De ce nu este bine să pupi copilul dacă ai herpes la gură

De ce nu este bine să pupi copilul dacă ai herpes la gură
Redactor Alexa Galgau
Miercuri, 18.05.2016

Cuprins

Pentru adulți, herpersul oral este o simplă neplăcere, ușor tratabilă, însă pentru bebeluși poate fi o afecțiune extrem de periculoasă, chiar letală. Bășicile specifice herpesului se răspândesc foarte ușor, prin simplul contact fizic. De aceea, este recomandat să nu pupi pe nimeni când ai herpes la gură, cu atât mai mult bebelușul, care este foarte sensibil la acest virus contagios.

Află mai departe care sunt efectele contactării herpesului oral în cazul bebelușilor și cum să îți protejezi copilul dacă ai această afecțiune comună!

Herpesul la gură, un pericol imens pentru nou-născuți

Câteva informații despre herpes

Herpesul oral se manifestă prin apariția unor bășici micuțe la marginea buzei, iar înainte de apariția acestora poate exista o ușoară senzație de mâncărime ori de usturime. După câteva zile de la apariție, bășicile se vor sparge și vor forma o crustă, care mai departe va dispărea după una sau două săptămâni.

Herpesul oral este cauzat de virusul HSV-1 și este diferit de cel genital, care este cauzat de HSV-2. Cu toate acestea, ambele tipuri de virus pot cauza erupții la gură, în zona genitală ori în alte părți ale corpului. Herpesul se transmite foarte ușor, prin contactul direct ori prin folosirea prosoapelor ori lamelor de ras contaminate. O persoană care are virusul în corp poate să îl răspândească și dacă nu are simptome, însă pericolul transmiterii herpesului este mai mare când apar bășicile specifice. Nu toți purtătorii virusului au erupții regulate. În anumite cazuri, există doar o erupție inițială. Alteori, apar erupții la anumite intervale, fiind declanșate de stres ori de probleme cu imunitatea.

Dacă o femeie este însărcinată, ea poate să transmită fătului virusul. Din acest motiv, se recomandă ca ea să îi spună medicului dacă s-a confruntat în trecut cu herpesul. Cele mai multe cazuri implică transmiterea herpesului în timpul nașterii, dacă gravida are erupții la nivel genital.

Riscurile herpesului oral în cazul bebelușilor

Nou-născuții care intră în contact cu virusul care cauzează herpes la gură au riscul cel mai crescut de a suferi complicații severe, cum arfi, de exemplu, infecții cerebrale, convulsii, febră mare, lipsa poftei de mâncare și letargie. Unele cazuri de infectare cu herpes oral în cazul nou-născuților pot fi letale. 

Au existat mai multe cazuri tragice în care copii abia aduși pe lume au decedat pentru că unul dintre părinți a transmis virusul, neștiind cât de periculos este pentru cel mic. Un astfel de caz a șocat Marea Britanie acum câțiva ani, când un bebeluș de doar două săptămâni a murit după ce tatăl său, care avea herpes oral, l-a pupat. Copilul a petrecut șase săptămâni în spital, fiind ținut în viață de aparate. Din păcate, pentru că nu mai avea nicio șansă de supraviețuire, părinții au luat o decizie care i-au afectat profund: ei au cerut să fie oprite aparatele care țineau copilul în viață în mod artificial. De atunci, cuplul a depus toate eforturile în scopul conștientizării pericolelor transmiterii herpesului oral la copii.

Riscurile încep să scadă odată ce copilul crește, iar după doar câteva luni de la naștere acesta va prezenta simptomele obișnuite ale herpesului, fără ca virusul să producă și alte probleme. Adițional, bebelușii pot prezenta bășici în interiorul gurii și în gât, ceea ce îi face foarte iritabili, însă simptomele trec de obicei după câteva zile. Pentru a ameliora durerea cauzată de herpes, pot fi administrate anumite medicamente prescrise de medic.

Dacă bebelușul atinge zona infectată și apoi se freacă la ochi, este foarte important să mergi la medic imediat, deoarece herpesul se răspândește cu ușurință.

Ca regulă generală, dacă bebelușul a fost expus la virusul care cauzează herpes oral și prezintă febră, este cazul unui consult medical. Pentru a preveni orice neplăcere, ferește-te să îți pupi copilul dacă ai herpes și evită contactul direct. Nu este nevoie să te izolezi complet, ci doar să fii atentă ca bebelușul să nu atingă zona cu pricina. Acoperă herpesul la gură și spală-te pe mâini cât mai des. Odată ce herpesul se cojește, el nu mai este contagios.

Dacă ai născut de curând și acum ai herpes la gură, ține cont de aceste sfaturi și nu uita cât de periculos este acest virus pentru bebeluș!

Descoperă un remediu care vindecă herpesul peste noapte!

Incepe quiz
În ce zodie se va naște copilul tău?
În ce zodie se va naște copilul tău?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)

Ne găsești pe