Cum îți poți ajuta copilul să aibă mai multă încredere - 4 sfaturi utile pentru orice părinte

Încrederea în sine reprezintă o trăsătură care este strâns legată de ideea de competență. Atunci când vine vorba să crești un copil care are încredere în forțele proprii, de multe ori putem cădea în capcană. Asta, deoarece încrederea nu se construiește prin laudele părinților și ale prietenilor, ci prin realizările proprii ale copiilor.
În mod natural, orice părinte își dorește ca cel mic să prindă încredere pe măsură ce crește, iar acest lucru necesită multă răbdare și atenție din partea părinților. Deși fiecare copil este diferit, iată câteva sfaturi utile care te pot ajuta să crești un copil încrezător:
Fă-ți timp pentru joacă
Joaca este unul dintre cele mai simple și distractive moduri prin care îl poți ajuta pe cel mic să prindă încredere. Iar timpul pe care îl petreceți împreună când vă jucați este cea mai bună investiție pe care o poți face pentru dezvoltarea copilului tău. La fel de important este ca toată atenția ta să fie îndreptată către activitățile pe care le faceți. Copiii sunt foarte receptivi și își pot da seama dacă mintea ta este concentrată pe cu totul alte lucruri.
Fie că vă jucați cu masinute pentru copii și vă prefaceți că sunteți într-o cursă, fie că desenați împreună, orice tip de activitate este ideală pentru a crea o legătură specială între voi. În plus, cel mic va înțelege faptul că ceea ce face în acel moment este important și va percepe această activitate ca pe o realizare. Detalii aici!
Lasă-l să muncească alături de tine
Copiii au nevoie de oportunități care să îi ajute să își demonstreze abilitățile și să simtă că efortul lor este apreciat. Acasă, acest lucru înseamnă că îi poți ruga să te ajute cu mici treburi casnice, precum aranjarea mesei, sortarea rufelor, ștersul prafului, spălatul vaselor sau aranjarea jucăriilor.
Ia în calcul de fiecare dată interesele celui mic și lasă-i să facă acea activitate care îl va ajuta să se simtă util și apreciat. De exemplu, dacă îi place să aibă lucrurile în ordine, roagă-l să depoziteze jucăriile în locuri speciale de fiecare dată când termină joaca. Dacă se arată interesat de gătit, lasă-l să toarne făina în compoziția pentru prăjituri sau să decoreze tortul cu frișcă. Ține cont că, atunci când cel mic îndeplinește o sarcină, se va simți încrezător. Iar avantajul e că munca ta va deveni mai distractivă alături de copii.
Hrănește-i interesele
Încearcă, pe cât posibil, să îl expui pe cel mic la cât mai multe activități și încurajează-l atunci când găsește o activitate care chiar îi place. Copiii care au diferite pasiuni se simt mult mai încrezători în abilitățile lor, dar și mândri că au reușit să facă ceea ce le place. Iar acest lucru îi va ajuta mai târziu în viață prin faptul că nu se vor da înapoi de la provocări și vor reuși să aibă succes.
În plus, un hobby este un mod bun pentru ca acesta să își facă prieteni noi și să socializeze, dar și să se integreze mai ușor în comunități noi de copii.
Lasă-l să ia singur decizii
Când un copil are ocazia de a lua decizii încă de la o vârstă fragedă, va căpăta mai multe încredere în propriul mod de a gândi. Totuși, trebuie să ai grijă să nu îi oferi prea multă libertate, deoarece poate deveni copleșitor pentru cel mic și, în același timp, ar putea să îi afecteze personalitatea.
Ca idee, ai putea să îi oferi de fiecare dată două sau trei opțiuni și să îl lași pe el să decidă. Nu îl întreba ce vrea să mănânce la prânz, ci oferă-i posibilitatea de a alege între trei feluri diferite de mâncare. Nu uita că trebuie să îl faci în același timp să înțeleagă faptul că unele decizii depind de tine, precum faptul că trebuie să aibă cel puțin o activitate extra, pe lângă școală sau grădiniță.
Nimeni nu a spus că este ușor să crești un copil sau că există reguli standard pe care trebuie să le respecți. Totuși, când vine vorba despre abilitățile pe care i le poți cultiva, e bine să ții cont de aceste sfaturi și să investești timp în dezvoltarea celui mic.
Surse foto: Shutterstock