Cum sa tratezi varicela sau varsatul de vant la copii sau la adulti

Cum sa tratezi varicela sau varsatul de vant la copii sau la adulti

Eliza Staicovici

Varicela sau varsatul de vant este o boala infectioasa extrem de contagioasa care afecteaza mai ales copiii intre 5 si 10 ani si apare mai ales iarna tarziu si primavara , dar poate debuta in orice perioada a anului. Copilul incepe sa prezinte manifestarile bolii dupa 10-21 de zile de la contactul cu persoana bolnava de varicela.

Iata cum se transmite si care sunt simptomele varicelei

Varicela se transmite prin picaturile de saliva sau prin lichidul din veziculele de pe pielea bolnavului de varicela sau zona zoster, cu 1-2 zile inainte de debutul eruptiei si pana la 5-6 zile de la ultimul val de eruptie. Boala este determinata de virusul varicelozosterian, care la adulti poate cauza boala numita zona zoster. Cu 1-8 zile inainte de aparitia eruptiei caracteristice, copilul poate avea febra moderata, dureri de cap sau musculare si ii scade pofta de mancare. Aceste simptome nu apar de obicei la copilul mic.

  

Eruptia de varicela sau varsat vant  are un aspect variat: intai apar mici pete rosii (de marimea unui bob de grau sau de mazare) care apoi se umfla si se transforma in vezicule cu lichid clar, ce devine tulbure, iar in 3-4 zile, lichidul se elimina, formandu-se cruste care cad in 7-10 zile, lasand pielea mai palida in locul respectiv. daca copilul se scarpina, elementele eruptive se pot suprainfecta, lasand cicatrici. Eruptia apare in „valuri”, deci pe piele pot exista simultan toate formele eruptive; de asemenea evolutia fiecarui element eruptiv poate fi diferita, putand trece direct de la pata la vezicula, sau putandu-se opri in stadiul de umflatura etc. Eruptia poate aparea oriunde pe corp, dar se concentreaza mai mult pe trunchi, la baza membrelor si la subsuori. Veziculele mai pot aparea si la nivelul mucoaselor copilului (in gura, la nivelul conjunctivei oculare sau in regiunea ano-genitala, in aceste locuri ele putandu-se rupe si suprainfecta usor). Intre „valurile” de eruptie, cand copilul face de obicei febra, el se simte in general bine, dar faptul ca eruptia ii produce mancarime, il poate face mai agitat sau il pot durea ulceratiile de la nivelul mucoaselor.

In majoriatea cazurilor, copiii cu varicela se vindeca complet si capata o imunitate de durata fata de aceasta boala, dar este posibil sa se mai reimbolnaveasca. Copiii care au boli cronice sau cei aflati in tratament cu cortizon pot face complicatii grave cum ar fi: pneumonie, encefalita, artrita, orhita, ulcer sau afectari renale.

Copilul cu varicela trebuie sa ramana acasa, izolat, timp de 2 saptamani, iar daca face parte dintr-o colectivitate de copii (scoala, gradinita,cresa) aici va fi declarata carantina timp de 3 saptamani. 

Metode de prevenire a varicelei

Vaccinarea este metoda preventiva de preferat in cazul acestui tip de boala, avand in vedere ca limiteaza totodata raspandirea infectiei in comunitate. Impotriva virusului varicelo- zosterian exista un vaccin care se poate face copiilor mai mari de 1 an si are aproximativ 80% sanse de a preveni imbolnavirea (restul de 20% vor face cazuri mult mai usoare). daca vrei ca micutul tau sa primeasca acest vaccin, te poti consulta cu medicul de familie. 

Copii care au intrat in contact cu o persoana bolnava de varicela sau zona zoster vor fi supravegheati timp de trei saptamani si pentru a fi imunizati pasiv, primesc un ser care contine anticorpi antivaricela (in primele 3-4 zile de la contactul cu persoana bolnava).

  

Cum se trateaza varicela sau varsatul de vant

Cateva zile de odihna la pat sunt de obicei suficiente pentru insanatosirea dupa o boala virala a copilariei. Copilul s-ar putea sa aiba un apetit scazut, dar este recomandat sa consume cat mai multe lichide.

Copilul bolnav sau adultul la care infectia ar putea fi in stare de incubatie trebuie tinut departe de bebelusi, femei gravide, varstnici si bolnavi cronici.

Pentru a evita leziunile cutanate care se pot infecta si pot lasa cicatrice, este bine sa nu lasi copilul sa se scarpine atunci cand are varicela. El ar trebui sa poarte manusi de bumbac in timpul somnului, pentru a reduce numarul leziunilor provocate de scarpinatul in somn.

Dusurile sau baile putin mai reci in care adaugi bicarbonat de sodiu ori sare de bucatarie pot reduce mancarimea, la fel ca faina de ovaz coloidala pusa in apa de la baie. De asemenea, tamponeaza pielea cu un prosop umed curat si aplica lotiune cu calamina sau gel cu aloe vera, pentru a calma mancarimile.

Pune-i copilului comprese reci in zonele acoperite de eruptie.

Da-i copilului medicamente antialergice (la sfatul medicului) pentru a-i calma mancarimea.

Pentru a-i scadea febra ii poti pune supozitoare sau ii poti da siropuri sau pastile contra febrei, adecvate varstei lui.

Uite ce tratamente naturiste te ajuta sa tratezi varsatul de vant

Belladona este indicata in faza de debut a varicelei, atunci cand copilul are febra foarte mare si este foarte congestionat la fata si nu ii este sete.

Pulsatilla este recomandata pentru un copil cu varsat de vant, care este plangacios si cere atentie permanenta, are febra usoara si tuseste. Pulsatilla este unul dintre cele mai importante remedii intalnite in practica homeopatica. Poti cumpara de la farmaciile naturiste ulei sau tinctura, din care vei pune cateva picaturi de ulei pe o compresa si vei tampona usor zona in care apar petele de varicela.

Rhus toxicodendron este bun atunci cand copilul este foarte agitat din cauza mancarimilor provocate de petele inflamate ale varicelei.

Foloseste ceai de soc sau din frunze si flori de levantica pentru a spala zonele in care apar veziculele de varsat de vant.

Dieta in timpul varicelei

Cand copilul are febra foarte mare, da-i cat mai multe lichide pentru a evita deshidratarea. In primele zile ele bolii, ii poti da mancare solida doar daca o tolereaza bine.  Incearca sa ii prepari o supa de pui si sa ii dai alimente pe baza de carbohidrati, cum ar fi cartofii.

Sucurile de fructe si legume asigura atat lichidele, cat si nutrimentele necesare pentru combaterea infectiei. O combinatie foarte buna este sucul de portocale cu putina lamaie, sucul de morcovi sau cel de sfecla . Pentru stimularea sistemului imunitar, ii poti da copilului si sunt indicate si pentru tine capsulele cu usturoi sau poti pune usturoi crud in mancarea pe care o prepari. Riscul de a suferi de o problema intestinala este mai mic daca vei pregati supe de legume si orez simplu.

Da-i copilului doza zilnica de vitamina C si flavonoide pentru combaterea infectiei si vindecarea leziunilor cutanate. Poti aplica local vitamina E uleioasa.

Uite cand trebuie sa apelezi la medic daca cel mic are varicela

Apeleaza la medic in cazul in care copilul face febra mai mare de 39 de grade Celsius, iar eruptia apare si la nivel ocular. De asemenea, este important ca cel mic sa fie controlat de un medic daca nu poate inghiti, se deshidrateaza si veziculele se suprainfecteaza cu bacterii (lichidul din interior devine galben-verzui, pielea din jur se inroseste, se umfla si devine dureroasa). Mergi imediat cu copilul la medicul de garda sau cheama ambulanta daca respira greu, este confuz, dezorientat, face convulsii sau este extrem de somnolent.

Ce fel de copii vei avea?
Incepe quiz
Ce fel de copii vei avea?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (1)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.