Depresia la copii: cauze si tratament

Depresia la copii: cauze si tratament

Andreea Gluh, redactor

Depresia este una dintre afectiunile cu care se confrunta din ce in ce mai multi adulti. Cauzele sunt diverse, pornind de la cele psihologice (frustrari, stres, probleme emotionale cauzate de un divort, un avort, de pierderea unei persoane dragi etc.) si continuand cu cele fizice (de exemplu, dereglarile hormonale pot cauza si aparitia perioadelor de depresie, care alterneaza, in unele cazuri, cu cele de anxietate). Din pacate, insa, nici copiii nu sunt feriti de aceasta boala care poate avea urmari grave odata cu trecerea anilor.

Afla si tu, in cele ce urmeaza, care sunt cauzele si cum se trateaza depresia la copii, astfel incat sa poti descoperi la timp eventualele semne ale acestei afectiuni ce poate aparea oricand pe parcursul dezvoltarii micutului tau!

Cauzele si primele semne ale depresiei la copii 

Depresia se poate instala la orice varsta, cel mai posibil fiind insa ca ea sa se manifeste in perioada adolescentei. Cauzele sunt variate, uneori fiind vorba despre abuzuri emotionale sau chiar fizice care au avut loc fie in mediul familial, fie in cel scolar, iar alteori, despre un dezechilibru chimic aparut la nivelul creierului. Indiferent de varianta, insa, trebuie sa se ia masuri din timp. Acestea constau in sesiuni de terapie, modificarea stilului de viata pe cat posibil si, in cele mai grave cazuri, in prescrierea unor medicamente specifice.

 Daca observi schimbari survenite in comportamentul copilului tau, trebuie sa le analizezi si sa vezi daca se incadreaza in lista de mai jos cu simptome ale depresiei la copii:

- iritabilitatea sau chiar furia;

- lipsa de interes pentru hobby-urile pe care copilul sau adolescentul le practica inainte cu placere;

- modificari ale apetitului (cresterea sau scaderea sa);

- insomniile sau, din contra, marirea numarului orelor de somn;

- crizele de plans;

- sensibilitatea exagerata;

- dificultatile de concentrare, care se pot traduce si prin rezultate mai putin multumitoare la scoala;

- dezinteresul pentru activitatile cu prietenii sau cu familia;

- aducerea in discutie a unor subiecte legate de moarte sau de vinovatia pe care o simte copilul. 

Toate acestea trebuie observate cu atentie si eventual notate intr-un jurnal creat ad-hoc, astfel incat sa vezi daca sunt recurente si in ce mod ii afecteaza viata copilului tau. In acest fel, poti sa iei masurile necesare rezolvarii problemei, despre care iti vom spune in cele ce urmeaza.

Tratamentul depresiei la copii

De multe ori, pentru a da rezultatele scontate, tratamentul depresiei la copii trebuie sa fie combinat: psihoterapie si medicamentatie. Cu toate ca poate parea o masura drastica si riscanta prescrierea antidepresivelor in cazul unui copil, trebuie avut in vedere faptul ca, din punct de vedere chimic, este necesara o reechilibrare chimica a asa-numitului hormon al fericirii, serotonina, printr-un inhibitor selectiv al acestuia. Pe langa aceste medicamente, insa, este nevoie si de psihoterapie. Un specialist poate descoperi, astfel, radacinile problemei si isi poate ajuta pacientul sa invete sa le managerieze, indiferent de natura acestora.

Este important de subliniat faptul ca sedintele de psihoterapie se pot intinde pe o perioada mult mai lunga de timp decat administrarea medicamentelor, intrucat odata cu trecerea anilor, copilul sau adolescentul se poate confrunta cu noi episoade de depresie, daca este incapabil sa accepte anumite aspecte ale realitatii. In plus, in anumite situatii, este nevoie ca si parintii sa fie alaturi de copil in cadrul sedintelor de terapie, astfel incat adultii sa inteleaga ce au de facut pentru a-l sprijini pe cel mic.

Nu in ultimul rand, este foarte important stilul de viata al copilului sau al adolescentului care se confrunta cu depresia. Chiar daca el nu accepta sa isi reia activitatile obisnuite prea curand, cel putin in ceea ce priveste alimentatia, este necesara o grija aparte. Astfel, unele substante din anumite alimente pot contribui la starea de bine a pacientului. Printre acestea sunt incluse cerealele integrale, fructele si legumele proaspete si carnea de curcan.

Netratata corespunzator, depresia la copii poate avea repercursiuni odata cu trecerea anilor, riscul de sinucidere si de afectare a vietii de familie, profesionale si sociale crescand ingrijorator.

De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?
Incepe quiz
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.