseste intr-o cantitate mai mica decat necesarul si astfel apare anemia feripriva

Anemia in timpul sarcinii

 

Cauzele anemiei in sarcina

Cauzele anemiei in sarcina sunt: 

- lipsa aportului de alimente bogate in fier precum: spanac, broccoli, cereale integrale, fructe uscate, nuci, fasole, paine, peste, etc.
- sarcina in adolescenta;
- pierdere de sange: ulcere gastrice, hemoroizi sau tumori din sfera digestiva, sau abuzul cronic de alcool;
- cand aparatul digestiv isi pierde capacitatea de a absorbi unele vitamine si minerale-cheie;
- dupa interventii chirurgicale de extirpare partiala a stomacului - stomacul are rol in absorbtia fierului;
- sarcina cu gemeni sau tripleti;
- sarcini apropiate, la intervale scurte de timp. 

Simptomele anemiei in sarcina

Simtpomele anemiei in sarcina sunt: 

- slabiciune, oboseala si o senzatie de rau general;
- buzele par albastrui, pielea galbuie, iar gingiile, patul unghial, mucoasa pleoapelor si pliurile din palme sunt palide;
- senzatia de lipsa de aer, ameteli sau lesin;
- limba are un aspect neobisnuit de neted, lustruit;
- ai probleme cu miscarile sau echilibrul;
- prezenta intepaturilor in extremitati;
- confuzie;
- depresie;
- pierderi de memorie;
- dureri de cap;
- insomnii;
- scaderea poftei de mancare;
- tulburari de concentrare;
- batai neregulate ale inimii. 

Diagnosticul anemiei in sarcina

Diagnosticul anemiei in sarcina se realizeaza printr-o simpla analiza de laborator - hemoleucograma. Aceasta analiza se face inca de la prima vizita prenatala a femeii insarcinate la medicul obstetrician. 

Chiar daca rezultatul nu indica prezenta anemiei, medicul poate decide repetarea hemoleucogramei in al doilea sau in al treilea trimestru de sarcina. 

Tratamentul anemiei in sarcina

Pentru tratamentul anemiei provocata de deficitul de fier sau de acid folic, medicul iti va recomanda modificari in alimentatie si suplimente vitaminice. Deoarece suplimentele de fier pot provoca tulburari digestive, trebuie sa luati suplimente pe baza de gluconat feros. Evita preparatele cu eliberare intestinala, deoarece organismul nu poate absorbi fierul la fel de eficient. 

ATENTIE! Fierul este extrem de toxic in cantitati mari. Administrarea in exces poate duce la supraincarcare cu fier, ce se poate manifesta prin dureri abdominale, dezechilibre nutritionale, probleme digestive. 

Medicina traditionala chineza considera anemia un simptom al slabiciunii splinei. Conform terapiilor alternative, ginsengul asiatic este util ca tonic general pentru combaterea oboselii. 

Alte plante bogate in fier sunt: patrunjelul si urzica. 

Modificarea alimentatiei este cea mai simpla, cea mai sanatoasa si cea mai durabila metoda de combatere a oricarei anemii legate de deficitele nutritionale. O mare varietate de alimente iti poate creste nivelul de fier, printre care: 

- painea;
- cerealele;
- orezul;
- cartofii;
- morcovii;
- broccoli;
- rosiile;
- fasolea uscata;
- romul amestecat cu melasa;
- carnea rosie slaba;
- ficatul;
- fructele uscate;
- migdalele;
- crustaceele.

Nu bea ceai, cafea sau cola intre mese. Cofeina continuta de acestea inhiba absorbtia fierului. Totusi trebuie sa bei sucuri de citrice deoarece sunt bogate in vitamina C, care favorizeaza absorbtia fierului.

De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?
Incepe quiz
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.1 (9)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.