De ce nu este bine să pui copilului două nume de botez

De ce nu este bine să pui copilului două nume de botez

Alina Maria Chirita, redactor DivaHair.ro

Părinții încep marea aventură a căutării numelui încă de când copilul se află în pântec. Este o sarcină foarte dificilă pentru unii, mai ales că în zilele de astăzi există o paletă foarte largă de prenume din care pot să aleagă, care mai de care mai interesante și inedite.

Câteodată se poate întâmpla ca părinții să nu ajungă la un numitor comun și să aleagă mai multe prenume pentru copil, varianta cu două fiind cea mai des întâlnită. Pe vremuri, alegerea numelui era destul de simplă. Copilul fie prelua numele nașului sau nașei de botez, fie primea numele sfântului sărbătorit în ziua în care s-a născut. În prezent, tendința este ca părinții să aleagă nume străine pentru cei mici, la care alătură și un nume sfânt, pentru a-l proteja. 

Câte nume primește un copil la botez?

Practica alegerii a două sau a mai multe nume nu este recomandată de reprezentanții bisercii, care susțin că fiecărei persoane ar trebui să-i fie atribuit un singur nume la naștere, pentru a-i marca unicitatea. În plus, atunci când un om are mai multe nume va fi dificil de spus cu care dintre acestea se va indentifica și va fi prins în două unități valorice diferite, conform creștionortodox.ro. 

În timpul slujbei de botez copilul va fi însemnat de preot cu semnul Sfintei Cruci în dreptul frunții, a gurii și a inimii. Apoi, i se va rosti numele, ce reprezintă sufletul său unit cu al lui Dumnezeu. Numele copilului este cel cu care se va indentificat și se va numi toată viața și se spune că este cel cu care se va prezenta la Judecata Dreaptă, scrie ortodoxia.me. 

Citește și: Care este rolul pe care îl au nașii de botez în viața copilului

        Părintele Cleopa. Sursa foto: Captură YouTube

Reprezentanții bisericii îi îndeamnă pe părinți să aleagă nume de sfinți pentru ca cei mici să aibă un exemplu de urmat în viață și să știe că sunt destinați să facă lucruri mărețe. 

"Să intre numele sfinţilor în casa noastră la botezul copiilor, pentru că numele unui sfânt nu numai că va contribui la educarea lor, dar îi va folosi şi tatălui, dacă ne gândim că va fi tatăl unui Ioan, al unui Ilie, al unui Iacov. Apoi, dacă numele se pun cu evlavie şi spre cinstirea celor ce le-au purtat şi au murit, şi dacă dorim mai mult înrudirea cu sfinţii decât cu strămoşii noştri, atunci aceste nume ne vor fi de mult folos şi nouă şi copiilor. Să nu crezi că dacă copilul e mic n-are importanţă, ba are chiar foarte mare, pentru că numele de sfânt este izvorul însuşi al tuturor foloaselor pe care le va avea în viaţă.", spune părintele Cleopa, conform ortodoxia.me. 

Surse articol: Ortodoxia / DC News / Crestinortodox.ro

Surse foto: IStock, Captura YouTube

Ce fel de nume ar trebui sa ii pui primului copil?
Incepe quiz
Ce fel de nume ar trebui sa ii pui primului copil?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.6 (3)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.