Cum sa cresti copii fericiti: ghidul de baza al mamei

Cum sa cresti copii fericiti: ghidul de baza al mamei

Viorica Ghinea, redactor

Orice parinte isi doreste pentru copilul lui o viata fericita si implinita, fiind dispus sa faca tot ce ii sta in putinta pentru a reusi, insa acest drum nu este unul lipsit de provocari. Este omeneste ca un parinte sa mai faca si greseli in cresterea si educatia copilului, dar important este sa incerce sa le repare.

Afla in continuare cum sa cresti copii fericiti si cum sa ii ajuti sa aleaga un drum care sa ii implineasca in viata!

Cum sa cresti copii fericiti: 8 sfaturi cu rezultate reale

1. Fii o mama fericita

Atitudinea pe care o ai fata de viata ii afecteaza pe copiii tai mai mult decat iti imaginezi. Studiile au demonstrat ca exista o legatura intre depresia de care pot suferi parintii si conduita copiilor, facand referire in special la problemele de comportament ale celor mici.

mama si fiica

Fa-ti mereu timp pentru distractie! Implica-i pe cei mici in tot felul de activitati amuzante si se vor putea observa doar beneficii. Specialistii in neurologie considera ca atunci cand auzi rasul unei persoane se declanseaza neuronii-oglinda, ceea ce inseamna ca te molipsesti de starea celuilalt.

2. Invata-i sa stabileasca legaturi cu cei din jur

Invata-i pe ce mici sa lege relatii de prietenie cu persoanele din jur. Socializarea ii va ajuta sa fie mai optimisti si mai descurcareti in viata. De asemenea, faptul ca vor avea prieteni ii va ajuta sa isi gaseasca mai usor fericirea si sa reziste mai bine in fata provocarilor de zi cu zi. Cum sa cresti copii fericiti nu este atat de greu pe cat pare la inceput, ci este un deziderat care poate fi atins cu rabdare si determinare.

3. Nu le cere perfectiune, ci actiune

De multe ori, parintii au multe asteptari de la copiii lor, ceea ce le poate provoca celor mici o stare de anxietate generala. Ei vor trai mereu cu teama ca nu sunt suficient de buni si ca parintii lor nu vor fi niciodata multumiti de ei. De aceea, este esential sa discuti deschis cu copilul tau si sa ii spui ca important este sa incerce anumite lucruri, nu sa le faca perfect de la un capat la altul. Astfel nu il vei mai presa sa efectueze un anumit lucru, ci ii vei incuraja doar sa se implice.

4. Arata-le partea plina a paharului

Copiii trebuie sa simta de mici gustul optimismului, altfel vor fi adolescenti depresivi si, mai tarziu, adulti cu probleme de adaptare.

familie fericita

Cercetarile au scos in evidenta faptul ca acei copii care sunt optimisti se descurca mai bine la scoala, sunt mai sanatosi si nu se lasa prada anxietatii si stresului atat de usor.

5. Ajuta-i sa isi exprime frustrarile si resentimentele

De fiecare data cand observi ca micutul tau este suparat, incearca sa afli de ce are aceasta atitudine. Chiar daca stii ca tu i-ai provocat vreo suparare, ajuta-l sa spuna lucrurilor pe nume. Asa cum se spune popular, trage-l de limba sa iti spuna ce are pe suflet. Ajuta-l sa isi identifice nemultumirile si sa le exprime prin comunicare, nu printr-un comportament violent.

6. Ofera-le libertate

Cei mici se pricep mult mai bine decat adultii sa se bucure de clipa prezenta, asa ca ar trebui sa le oferi mai multa libertate nazdravanilor tai. Lasa-i sa se joace, sa se implice in activitati creative si sa viseze. Impulsioneaza-i sa petreaca mai mult timp afara, altfel se vor atasa de popularele jocuri pe calculator. Nu ezita sa le faci o surpriza cu ajutorul unui animal de companie. Daca le oferi diferite sarcini care il includ pe patruped, vei afla in doar cateva minute cum sa cresti copii fericiti si responsabili.

7. Realizeaza o rutina de... fericire

Din programul vostru zilnic nu ar trebui sa lipseasca activitatile recreative si amuzante. De exemplu, in loc sa ii reprosezi copilului tau ca nu a facut anumite lucruri, invita-l sa faca ceva impreuna cu tine. Va fi incantat de invitatia in lumea treburilor de adulti. Petreceti mereu timp de calitate impreuna si incercati sa stabiliti o rutina care sa va binedispuna.

8. Luati cina in familie

Poate ca suna banala aceasta activitate, insa este important ca la finalul unei zile sa va strangeti toti la masa, sa uitati de problemele de peste zi si sa va bucurati unul de compania celuilalt. Copiii simt momentele de tensiune intre parinti si sufera cand nu au parte de un camin armonios si iubitor.

Ghidul „Cum sa cresti copii fericiti” te invata in doar cativa pasi cum sa te comporti cu micutul tau. Chiar daca nu vei avea niciodata control 100% asupra fericirii copilului tau, te poti stradui totusi sa ii oferi mediul propice pentru implinirea lui sufleteasca.

Ce fel de copii vei avea?
Incepe quiz
Ce fel de copii vei avea?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (3)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.