Ce inseamna cand ai menstruatie peste sarcina

Ce inseamna cand ai menstruatie peste sarcina

Redactor Alexa Galgau

Daca esti insarcinata, cu siguranta ai auzit de tot felul de cazuri de femei care, desi erau gravide, au continuat sa aiba menstruatii. Desi sangerarile in timpul sarcinii sunt posibile si pot avea loc chiar cu regularitate, ele nu reprezinta ceea ce cred cele mai multe femei care le experimenteaza.

Afla si tu ce inseamna cand ai menstruatie peste ciclu si cand este cazul sa faci o vizita la medic!

Menstruatie peste sarcina: adevarat sau fals?

Atunci cand esti insarcinata, nu este posibil sa ai menstruatie. Ceea ce se poate intampla, in schimb, este sa ai sangerari vaginale in aceasta perioada, iar, in cazuri rare, acestea pot avea loc chiar la intervale care par regulate, exact ca si ciclul. Totusi, acest fenomen nu este acelasi cu menstruatia.

  

Menstruatia are loc doar atunci cand nu esti insarcinata. In fiecare luna, uterul tau creeaza o suprafata groasa si puternic vascularizata, pregatindu-se astfel pentru a gazdui ovulul. Daca nu ramai insarcinata in luna respectiva, organismul tau elimina acest tesut, iar sangele care rezulta reprezinta ciclul menstrual. Indata ce un ovul se prinde de aceasta suprafata creata de uter, ea ramane intacta, datorita hormonilor. Aceasta inseamna ca nu vei mai avea menstruatie pana cand sarcina va fi dusa la capat.

Cauzele sangerarii in sarcina

Sangerarea vaginala in timpul sarcinii are la baza mai multe posibile cauze, unele grave, altele mai putin importante. Unele femei sangereaza foarte putin sau au spotting foarte devreme in sarcina si confunda acest fenomen cu menstruatia. Nimeni nu stie de ce acesta are loc. Unii medici sunt de parere ca aceasta sangerare usoara se petrece din cauza implantarii ovulului, care se prinde de tesutul descris mai devreme.

Spottingul poate sa apara si dupa ce iti faci testul Papanicolau, dupa un control ginecologic sau chiar si dupa sex, deoarece, in timpul sarcinii, o cantitate mai mare de sange este transportata catre cervix.

Exista si cauze serioase ale sangerarii in timpul sarcinii, precum: infectiile, problemele cu placenta, sarcina ectopica, care iti pune in pericol viata, sau chiar pierderea sarcinii. In cazul sarcinii ectopice, embrionul este implantat in afara uterului, cel mai adesea pe tubul falopian, cauzand o sangerare insotita de dureri.

In cazul placentei, care hraneste fatul, pot exista doua probleme majore cu potential periculos: fie aceasta acopera cervixul, fie se separa de peretele uterin. In ambele cazuri, are loc o sangerare asemanatoare menstruatiei. Daca oricare dintre aceste doua fenomene are loc intr-un stadiu mai avansat al sarcinii, situatia poate deveni in scurt timp periculoasa, motiv pentru care nu trebuie sa lasi problema neinvestigata.

Desigur, in momentul cand observi ca ai o sangerare, oricat de mica ar fi cantitatea de sange, cel mai recomandat este sa iti suni obstreticianul, pentru ca acesta sa iti faca o evaluare. Probabil ca nu este vorba despre ceva care sa iti ameninte sarcina, insa paza buna trece primejdia rea.

Sangerarea deciduala, adesea confundata cu menstruatia in sarcina

Sangerarea deciduala este adesea confundata cu menstruatia si nu sunt putine cazurile in care femeile care o experimenteaza sa creada ca nu sunt gravide, din cauza aceasta. In primele luni de sarcina, suprafata bine vascularizata creata de uter pentru a gazdui ovulul se poate rupe si, prin urmare, poate conduce la o sangerare foarte asemanatoare cu menstruatia. Desi nu reprezinta un pericol pentru sanatatea viitoare mamici si a bebelusului, medicul trebuie informat in legatura cu orice simptom de acest gen.

Pentru ca sangerarea deciduala poate masca o sarcina si are loc in 30% din cazuri, medicii recomanda ca femeile care par sa aiba ciclu, insa, brusc, au greturi, dureri de sani si modificari ale greutatii, sa isi faca totusi un test de sarcina.

Asadar, menstruatia peste sarcina nu este posibila, insa sangerarile in aceasta perioada au o frecventa ridicata. In general, ele nu au la baza afectiuni foarte grave, insa orice astfel de simptom trebuie discutat cu medicul, atat pentru a elimina posibilele probleme mai serioase, cat si pentru linistea ta sufleteasca.

Cum va arata viata ta peste 5 ani?
Incepe quiz
Cum va arata viata ta peste 5 ani?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

2.6 (10)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.