Bataia: permisa sau interzisa in educatia copilului?

Bataia: permisa sau interzisa in educatia copilului?

Andreea Gluh, redactor

Expresiile "Bataia este rupta din Rai" si "Unde da mama creste" sunt cunoscute in popor si, uneori, puse in aplicare de catre parintii care vor sa isi educe copilul intr-o maniera "traditionala". Ei considera ca aceasta metoda este utila atunci cand copilul trebuie sa retina ceva sau sa nu repete o actiune care are consecinte negative. Totusi, psihologii nu sunt de acord cu o asemenea abordare, in vreme ce unii dintre parintii din ziua de azi sustin contrariul.

Descopera si tu, in cele ce urmeaza, de ce mama care isi bate copilul ar trebui sa aplice o alta metoda de a-si educa fiul sau fiica!

De ce greseste o mama care isi bate copilul

In urma cu cativa ani, mamele isi educau copiii dandu-le cate o palma atunci cand nu erau ascultatori. Nimeni nu judeca aceasta abordare si nici nu se gandea ca ea ar putea avea efecte negative in ceea ce priveste dezvoltarea ulterioara a celui mic, care poate ramane cu frustrari ce se vor manifesta odata cu maturitatea. 

Iata care sunt motivele pentru care bataia este interzisa in educatia copilului:

1. In primul rand, iti inveti copilul ca nu este nimic gresit in a aborda o metoda violenta pentru a rezolva o problema.

2. Copilul va fi traumatizat nu numai fizic, ci si psihic, faptul ca este batut facandu-l sa creada ca este ceva in neregula cu el din moment ce este atat de sever pedepsit, nefiind doar o problema cauzata de comportamentul sau. 

3. O mama care isi bate copilul il face pe acesta sa se simta neputincios. In cele din urma, acest lucru va duce la acte de rebeliune, cel mic putand deveni, mai tarziu, tipul de adolescent rebel, care le creeaza probleme atat parintilor, cat si celor din jur.

4. Conceptia conform careia educatia se face cu palma este gresita, pentru ca un copil care este pedepsit in acest mod va deprinde cu greu adevaratele valori morale.

5. O mama care isi bate copilul va pierde increderea acestuia in ea. Ori de cate ori va face ceva, cel mic se va gandi daca a luat decizia corecta sau daca va fi pedepsit.

6. Parintii care isi educa in acest mod copiii nu mai reusesc sa restabileasca echilibrul comunicational cu acestia nici macar odata ce ei au ajuns la stadiul de adolescent sau chiar de adult. De aceea, vor aparea mereu hiatusuri, care vor duce la destabilizarea relatiei, in timp. 

7. Daca pentru o boacana aplici aceasta metoda, cum vei reactiona atunci cand va face ceva cu adevarat grav?

8. Crezi ca iti vei opri copilul de la a mai face diverse lucruri nepermise? Te inseli! Intr-adevar probabil ca, o vreme, nu va mai avea o astfel de atitudine in preajma ta, insa aceasta nu inseamna ca in alte imprejurari nu se va comporta intr-un mod gresit, mai ales daca va avea impresia ca nu poti afla.

Uneori, o mama care isi bate copilul apeleaza la acest tip de pedeapsa atunci cand este cuprinsa de teama ca ceea ce odrasla ei a facut va deveni un comportament permanent, aducandu-i-se critici nu numai "vinovatului', ci si ei, pentru ca nu a stiut cum sa isi educe urmasul. Totusi, este bine ca astfel de metode sa fie evitate, apelandu-se, in schimb, la comunicare si la tipul de pedeapsa care consta in interzicerea anumitor privilegii. 

Sursa: life.familyeducation.com

Alege numele preferate de copii și aşa ți se va dezvălui ce tip de mamă o să fii
Incepe quiz
Alege numele preferate de copii și aşa ți se va dezvălui ce tip de mamă o să fii

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3 (2)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.