Ce ar trebui să facă toate femeile înainte de a avea un copil

Ce ar trebui să facă toate femeile înainte de a avea un copil

Redactor Divahair.ro

Te gândești să rămâi însărcinată? Felicitări! În continuare poți citi ce să faci pentru a fi sănătoşi tu și viitorul bebe, să te simți bine în pielea ta și să fii pregătită pentru a concepe.

Vorbește cu partenerul despre voi ca părinți

Este foarte important să vorbești cu partenerul despre lucrurile majore asociate cu faptul că veți fi părinți: cine și când va avea grijă de cel mic, vei lucra după ce naști sau planifici să stai acasă, creșă versus bonă versus bunici etc. Pe parcurs îți vei schimba ideile de mai multe ori, însă este vital să știi din start, de dinainte de a concepe, câteva aspecte, să stabiliți așteptările și prioritățile.

Mergi la un control ginecologic

După discuția cu partenerul este bine să treci și pe la ginecolog cu 2-3 luni înainte de a concepe. Medicul îți va face o serie de teste pentru a se asigura că totul este în regulă, îți va recomanda vitamine prenatale, îți va spune ce medicamente poți și nu poți lua în timpul sarcinii. De asemenea, cum tehnologia medicală a avansat foarte mult, poți cere teste genetice sarcina. În urma unei probe de sânge sau urină, doctorul genetician îți va putea spune dacă porți gene asociate fibrozei chistice, siclemiei sau altor afecţiuni transmisibile. Acest test te poate asigura că nu vei transmite copilului o astfel de afecțiune sau, dacă investigațiile au rezultate pozitive, îți vor fi de ajutor să iei o decizie informată. Detalii aici!

femeie insarcinata

Renunță la pilula contraceptivă

Încetarea luării pilulei contraceptive cu 2-3 luni înainte de încercarea de a concepe un copil este necesară pentru a putea rămâne însărcinată. Mai mult, așa vei avea timp și să observi câte zile are ciclul tău menstrual; astfel, vei ști când ești la ovulație și care este cea mai fertilă perioadă a lunii. Dacă iei anticoncepționale de mult timp este posibil să fie nevoie de ceva timp pentru ca nivelul hormonilor să se autoregleze.

Redu consumul de alcool

Consumul de alcool și fumatul sunt pe lista interzisă dacă dorești să concepi. Alcoolul poate afecta fertilitatea atât la femei cât și la bărbați, deci va trebui să vorbești și cu partenerul pe această temă. Mai mult, fumatul poate crește riscul de defecte la naștere, pierderea sarcinii și naștere prematură. Se crede că şi dacă ești expusă la fumul altcuiva pot apărea complicații atunci când vrei să rămâi însărcinată.

Pe de altă parte, renunțarea la aceste obiceiuri trebuie să se facă treptat. De exemplu, dacă renunți la alcool și fumat imediat ce afli că ești însărcinată se poate destabiliza organismul. Încearcă să reduci consumul treptat și înainte de a concepe.

Redu consumul de cafea

Nici cafeaua nu este mai bună dacă vrei să ai un copil. Potrivit unui studiu realizat de National Institute of Health, consumul de cafea înainte de concepție, în cazul ambilor parteneri, poate crește riscul de avort. Unii medici recomandă evitarea cafelei cu totul în primul trimestru, în timp ce alții permit cel mult 100 de ml pe zi. Cum cafeina se găsește și în unele băuturi carbogazoase, energizante, ceaiuri și chiar și în medicamente, este bine să vorbești cu medicul pentru a fi sigură că iei cea mai bună decizie pentru tine și pentru puiul tău.

Mănâncă sănătos

Îți poți îmbunătăți fertilitatea prin adoptarea unei diete sănătoase. Este bine să consumi cereale integrale, fructe de sezon, grăsimi nesaturate, așa cum sunt cele din avocado, nuci și ulei de măsline, proteine din carne slabă și legume, precum lintea sau fasolea.

Nu există o dietă specială dacă vrei să rămâi însărcinată, însă este indicat să faci tot ce îți stă în putință pentru a oferi organismului o varietate cât mai mare de alimente sănătoase bogate în calciu și fier. Pe lângă luarea unui supliment de acid folic, o femeie care dorește să conceapă are nevoie și de complexul de vitamine B, pe care îl poate lua din legume verzi, broccoli și citrice. De asemenea, este bine să eviți peștele care conține mercur, așa cum sunt macroul și peștele-spadă.

La fel de importantă precum dieta este și menținerea unei greutăți sănătoase. Indicele de masă corporală (calculat ca greutatea / pătratul înălțimii) înainte de concepție ar trebui să fie cuprins între 18,5 și 24,9. Un indice de masă corporală mai mare de 25 poate reduce fertilitatea și crește riscul de complicații în timpul sarcinii; supraponderabilitatea poate reprezenta un factor și pentru problemele de fertilitate la bărbați. Pe de altă parte, și o greutate prea mică (mai mică de 18,5) poate cauza probleme de fertilitate. Dacă trebuie să te îngrași pentru a concepe, încearcă să consumi alimente sănătoase pentru ca întregul proces să fie unul treptat și natural.

Stabilește bugetul pentru cel mic

Odată venit pe lume, bebelușul va avea nevoie de multe lucruri. Ca să-ți faci o idee, până începe să facă la oliță va fi folosit aproximativ 8.000 de scutece. Pe lângă acestea, vei avea nevoie de haine, scaun pentru mașină, cărucior, biberoane etc. la care se adaugă consultațiile medicale. Fă o listă din vreme cu aceste lucruri pentru a vedea cât reprezintă din bugetul lunar.

Conceperea unui copil necesită să iei în calcul câteva lucruri, însă, odată ce le-ai bifat pe toate, vei putea sta liniștită știind că veți fi pregătiți din toate punctele de vedere să îl primiți pe cel mic.

Sursa foto: Pexels

Ce fel de nume ar trebui sa ii pui primului copil?
Incepe quiz
Ce fel de nume ar trebui sa ii pui primului copil?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (2)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.