Cum recunoști carența de vitamina D la copil? 3 metode de prevenire

Cum recunoști carența de vitamina D la copil? 3 metode de prevenire

Redactor Andreea Baluteanu

Mai ales acum, că a venit iarna, copiii petrec tot mai puțin timp afară, iar lipsa expunerii la soare consolidează una dintre cele mai grave probleme de sănătate cu care ne confruntăm în ultima perioadă, și anume deficiența de vitamina D. Astfel, specialiștii estimează că mai mult de jumătate din populația globului nu prezintă nivelurile dorite ale acestei substanțe nutritive.

Sedentarismul, faptul că petrecem tot mai puțin timp afară, dar și necesitatea de a proteja mai ales pielea sensibilă a copiilor de razele periculoase ale soarelui sunt numai câteva dintre motivele care stau la baza acestui deficit mondial. Dat fiind faptul că este prezentă în puține alimente și în general produsă de corp în urma expunerii la soare, vitamina D e cu atât mai prețioasă. Află azi care sunt semnele care îți arată că și prichindelul tău duce lipsă de vitamina D, dar și cele mai bune modalități de a preveni carența!

Carența de vitamina D: simptome prezente la copii

Vitamina D e extrem de importantă, ne-au convins specialiștii. Joacă un rol esențial în sănătatea oaselor, a mușchilor și a dinților, dar favorizează și absorbția calciului, întărește sistemul imunitar și reglează creșterea celulelor. De partea cealaltă, medicii avertizează că nivelurile scăzute de vitamina D pot sta la baza unor boli precum cancerul, afecțiunile cardiovasculare, diabetul și hipertensiunea.

Importantă la un adult, vitamina D este însă esențială atunci când vine vorba despre copii. Aflați în etapa de creștere, aceștia au nevoie de această substanță nutritivă pentru dezvoltarea musculară și osoasă, dar și pentru absorbția calciului.

Prin urmare, e musai să determini dacă micuțul sau micuța ta suferă de carență de vitamina D. Iată care sunt semnele ce îți pot comunica acest lucru:

  • dureri de oase sau de mușchi;
  • rahitism;
  • oase fragile, ceea ce poate crește riscul de fracturi;
  • crampe musculare;
  • convulsii (prezente mai ales la bebeluși, din cauza dificultăților de absorbție a calciului).

Factori de risc: ce copii sunt în pericol de carențe de vitamina D

Deși toți copiii se află azi în pericolul de a avea un deficit moderat sau sever de vitamina D, există anumite cazuri în care riscul chiar nu poate fi ignorat. Află despre ce e vorba!

  • copiii cu piele închisă la culoare: melanina din acest tip de derm acționează precum un filtru de protecție solară și previne instalarea cancerului de piele, dar afectează și producția de vitamina D;
  • copiii care stau mult timp în casă;
  • bebelușii născuți prematur;
  • copiii alăptați la sân care prezintă și condițiile de mai sus. Nu ne înțelege greșit, laptele matern e minunat, dar conține o cantitate mică de vitamina D, spre deosebire de sortimentele de lapte praf fortificate;
  • copiii care suferă de afecțiuni ce pot inhiba producția de vitamina D, precum boli ale ficatului sau ale rinichilor, afecțiuni care reduc absorbţia nutrimentelor din mâncare (boala celiacă, boli inflamatorii intestinale) sau copiii cărora li se administrează anumite medicamente, așa cum sunt cele pentru epilepsie.

Cum previi carența de vitamina D la copii

Dat fiind faptul că e atât de importantă și că a devenit subiectul unor carențe care pun mari probleme de sănătate, vitamina D trebuie neapărat să se înțeleagă de minune cu prichindelul tău. Iată care sunt cele mai bune metode pentru a te asigura că micuțul nu va duce lipsă de vitamina D!

Petrece timp cu copilul afară! Verifică indicele UV și, în zilele în care este scăzut, ieși cu copilul afară măcar pentru 15 minute, mai ales dimineața, fără a-i „blinda” pielea cu protecție solară.

Integrează în alimentație alimente cu vitamina D. Multe soiuri de pește (ton, somon, macrou), ouăle, produsele fortificate cu vitamina D, precum laptele, cerealele sau sucul de portocale, sunt surse importante de vitamina D.

Apelează la un supliment! Trebuie să reții că sursele alimentare de mai sus, deși conțin vitamina D, sunt adesea insuficiente în lipsa expunerii la soare. De aceea un supliment poate fi garanția că micuțul tău nu va ajunge în situația de a suferi de lipsă de vitamina D.

  Recomandarea noastră este Vitoral D Spray Oral pentru Copii. Cu gust de căpșune și xilithol, produsul este destinat administrării orale, ceea ce îl face foarte ușor de utilizat. Vitoral D Spray Oral pentru Copii conține vitamina D3 și contribuie astfel la buna dezvoltare a sistemului osos și muscular, dar și la absorbția eficientă a calciului. Specialiștii subliniază importanța administrării suplimentului de la primele etape ale vieții celui mic. Vitoral D Spray Oral pentru Copii nu conține coloranți artificiali, gluten, grăsimi, sare, drojdie sau lactoză și este disponibil la Vavian Pharma!

 

Surse foto: iStock

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.3 (6)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.