Cum să îți adormi bebelușul fără efort

Cum să îți adormi bebelușul fără efort

Redactor Alexa Galgau

Când ai pentru prima oară un copil, este absolut normal să te simți puțin neputincioasă la început, când îți dai seama că habar nu ai cum să ții un bebeluș, să îi schimbi scutecul sau să îl culci. Din fericire, instinctul este cel care te ghidează de cele mai multe ori și chiar dacă nu ai absolvit „Academia Mămicilor” tot te descurci de minune - pentru că, în fond, femeile sunt făcute pentru a face copii și a-i crește, nu?

Însă ce te faci când, în ciuda instictului tău de mamă, copilul adoarme tot mai greu și ceea ce înainte dura doar 10-15 minute acum durează câteva ore? Când odihna ta devine insuficientă, toată lumea are de suferit, așa că trebuie să ai grijă și de tine, nu doar de bebe. De aceea, te ajutăm cu câteva sfaturi legate de cum să îți adormi bebelușul fără un efort prea mare!

Cum să îți adormi bebelușul

O să dureze câteva luni până când micuțul tău va ajunge să doarmă fără întreruperi noaptea. Fiecare copil are ritmul lui și va trebui sa te adaptezi acestuia, însă nu strică să ții cont de următorii pași:

1. Creează un program de somn. Când micuțul are doar câteva săptămâni, încearcă să îl culci dacă observi primele semne ale stării de somnolență (de exemplu, căscatul și privitul în gol), apoi, când mai crește, va trebui să faci un program de somn, însă nu unul foarte rigid. Unele mămici își tin copiii treji prea mult, pentru ca aceștia să doarmă noaptea, dar adevărul e că micuțul va deveni foarte agitat dacă este prea obosit și va „protesta” intens. Dacă bebelușul tău este foarte încăpățânat și nu vrea să doarmă, încearcă să îi pui muzică specială pentru adormit copiii!

2. Spune-i micuțului că e ora de culcare. Sigur că dacă are doar câteva zile sau săptămâni nu va înțelege, însă, dacă îi repeți o anumită frază de noapte bună luni de-a rândul, el o va învăța. Nu trebui niciodată să subestimezi capacitatea unui bebeluș de a înțelege ceea ce spune părintele.

3. Respectă o rutină înainte de somn. Tabieturile care intră într-o rutină înainte de somn sunt foarte importante, pentru că bebelușul anticipează că urmează odihna și se relaxează. Nu este foarte important ce anume faci înainte de culcare, ci contează cel mai mult să fii consecventă și să respecți zi de zi acea rutină. De exemplu, poți să îi faci o băiță micuțului, să îi citești o carte pentru copii, să îi schimbi scutecul și să îi cânți ceva pentru a-l adormi. De fiecare dată, ordinea trebuie să fie aceeași, astfel încât bebelușul să capete obișnuința de a adormi.

4. Leagănă-l sau ține-l în brațe pe micuț înainte de somn. Pentru un bebeluș, contactul fizic și vizual cu mămica este extrem de important și îl ajută să se relaxeze. De aceea, după rutina despre care am vorbit mai devreme, ia-l în brațe și fie leagănă-l ușor, fie plimbă-te cu el prin cameră. Urmărește-l cu atenție și vezi ce gen de mișcare îi place cel mai mult. În această situație, poți să faci cât mai multe „experimente”, pentru că fiecare bebeluș are preferințele lui!

5. Învață care este momentul ideal pentru a-l culca pe micuț. Asta înseamnă să citești semnele și să descoperi momentul când este ușor somnoros, dar încă treaz, nu pe cale de a adormi. Întotdeauna, bebelușul trebuie pus în pătuț când încă nu a adormit. Dacă adoarme la tine în brațe, va ajunge să asocieze somnul numai cu momentul când îl legeni sau îl ții, ceea ce înseamnă că va plânge după brațele tale de fiecare dată când va dori să doarmă. Va fi destul de dificil să înveți care este momentul ideal pentru a-l pune în pătuț, însă ține mereu minte să nu o faci după ce a adormit.

6. Culcă-l corect în pătuț. Bebelușul trebuie culcat pe spate în primul an de viață. Pe măsură ce crește, probabil că va ajunge să doarmă pe burtă.

7. Nu te duce să îl iei în brațe de fiecare dată când plânge. Aceasta este povestea tuturor proaspetelor mămici, care aproape că au uitat ce înseamnă un somn odihnitor: cum pun geană pe geană, cum începe să plângă micuțul. Deși nu trebuie ignorat, de multe ori este bine să nu te duci chiar imediat, ci să aștepți puțin, pentru că sunt șanse mari ca micuțul să adoarmă la loc. Dacă de fiecare dată când scâncește te duci și îl iei în brațe, bebelușul învață acest „truc” și nu va ezita să te cheme la el de fiecare dată. Este bine să îi acorzi atenția ta pentru a-l liniști, dar chiar și în acest caz ce e prea mult strică.

Acum știi cum să îți adormi bebelușul în câțiva pași! Deși nu sunt foarte simpli, mai ales la început, sunt eficienți și te pot ajuta și pe tine să ai în sfârșit un somn odihnitor.

Află de AICI tot ce trebuie să știi despre somnul la bebeluși!

Cum îți vei întâlni soțul?
Incepe quiz
Cum îți vei întâlni soțul?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.